Internațional

Studiu de amploare coordonat de un roman: Creierul funcţionează ca internetul

Ziarul de Vrancea
8 apr 2015 544 vizualizări
Creierul funcţionează ca internetul, susţine un studiu elaborat de cercetători de la Univestity of Southern California, publicat marţi.

"Scoarţa cerebrală este ca un internet în miniatură, are nenumărate reţele locale care se conectează la reţele regionale mai mari şi, în ultimă instanţă, cu coloana vertebrală a internetului", a explicat Larry Swanson, unul dintre autorii studiului. În cazul şoarecilor — pe care s-au efectuat cele mai multe experimente în acest domeniu — stratul cel mai profund al scoarţei cerebrale este constituit din două reţele locale: una care dirijează văzul şi procesul de învăţare şi o alta care se ocupă de funcţiile corpului şi reglează funcţiile organelor şi muşchii. Stratul exterior al scoarţei este format din încă două reţele: una pentru miros şi alta care dă sens informaţiilor ce provin de la celelalte trei reţele. Aceste lucruri dovedesc faptul că anumite fluxuri de informaţii sunt "integrate" genetic în creier, a afirmat Larry Swanson.
Studiul este rezultatul unui uriaş efort de sistematizare a datelor cuprinse în articole de specialitate apărute în ultimii 40 de ani. Coordonatorul colectivului, romanul Mihail Bota, a creat o bază de date pornind de la peste 16.000 de rapoarte despre conexiuni neuronale, fiind luate în calcul atât forţa conexiunilor, cât şi fiabilitatea metodei folosite pentru descoperirea acestora. După mai bine de 4.000 de ore de muncă, s-a obţinut o bază de date care este disponibilă gratuit pe internet la adresa: http://brancusi1.usc.edu/connections/grid/168.
Cercetătorii de la Univestity of Southern California speră ca, în viitor, baza de date referitoare la creierul şoarecilor să fie folosită în analizarea creierului uman. Totodată, echipa îşi propune să extindă actuala "hartă" a conexiunilor neuronale de la scoarţa cerebrală la întregul sistem nervos.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.