Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O gaşcă de motociclişti ruşi i-au scos din sărite pe politicienii polonezi

Ziarul de Vrancea
16 apr 2015 910 vizualizări
Un grup de motociclişti ruşi, "Lupii Nopţii", apropiat preşedintelui Vladimir Putin, plănuieşte să străbată o parte a Europei pentru a marca sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi a strânge "relaţiile de vecinătate", declanşând furia Poloniei.

Planul clubului de motociclişti ultranaţionalişti de a reface către vest drumul Armatei Roşii către Berlin a fost denunţat ca "provocator" de către Varşovia, care îndeamnă la oprirea "bandiţilor ruşi".
Evenimentul este anunţat în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident din cauza crizei din Ucraina, care provoacă temeri cu privire la unele ambiţii teritoriale ale Moscovei.
Călătoria - "Către Berlin", o trimitere la strigătul de luptă al Armatei Roşii - este planificată pentru două săptămâni, pe un traseu de peste 6.000 de kilometri, prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria şi urmează să se încheie în capitala Germană pe 9 mai. Planul a înfuriat mulţi polonezi, care încă îşi mai amintesc ocupaţia sovietică din timpul războiului a Poloniei, unul dintre cei mai vocali susţinători ai Guvernului prooccidental din Ucraina. Premierul polonez Ewa Kopacz a declarat că ea consideră această călătorie o "provocare". Însă motocicliştii insistă că gestul lor nu este motivat politic. "Este o călătorie memorială", afirmă Andrei Bobrovski, organizatorul evenimentului. "Principalul scop este să aducem un omagiu celor ucişi în al Doilea Război Mondial pe câmpul de luptă, în efortul împotriva naziştilor lui Hitler, militari şi civili nevinovaţi", continuă el. "Alt scop este dezvoltarea şi consolidarea bunelor relaţii de vecinătate", adaugă Bobrovski. În timpul călătoriei, motocicliştii vor să viziteze memoriale de război, lagărele morţii de la Auschwitz şi Dachau şi faimosul Parc Treptow, în care se află un memorial sovietic al războiului. Bobrovski a spus că numeroşi motociclişti din alte ţări europene, inclusiv germani, şi-au exprimat dorinţa de a li se alătura celor ruşi în această călătorie programată să înceapă pe 25 aprilie.

"Armata rusă nu a adus libertatea în Polonia"

Însă o pagină poloneză pe Facebook, intitulată "Nu trecerii bandiţilor ruşi prin Polonia", îndeamnă autorităţile să interzică această traversare a teritoriului Uniunii Europene (UE). Un motociclist din oraşul polonez Lublin, Jarek Podworski, care a ajutat la crearea paginii, a declarat că este "inimaginabil" ca motociclişti care-i susţin pe separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, să călătorească prin UE. "Noi ştim foarte bine ce fac ei în Ucrana", subliniază Podworski. "Agitând steaguri ruseşti, vor să refacă traseul Armatei Roşii, care, în realitate, nu a adus libertatea în Polonia", denunţă el. "Ruşii testează limitele expansiunii lor. Dacă trec, există riscul ca în trei ani să se întoarcă definitiv", a adăugat motociclistul polonez. Podworski i-a îndemnat pe polonezi să perturbe călătoria moticicliştilor şi să blocheze drumurile. "Lupii Nopţii" din Rusia, consideraţi de unii omologii "Hell's Angels" din Statele Unite, sunt aliaţi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.

Putin susţine că era prieten cu opozantul Nemţov

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ieri că avea relaţii de prietenie cu opozantul Boris Nemţov, care a fost asasinat la Moscova în februarie. "Eram prietenoşi, ţineam legătura. El era un opozant dur faţă de mine şi de autorităţi în general, dar aveam relaţii destul de prietenoase când discutam", a afirmat Putin în cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii. El a calificat asasinarea lui Nemţov drept un act ruşinos şi tragic. "Am mai spus acest lucru, consider că este un act absolut ruşinos; tragic şi ruşinos", a insistat preşedintele rus.
Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, un fost vicepremier devenit unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Hackerii ar putea prelua controlul avioanelor prin sisteme wireless

Hackerii ar putea folosi sistemele wireless destinate pasagerilor curselor aeriene din SUA pentru a prelua controlul asupra avioanelor, a avertizat Biroul de audit al administraţiei americane (GAO), într-un raport citat de BBC. GAO precizează că aceasta este una dintre ameninţările la adresa securităţii care nu sunt tratate în mod corespunzător. Raportul intervine în contextul în care controlul traficului aerian este modernizat pentru a folosi tehnologia prin satelit. Anchetatorii GAO au discutat cu experţi pe probleme de securitate cibernetică, potrivit cărora programele de protecţie împotriva hackerilor de la bordul avioanelor pot fi pătrunse dacă sistemele pentru controlul zborului şi cele de divertisment folosesc aceleaşi reţele şi routere. Un expert le-a spus anchetatorilor că "un virus sau un malware" implantat pe site-urile vizitate de pasageri ar putea oferi o oportunitate pentru un atac cibernetic.
Michael Huerta, un reprezentant al Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA), este de acord cu rezultatele raportului GAO şi afirmă că FAA a început să lucreze cu experţii pe probleme de securitate ai Guvernului american pentru a implementa schimbările necesare. "Această ameninţare va continua să evolueze şi este ceva ce trebuie să se afle în centrul examinării", a declarat el în faţa unei comisii a Senatului. "FAA trebuie să se concentreze pe standardele de certificare din aviaţie pentru a împiedica un terorist cu un laptop, din cabină sau de la sol, să preia controlul asupra unui avion prin sistemul wireless destinat pasagerilor".

România, inclusă pe lista aliaţilor apropiaţi ai Ucrainei

România a fost inclusă pe lista aliaţilor apropiaţi ai Ucrainei de către secretarul Consiliului Naţional de Apărare şi Securitate, Oleksandr Turcinov, care a prezentat strategia de securitate naţională a ţării sale.
Potrivit lui Turcinov, aderarea la NATO este ''singura opţiune'' a Ucrainei pentru a-şi putea păstra integritatea teritorială. Pe lista aliaţilor apropiaţi ai Ucrainei se mai află Polonia, Marea Britanie, Canada, Estonia, Letonia, Lituania, Georgia, Republica Moldova, Suedia şi Australia. Ca principale ameninţări pentru statul ucrainean, Oleksandr Turcinov a evocat nivelul ridicat de corupţie, criza economică, lipsa lichidităţilor şi nivelul scăzut de trai al cetăţenilor ucraineni.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lars, acum 3287 zile, 30 minute, 57 secunde
Un sfat prietenesc adresat polonezilor atunci cind rusiivor trece prin polonia:MITRALIATII!e atit de simplu !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.