Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Mii de imigranţi, salvaţi în weekend pe Mediterana

Ziarul de Vrancea
6 apr 2015 400 vizualizări
Aproximativ 1.500 de imigranţi, plecaţi din Libia, au fost salvaţi pe Mediterana, în cadrul a cinci operaţiuni desfăşurate doar sâmbătă, a anunţat Paza de Coastă italiană.

Patru nave aparţinând Pazei de Coastă şi una a Marinei au intervenit în urma mai multor apeluri de pe telefoane prin satelit, interceptate de Centrul Naţional italian de Salvare din cadrul Pazei de Coastă, la Roma, a precizat duminică sursa. Imigranţii se aflau în trei ambarcaţiuni mari, în derivă, în largul coastelor libiene.
Navele, care au venit în zona respectivă sâmbătă, au salvat mai întâi sute de imigranţi înghesuiţi la bordul acestor bărci, după care au reperat încă două, în dificultate, la câteva mile marine distanţă, după care au intervenit pentru salvarea celor de la bord. Pentru a-i transborda pe cei aproximativ 1.500 de imigranţi, Centrul operaţional al Pazei de Coastă a fost nevoit să solicite intervenţia unei nave aparţinând Marinei militare care trecea prin apropiere. Ambarcaţiunile s-au îndreptat duminică spre porturile italiene Lampedusa, Augusta şi Porto Empedocle. Alţi 318 imigranţi de 13 naţionalităţi au fost salvaţi de o navă militară islandeză, în Strâmtoarea Sicilia, şi au fost aduşi sâmbătă seara în portul Pozzallo.

Persoanele obeze, mai sensibile la mirosurile alimentelor

Persoanele obeze sunt mai sensibile la mirosurile alimentelor, detectându-le mai uşor decât persoanele non-obeze, potrivit unui studiu realizat de curând în Marea Britanie. Acest studiu, publicat în Chemical Senses, sugerează faptul că mirosul joacă un rol important în consumul de alimente al unei persoane, întrucât simţul olfactiv este asociat cu centrul senzaţiei de foame din creier. "Într-o epocă în care obezitatea este în creştere pe plan mondial, avem în continuare nevoie să învăţăm mai multe lucruri despre rolul pe care îl are simţul olfactiv în comportamentele alimentare", a spus coordonatorul studiului, Lorenzo Stafford, profesor în cadrul Universităţii Portsmouth din Marea Britanie. Studiile anterioare, care au dorit să afle dacă persoanele obeze au un simţ al gustului mai puternic sau mai slab decât persoanele non-obeze, au generat rezultate neconcludente şi foarte puţine studii au încercat să analizeze până acum influenţa pe care o are simţul olfactiv, a adăugat profesorul Stafford.
Oamenii de ştiinţă consideră că mirosul joacă un rol important în comportamentul alimentar al unei persoane, deoarece activează centrul recompenselor din creier. Profesorul Stafford spune că anumiţi stimuli precum vederea şi mirosul pot să ducă la o creştere a poftei pentru anumite substanţe care dau dependenţă. Acelaşi proces ar putea fi valabil şi pentru alimente.

Prinţul Harry, detaşat în cadrul forţelor armate australiene

Prinţul Harry a depus ieri o jerbă de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut din Canberra, la începutul unei detaşări de patru săptămâni în cadrul forţelor armate australiene.  Harry a sosit la Sydney, după care a plecat în capitala australiană, unde a vizitat monumentul şi a făcut un tur al Memorialului Războiului. Sute de persoane l-au salutat pe prinţul britanic la Canberra. El a prezentat o scrisoare din partea reginei, în care Elizabeth a II-a apreciază că nepotul său va "beneficia foarte mult" de pe urma perioadei pe care o va petrece cu trupele australiene, potrivit BBC. Prinţul urma să se prezinte la datorie la şeful forţelor armate australiene Mark Binskin.
Căpitanul Harry Wales este detaşat la un număr de unităţi şi regimente din Sydney, Darwin şi Perth, în cadrul unui "program ambiţios" care include exerciţii de antrenament urban şi de teren, inclusiv cu forţele speciale, dar şi mobilizări interne, au anunţat forţele britanice săptămâna trecută. Al doilea fiu al prinţului Charles şi prinţesei Diana urmează să-şi încheie în iunie cariera militară de zece ani. Prinţul urmează să viziteze Noua Zeelandă după detaşarea în Australia.
Perioada de detaşare urmează să fie întreruptă spre sfârşitul acestei luni, când prinţul va efectua o vizită în Turcia, unde va participa la comemorarea campaniei aliate de la Gallipoli, în 1915, în care au murit mii de militari australieni şi neozeelandezi.
În a doua parte a anului, Harry urmează să depună muncă de voluntar în asociaţii de caritate, o perioadă în care îşi va analiza opţiunile pentru viitor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.