Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Proiect de lege: "Zone de prostituţie" în marile oraşe din Italia

Ziarul de Vrancea
9 apr 2015 384 vizualizări
Italia ar putea introduce "zone pentru prostituţie" în marile oraşe, în tentativa de reglementare şi limitare a acestui fenomen, criticii denunţând o încercare de legitimare a exploatării femeilor în scopuri economice.

Mai multe partide italiene propun crearea unor "zone speciale" pentru prostituţie în oraşe precum Roma, urmând să fie stabilite condiţii referitoare la verificarea sănătăţii prostituatelor şi evaluarea fiscală, informează site-ul agenţiei ANSA. Planul, susţinut de politicieni din cadrul partidului Forza Italia (centru-dreapta), Mişcarea antisistem 5 Stele şi Partidul Democrat (PD), urmează să fie dezbătut în comisii senatoriale. Unii politicieni susţin că este vorba de recunoaşterea unei realităţi. "Nu se gândeşte nimeni în Italia că prostituţia poate fi desfiinţată", a declarat Pierpaolo Vargiu, din cadrul partidului Opţiunea Civică.
Stabilirea zonelor va fi decisă de autorităţile municipale. În Roma a existat deja o dezbatere privind instituirea unei zone de prostituţie în apropierea cartierului EUR. "Vrem să combatem traficul de persoane şi reducerea la sclavie a femeilor de către grupurile infracţionale", susţine senatoarea Maria Spilabotte (Partidul Democrat). "Aceste reglementări ar satisface şi nemulţumirile cetăţenilor care s-au săturat să vadă prostituţia peste tot", adaugă Spilabotte.
Însă criticii denunţă o tentativă de legalizare a prostituţiei prin legitimarea exploatării femeilor în scopuri economice. Potrivit criticilor, 80 la sută din prostituatele din Italia sunt străine, provenind din Nigeria, România, China, Albania şi Ucraina. "Obiectivul este de fapt legalizarea prostituţiei, printr-o serie de aşa-numite «intenţii bune» - combaterea traficului de persoane, ţinerea acestor practici departe de şcoli şi locaşuri de cult. Dar, din experienţa altor ţări, ştim că legalizarea acestei practici - chiar când este făcută din liberă alegere - este o formă de exploatare în scopuri economice", arată, într-un editorial, cotidianul Avvenire, al Conferinţei Episcopilor Italieni.

Planeta Marte dispune de 150 de miliarde de metri cubi de apă

Marte are câteva mii de gheţari îngropaţi sub scoarţa sa acoperită de praf, care au împreună o cantitate de apă suficient de mare pentru a acoperi întreaga suprafaţă a acestei planete cu un strat de gheaţă ce ar avea grosimea de 1,1 metri.
Gheţarii au fost descoperiţi în două lanţuri muntoase de pe Marte - unul la jumătatea emisferei nordice, altul la jumătatea celei sudice. Datele transmise prin radar, colectate de sateliţii care se află pe orbita marţiană, combinate cu modelele computerizate de simulare a ciclului gheţurilor au arătat faptul că această planetă deţine aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de apă, rămasă captivă în blocuri de gheaţă.
Oamenii de ştiinţă încearcă de foarte multă vreme să înţeleagă felul în care Marte s-a transformat dintr-o planetă caldă, umedă, probabil asemănătoare cu Terra, în istoria ei timpurie, în planeta rece, uscată şi deşertică din zilele noastre.
Marte a pierdut de-a lungul istoriei circa 87% din cantitatea ei totală de apă, potrivit unui studiu recent.

ADN-ul persoanelor scunde, asociat cu un risc sporit de boli cardiace

ADN-ul persoanelor scunde a fost asociat cu un risc sporit de afecţiuni cardiace, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, informează bbc.com.
Studiul, realizat pe un eşantion de aproape 2.000 de persoane, a descoperit fragmentele din ADN-ul uman care controlează atât înălţimea, cât şi starea de sănătate cardiacă a unei persoane. Potrivit acestei cercetări, orice creştere în înălţime cu 6,4 centimetri contribuie la o scădere cu 13,5% a riscului cardiac.
Cercetătorii de la British Heart Foundation spun însă că persoanele scunde nu ar trebui să îşi facă griji în mod exagerat din acest motiv şi că orice persoană ar trebui să adopte înainte de toate un stil de viaţă sănătos.
Teoria potrivit căreia înălţimea unei persoane joacă un anumit rol în starea de sănătate a inimii a fost formulată în urmă cu peste 50 de ani, însă până acum oamenii de ştiinţă nu au identificat motivele din spatele acestei realităţi.

O nouă terapie anti-HIV, realizată cu anticorpi naturali

Primul test clinic realizat pe pacienţi umani care a vizat o nouă terapie anti-HIV a oferit rezultate promiţătoare şi ar putea să devină în curând un instrument de luptă foarte util împotriva acestui virus periculos.
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, injecţiile cu anticorpi cu spectru larg de neutralizare au potenţialul de a face să dispară virusul HIV din sângele pacienţilor. Metoda a constat în folosirea unor "clone" biologice ale unor proteine imune la HIV, prelevate de la un pacient special, unul dintre puţinii oameni din lume care deţin o imunitate naturală împotriva virusului care declanşează SIDA.
Oamenii de ştiinţă speră că studiile viitoare vor putea să amelioreze tratamentele actuale anti-HIV. Oamenii îşi construiesc în mod natural o apărare contra acestui virus sintetizând o "armată" de proteine care funcţionează ca nişte arme - anticorpi. Dar, în cele mai multe cazuri, aceştia nu sunt suficient de puternici pentru a învinge virusul. Cercetătorii dintr-o echipă internaţională de savanţi au reuşit să obţină în laborator copii ale unor anticorpi neobişnuit de puternici, capabili să neutralizeze mai multe tulpini de HIV.
Puterea acestei protecţii a variat însă de la caz la caz - la anumiţi pacienţi această protecţie naturală a durat mai mult de o lună. Dar, întrucât virusul are capacitatea de a suferi foarte repede o serie de mutaţii, în cazul anumitor pacienţi, HIV a reuşit să "păcălească" terapia, modificându-şi foarte repede structura. Pentru a trece peste acest impediment, oamenii de ştiinţă sugerează faptul că noua terapie ar trebui să fie utilizată în combinaţie cu medicamentele actuale sau cu alţi anticorpi

