Internațional

Doi cimpanzei, recunoscuţi oficial ca "persoane", în New York

Ziarul de Vrancea
22 apr 2015 600 vizualizări
Doi cimpanzei, Hercules şi Leo, au obţinut în mod oficial statutul de "persoane" în urma unei decizii care a fost pronunţată de o instanţă din statul american New York.

Acest fapt reprezintă o mare victorie pentru apărătorii drepturilor animalelor. Hercules şi Leo, doi cimpanzei folosiţi de Universitatea Stony Brook din Long Island într-un studiu despre fiinţele cu mers biped, beneficiază din data de 20 aprilie 2015 de Habeas Corpus.
Habeas corpus stipulează, în legislaţiile anglo-saxone, libertatea fundamentală de a nu fi închis fără a fi judecat. Din acest motiv, cele două primate nu mai pot fi păstrate de universitatea citată, deoarece o eventuală păstrare a lor ar echivala cu o ţinere în captivitate a unor persoane.
Judecătoarea Barbara Laffe a stabilit următoarele: deşi sunt consideraţi în continuare ca fiind "non-umani", Hercules şi Leo sunt de acum înainte primele animale care beneficiază de statutul de "persoană".
Această victorie va da aripi organizaţiei reclamante, care a anunţat deja că se va folosi de verdictul din acest proces pentru a apăra drepturile altor animale "inteligente", precum delfinii, elefanţii şi orcile.

O altă extincţie în masă a avut loc în trecutul îndepărtat al Terrei

O nouă extincţie în masă - cea de-a şasea - care ar fi avut loc în trecutul îndepărtat al Terrei a fost identificată de geologii de la Universitatea Hull din Marea Britanie. Pe parcursul ultimilor 450 de milioane de ani, viaţa de pe Terra a fost devastată de cinci extincţii în masă, recunoscute în mod oficial de oamenii de ştiinţă. În prezent, geologii dintr-o echipă internaţională de oameni de ştiinţă au propus adăugarea pe această listă a celei de-a şasea extincţii. Savanţii consideră că au adunat suficient de multe dovezi pentru a "promova" evenimentul din Capitanian la rangul de extincţie în masă. Fenomenul s-a produs în urmă cu aproximativ 262 de milioane de ani.
Statutul evenimentului din Capitanian este controversat, deoarece foarte puţine lucruri au fost aflate după descoperirea sa în urmă cu 20 de ani. Cele mai multe dintre studiile existente au la bază dovezi descoperite în regiuni tropicale. Controversele sunt sporite şi de extincţia din Permianul târziu, cea mai gravă din istoria geologică a Terrei. Produsă în urmă cu 250 de milioane de ani, evenimentul, cunoscut în literatura de specialitate de limbă engleză sub denumirea "Great Dying", a condus la dispariţia a 96% dintre toate speciile de pe planeta noastră. Întrucât extincţia din Permianul târziu s-a produs la doar 12 milioane de ani după extincţia din Capitanian, geologilor le-a fost foarte greu să determine dacă aceste evenimente au fost distincte sau a fost vorba despre unul singur. Dar analizele cu carbon şi cu izotopi de stronţiu, alături de măsurătorile concentraţiilor de metale au confirmat faptul că straturile din unele roci norvegiene au avut o evoluţie ce a fost corelată cu aceea urmată de rocile din regiunile tropicale.
Profesorul David Bond crede că extincţia a fost determinată de erupţia din Emeishan Traps, o regiune aflată în actuala provincie Sichuan din sud-vestul Chinei. Erupţiile vulcanice au eliberat în atmosferă cantităţi uriaşe de dioxid de carbon, care a dus la acidificarea oceanelor. Epuizarea oxigenului de pe fundul mărilor şi oceanelor ar fi putut juca şi ea un anumit rol.

Obama se pune bine cu turcii

Preşedintele american, Barack Obama, nu va profita de comemorarea a 100 de ani de la masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman pentru a califica acest episod drept genocid, de teamă să nu deterioreze relaţiile cu Turcia pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, relatează CNN. În pofida promisiunii făcute de Obama în campania din 2008 de a "recunoaşte genocidul armean" când va fi preşedinte, Casa Albă a emis marţi un comunicat atent formulat privind o întâlnire la nivel înalt cu organizaţii armene, evitând termenul "genocid". Un oficial din cadrul administraţiei a declarat că Obama, care va marca vineri centenarul, va evita de asemenea să folosească acest cuvânt. Termenul provoacă furia autorităţilor de la Ankara, care neagă că armata otomană a comis genocid.
Aceste informaţii reprezintă o dezamăgire pentru organizaţiile americano-armene, care au făcut lobby pe lângă administraţia SUA să folosească termenul "genocid" pentru a descrie uciderea sistematică a peste un milion de etnici armeni în 1915. "Predarea preşedintelui Obama în faţa Turciei reprezintă o ruşine naţională. Este pur şi simplu o trădare a adevărului, o trădare a încrederii", a apreciat Ken Hachikian, preşedintele Comitetului Naţional Armean din America.

Naufragiul vasului cu imigranţi, cauzat de căpitan

Procurorii italieni consideră că scufundarea ambarcaţiunii cu imigranţi, la sfârşitul săptămânii trecute, în Marea Mediterană, a fost cauzată accidental de căpitanul vasului, care s-a apropiat de o navă comercială mai mare venită în ajutor. Căpitanul vasului care s-a scufundat duminică, provocând moartea a peste 800 de persoane, tunisianul Mohammed Ali Malek, în vârstă de 27 de ani, şi un membru al echipajului, sirianul Mahmud Bikhit, în vârstă de 25 de ani, au fost arestaţi luni. Căpitanul Malek a fost acuzat de provocarea unui naufragiu, omucideri şi complicitate la imigraţie clandestină. Bikhit a fost acuzat doar de complicitate la imigraţie clandestină.  Procurorii italieni afirmă că există două cauze ale naufragiului. Ei afirmă că Malek a încercat să se apropie de nava sosită în ajutor şi "a cauzat accidental coliziunea între vasul de pescuit de mici dimensiuni şi nava comercială mai mare". Cea de-a doua cauză este "supraaglomerarea vasului de pescuit; astfel, ambarcaţiunea s-a dezechilibrat din cauza manevrei greşite, determinându-i pe imigranţii de la bord să se mute. Ulterior s-a scufundat".
Procurorul şef Giovanni Salvi a afirmat că bilanţul uriaş al tragediei este rezultatul numărului mare de imigranţi care erau închişi în cala ambarcaţiunii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.