Internațional

Misiune kamikaze: O sondă spaţială se va prăbuşi pe un asteroid

Ziarul de Vrancea
3 apr 2015 364 vizualizări
ESA şi NASA pregătesc în comun o misiune ce ar putea salva într-o bună zi Pământul, care va consta în prăbuşirea pe un asteroid a unei sonde spaţiale cu scopul de a modifica traiectoria acelui corp ceresc

"Este un coşmar astronomic - dacă un asteroid va fi detectat în timp ce se îndreaptă spre Pământ, ce ar putea face omenirea în legătură cu această ameninţare?", se afirmă în debutul acestui articol publicat pe dailymail.co.uk. Cercetătorii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) vor să lanseze o misiune "kamikaze", pentru a vedea dacă prăbuşirea unei sonde spaţiale pe un asteroid ar putea contribui la modificarea traiectoriei acestuia. În colaborare cu NASA, cercetătorii de la ESA doresc să lanseze o sondă care se va prăbuşi, cu viteza de 22.500 de kilometri pe oră, pe un satelit de mici dimensiuni. Misiunea, denumită Asteroid Impact Mission (AIM), se va desfăşura în două etape, iar această lună marchează debutul etapei preliminare de design şi dezvoltare de către cercetătorii de la ESA.
Creată pentru a testa validitatea tehnologiilor ce vor fi utilizate în viitoarele misiuni în spaţiul îndepărtat, AIM va reprezenta de asemenea prima misiune concepută de ESA în domeniul tehnicilor de apărare planetară.
Sonda va fi lansată în octombrie 2020 şi va călători spre un sistem binar de asteroizi - denumiţi asteroizii Didymos, care vor ajunge în anul 2022 la o distanţă de 11 milioane de kilometri de Terra.
Asteroidul principal din acel sistem binar are un diametru de 800 de metri şi este însoţit de un mic satelit natural - un alt asteroid, ce are diametrul de 170 de metri. Acel satelit reprezintă ţinta principală a misiunii AIM: sonda europeană va efectua o scanare de înaltă rezoluţie a corpului ceresc, alcătuind şi o analiză termală şi prin radar, pentru a trasa o hartă detaliată a suprafeţei şi structurii interne a acestuia. Sonda din acest proiect va lansa apoi un modul - primul conceput de ESA care va coborî pe un corp ceresc de mici dimensiuni după reuşita modulului Philae, în cadrul misiunii Rosetta, care a fost plasat cu succes pe o cometă, în noiembrie 2014.
Alte două module, denumite CubeSats, vor fi lansate din acea sondă-mamă, cu scopul de fi plasate în jurul asteroidului şi de a aduna o serie de informaţii ştiinţifice. Datele ştiinţifice din misiunea AIM vor fi expediate spre Terra cu ajutorul unui laser de mare capacitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.