Patru persoane ucise într-un atac armat comis în Palatul Justiţiei din Milano

Bilanţul atacului armat comis ieri în Palatul Justiţiei din oraşul italian Milano este de patru morţi, printre victime figurând un judecător şi o persoană care a făcut stop cardiac, informează publicaţia La Stampa.
Claudio Giardiello, un bărbat de 57 de ani inculpat pentru bancrută frauduloasă, a intrat ieri în Palatul de Justiţie din Milano şi a tras focuri de armă spre trei persoane. Giardiello l-a omorât pe loc pe judecătorul Fernando Ciampi, specializat în cazuri de faliment. Inculpatul l-a împuşcat mortal şi pe propriul său avocat, Lorenzo Alberto Claris Appiani, după care a tras spre procurorul Gaetano Ruta, dar nu l-a nimerit. În schimbul de focuri izbucnit apoi cu agenţii de securitate a fost rănit şi un coinculpat, Giorgio Erba, fostul asociat al autorului atacului, într-o companie imobiliară. Bărbatul a fost rănit grav şi a murit la spital. Identitatea celei de-a patra victime nu se cunoaşte, dar, potrivit presei italiene, este vorba de un bărbat care a decedat pe scările clădirii, făcând stop cardiac.
Autorul atacului armat a fost arestat de carabinieri în apropierea oraşului Milano.

Venitul lui Petro Poroşenko a depăşit 14 milioane de euro în 2014

Venitul preşedintelui ucrainean, Petro Poroşenko, în 2014 a depăşit 368 de milioane de grivne (14,5 milioane de euro), a anunţat serviciul de presă al preşedinţiei, citând declaraţia de avere a acestuia.  "Venitul total al lui Petro Poroşenko pentru 2014 este de 368.943.679 de grivne (14.559.761 de euro), iar cel al familiei sale este de 36.000 de grivne (1.420 de euro). Dividendele şi dobânzile reprezintă 345.670 de grivne (13.639 de euro); venitul din vânzarea unor drepturi este de 11.253.718 de grivne (443.939 de euro), iar venitul din vânzarea unor proprietăţi este de 961.780 de grivne (37.925 de euro)", arată raportul. Poroşenko a plătit taxe pentru dividende, dobânda la bancă şi alte venituri în 2014. Valoarea totală a taxelor plătite a fost de 17.941.932 de grivne (707.670 de euro).
Ca de obicei, salariul pe 2014 al lui Poroşenko a fost donat în scopuri umanitare. Suma totală donată în 2014 a fost de 123.166.037 de grivne (4.858.311 de euro).


Rebelii proruşi ar fi executat militari ucraineni ţinuţi în captivitate

Rebeli proruşi din estul Ucrainei au executat sumar militari ucraineni aflaţi în captivitate, acuză Amnesty International (AI), care precizează că deţine probe în acest sens. Martori au declarat pentru organizaţia de apărarea drepturilor omului că un militar ucrainean a fost împuşcat de la mică dstanţă de către un comandant separatist. Amnesty a mai anunţat că deţine înregistrări video cu alţi trei militari ţinuţi în captivitate, iar apoi morţi, la o morgă, prezentând răni la cap şi în partea superioară a corpului, provocate de gloanţe.
Un armistiţiu fragil se află în vigoare în estul Ucrainei începând din februarie. Crimele pe care le-a documentat sunt asimilate crimelor de război, a subliniat Amnesty. "Aceste acuzaţii este necesar să fie investigate prompt, complet şi imparţial, iar făptaşii judecaţi în procese corecte de către autorităţile recunoscute", a declarat Denis Krivosheev, adjunctul directorului AI pentru Europa şi Asia Centrală. Acuzaţiile apar după ce un comandant separatist a declarat pentru ziarul ucrainean Kyiv Post că a executat personal 15 militari ucraineni din cadrul forţelor armate naţionale după ce au fost capturaţi.
Un consilier al rebelilor a declarat anul trecut pentru BBC că separatiştii proruşi au efectuat execuţii într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor, cu scopul de a "împiedica haosul".
Peste 6.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea războiului între separatişti proruşi şi forţele armate naţionale ucrainene în estul Ucrainei, în urmă cu un an.

Aproape 18 milioane de nord-coreeni riscă să moară de foame

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a lansat un apel pentru strângerea de fonduri în valoare de 111 milioane de dolari, pentru a ajuta 70% din populaţia Coreei de Nord, ameninţată de malnutriţie. Aceste fonduri vor permite unui număr de cinci agenţii ale ONU, printre care Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (Unicef), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Programul Alimentar Mondial (PAM) să vină, în 2015, în ajutorul a 18 milioane de nord-coreeni şi să le furnizeze mâncare şi apă potabilă.
Aproape 70% din populaţia Coreei de Nord, adică 18 milioane de oameni, "nu sunt în măsură să se hrănească corespunzător pentru a fi sănătoşi", iar 27,9% dintre copii cu vârste mai mici de cinci ani suferă de malnutriţie cronică, potrivit unui comunicat al ONU.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.