Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Kim Jong-un ar fi urcat pe cel mai înalt pisc din Coreea de Nord

Ziarul de Vrancea
20 apr 2015 694 vizualizări
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a escaladat cel mai înalt pisc din ţară, afirmă presa de stat, publicând imagini în care acesta apare zâmbind, în zăpadă, pe vârful Muntelui Paektu (2.750 de metri) în timp ce soarele răsare în fundal. Zeci de militari apar, într-o fotografie, aclamându-l frenetic, în timp ce tânărul lider, în vârstă de 32 de ani, îi întâmpină pe vârful muntelui.

"Urcarea pe Muntele Paektu oferă mai multă energie mentală decât orice fel de armă nucleară", declară Kim Jong-un citat de ziarul Rodong. Potrivit agenţiei de presă de stat KCNA, liderul acestei ţări sărace, dar care deţine arma nucleară, ar fi escaladat muntele sâmbătă dimineaţa împreună cu sute de piloţi de avioane de vânătoare şi oficiali de rang înalt din cadrul armatei şi partidului unic.
Relatarea este ultima dintr-o serie, prezentată de presa oficială, de ispravi ale dinastiei Kim, care conduce ţara de peste şase decenii, cu o mână de fier, printr-un cult al personalităţii omniprezent. Regimul a insistat săptămâna trecută că Kim Jong-un conducea de la vârsta de trei ani. Tatăl său, Jim Jong-il, ar fi obţinut scorul maxim prima dată când a jucat golf.
Muntele vulcanic, situat la frontiera cu China, este considerat un loc sacru în folclorul nord-coreean şi joacă un rol-cheie în propaganda de glorificare a familiei Kim. Phenianul a susţinut întotdeauna că Kim Jong-il s-a născut pe acest munte - în pofida faptului că numeroşi istorici afirmă că acesta s-a născut în Rusia - şi laudă familia pentru "linia genealogică Paektu".
Kim Jong-un, la fel ca tatăl şi bunicul său, Kim Il-sung, fondatorul regimului stalinist, a efectuat numeroase "vizite de orientare pe teren", la uzine, baze militare şi locuri considerate sacre, în întreaga ţară, într-un efort, apreciază analiştii, de a-şi crea imaginea unui om energic din popor.

Norvegia, prima ţară din lume care va renunţa la radiourile FM

Norvegia va deveni prima ţară din lume care va renunţa la posturile de radio FM începând din anul 2017, în cadrul unui proces care vizează finalizarea tranziţiei către radioul digital.
Ministerul Culturii din Norvegia a anunţat săptămâna trecută că renunţarea la posturile radiofonice FM va începe pe plan naţional în 2017, în cadrul unui proces ce va permite acestei ţări să îşi finalizeze tranziţia către radioul digital. Potrivit site-ului Radio.no, standardul Digital Audio Broadcasting (DAB) va oferi ascultătorilor norvegieni un conţinut radiofonic mult mai diversificat. Într-adevăr, standardul DAB este utilizat deja de 22 de posturi naţionale din Norvegia, în condiţiile în care standardul FM este folosit doar de cinci posturi naţionale. Potrivit unui studiu realizat de TNS Gallup, 56% dintre norvegieni ascultă în fiecare zi programe emise de posturi radio digitale. În contextul în care Norvegia va deveni prima ţară care va renunţa la standardul FM, şi alte ţări din lume, în special din Europa şi Asia de Sud-Est, se află în plin proces de tranziţie către implementarea standardului DAB.
Modulaţia în frecvenţă, sau FM, este un sistem de transmisie radio, patentat în 1933, în care unda purtătoare este modulată astfel încât frecvenţa sa variază în funcţie de semnalul audio transmis. După aproape un secol de utilizare, zilele acestui standard radiofonic par a fi numărate.
Potrivit unui studiu realizat în 2012 de Pew Research Center, deşi peste 90% dintre americani continuă să asculte posturile de radio AM şi FM, cel puţin o dată pe săptămână, tot mai mulţi ascultători din această ţară aleg în fiecare an să renunţe la radioul analog în favoarea posturilor cu transmisie exclusiv online. Radioul digital reprezintă cea mai spectaculoasă îmbunătăţire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune, în urmă cu 50 de ani. HD Radio, DAB şi DRM sunt principalele trei tipuri de transmisiuni digitale folosite în prezent.
În România, în prezent, posturile de radio Kiss FM, Magic FM, Rock FM şi One FM transmit programe prin sistemul de emisie digitală terestră HD Radio, la Bucureşti şi Craiova.

Copil de 14 ani, arestat pentru un complot terorist care viza Australia

Un băiat britanic în vârstă de 14 ani a fost arestat preventiv pentru presupusa implicare în complotul terorist care viza ceremonii de comemorare a eroilor Primului Război Mondial programate în Australia. Adolescentul în vârstă de 14 ani a fost arestat în oraşul britanic Blackburn sub acuzaţia de pregătire a unui atac terorist. Poliţia australiană a anunţat, sâmbătă, dejucarea unui complot terorist inspirat de reţeaua Stat Islamic care urmărea comiterea unui atentat la ceremoniile de comemorare a militarilor australieni şi neozeelandezi organizate săptămâna aceasta.
Autorităţile australiene au confirmat că băiatul arestat în Marea Britanie are legături cu alţi cinci tineri arestaţi la Melbourne în cazul complotului care viza ceremoniile comemorative programate de Ziua Anzac. Marcată în fiecare an la 25 aprilie, Ziua Anzac comemorează militari din Australia şi Noua Zeelandă. Săptămâna viitoare sunt planificate numeroase evenimente, întrucât în acest an se împlinesc 100 de ani de la debarcarea la Gallipoli, în Turcia.
Potrivit serviciilor de informaţii britanice, copilul de 14 ani din Blackburn a comunicat online cu alţi tineri în vederea comiterii unui atac terorist.
Tony Mole, un oficial din cadrul serviciilor antiteroriste britanice, a declarat că părinţii adolescenţilor trebuie să comunice frecvent cu aceştia şi să verifice cu cine discută prin Internet.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.