Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Copilotul Germanwings efectuase căutări online despre sinucidere

Ziarul de Vrancea
2 apr 2015 511 vizualizări
El a căutat, de asemenea, informaţii despre funcţionarea şi rezistenţa uşilor cabinelor piloţilor

Copilotul Germanwings Andreas Lubitz, suspectat de prăbuşirea intenţionată a avionului, efectuase căutări online despre sinucidere, anunţă surse din cadrul anchetei citate de ziarul La Repubblica. Procurorii germani au găsit în casa pilotului o tabletă digitală. În istoricul tabletei digitale anchetatorii germani au găsit că Andreas Lubitz efectuase, în perioada 16 - 23 martie, căutări pe Internet despre moduri de sinucidere, precum şi despre funcţionarea şi rezistenţa uşilor cabinelor piloţilor în avioanele comerciale. În plus, potrivit anchetatorilor, Lubitz - care suferea de o boală psihosomatică - se pare că mersese la cel puţin cinci medici specialişti în căutarea unui tratament pentru insomnie.
În casa copilotului Andreas Lubitz au fost găsite numeroase prescripţii medicale pentru "boli psihosomatice".

Andreas Lubitz i-a minţit pe doctori că este în concediu medical

De asemenea, copilotul i-a minţit pe doctori, spunându-le că este în concediu medical, în timp ce el pilota avioane comerciale, relatează cotidianul german Bild. Citând surse din cadrul anchetei, cotidianul scrie că Andreas Lubitz a cerut ajutor medical pentru vindecarea unei probleme de vedere. Deşi Lubitz i-a informat pe doctori că este pilot şi că lucrează pentru compania Germanwings, el a ascuns intenţionat faptul că încă lucrează, precizează publicaţia.
Bild adaugă că, potrivit documentelor obţinute de anchetatori, Lubitz a afirmat că a fost implicat într-un accident rutier la sfârşitul lui 2014. El ar fi fost rănit în momentul în care s-a deschis airbag-ul şi s-a plâns de traume şi probleme de vedere de atunci. Anchetatorii încearcă în continuare să stabilească motivul pentru care Lubitz a preluat controlul avionului Airbus A320, l-a încuiat pe comandant în afara cabinei de pilotaj şi a prăbuşit intenţionat aeronava în munţi, provocând moartea tuturor celor 150 de persoane aflate la bord. Conform dosarelor medicale, Lubitz a afirmat că lua medicamente pentru tratarea depresiei, stărilor de anxietate şi atacurilor de panică, menţionează Bild, adăugând că medicamentele respective sunt un antidepresiv şi un calmant (Lorazepam).
Compania Lufthansa, care deţine Germanwings, a precizat ieri că atunci când Lubitz a reluat pregătirea de pilot în 2009, a oferit şcolii de pilotaj documente medicale care arătau că a trecut printr-un "episod de depresie severă".

Cel puţin 15 morţi într-un atac comis într-un campus universitar din Kenya

Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi alte aproximativ 30 rănite după ce atacatori înarmaţi au luat cu asalt o instituţie de învăţământ superior din Kenya, ieri dimineaţa. Atacatorii au "tras fără discriminare" în campusul Garissa University College, generând confruntări cu forţele de poliţie.
Atacul are loc la trei zile după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat că va vizita această ţară est-africană în iulie.
Un angajat de la morga din oraşul Garissa a declarat că cel puţin 15 persoane au fost ucise şi alte 60 au fost rănite, relatează Associated Press.
Unii dintre cei grav răniţi au fost transportaţi în capitala Nairobi, au declarat autorităţile.
Centrul naţional pentru situaţii de urgenţă a anunţat pe Twitter că trei dintre cele patru cămine ale campusului au fost evacuate, bărbatul înarmat fiind blocat într-unul dintre cămine. Centrul naţional pentru situaţii de urgenţă a declarat, de asemenea, că 29 de persoane rănite în atac au fost internate în spitalul local, iar patru sunt în stare critică. Majoritatea au răni provocate de gloanţe.
Atacul nu a fost încă revendicat. Însă Al-Shabaab, gruparea teroristă ce are legături cu Al-Qaida şi îşi are sediul în Somalia, a comis anterior mai multe atacuri în Kenya. În 2013, aceasta a revendicat atacul de la centrul comercial Westgate din Nairobi, soldat cu peste 60 de morţi.

Cel puţin 54 de morţi în urma scufundării unei nave în Marea Ohotsk

Cel puţin 54 de persoane au murit, iar alte 15 sunt date dispărute în urma scufundării unei nave de pescuit, ieri, în largul coastelor Peninsulei Kamceatka. "Am recuperat trupurile neînsufleţite a 54 de persoane. Şaizeci şi trei de membri ai echipajului au fost salvaţi", a declarat un membru al echipei de salvare.
O sută treizeci şi două de persoane, dintre care 78 de ruşi şi 54 de străini originari din Myanmar, Ucraina, Lituania şi Vanuatu, se aflau la bordul navei de pescuit "Orientul Indepărtat" care s-a scufundat în Marea Ohotsk. Încă 15 de persoane sunt căutate de salvatori.
Nava de pescuit "Orientul Îndepărtat" s-a scufundat la 330 de kilometri vest de localitatea Krutogorovskii din Peninsula Kamceatka şi la 250 de kilometri sud de oraşul portuar Magadan. Nava era înregistrată în portul Nevelsk, în regiunea Sahalin, şi aparţinea armatorului OOO "Magellan".
Conform concluziilor preliminare, tragedia a fost cauzată de o coliziune între nava de pescuit şi un gheţar în derivă.

Zeci de mii de islamişti din 100 de ţări s-au alăturat ISIS şi Al-Qaida

Peste 25.000 de militanţi islamişti din 100 de ţări au mers în Orientul Mijlociu pentru a deveni membri ai reţelelor teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria (ISIS) şi Al-Qaida, potrivit unui raport ONU citat de BBC News. Numărul combatanţilor străini din întreaga lume a crescut cu 71% în perioada iulie 2014 - martie 2015. Siria şi Irakul sunt principalele destinaţii ale islamiştilor, arată raportul Naţiunilor Unite. În cele două ţări se estimează că sunt 22.000 de combatanţi străini, iar 6.500 sunt în Afganistan şi câteva sute în Yemen, Libia, Pakistan şi Somalia. "Miile de combatanţi străini care au ajuns în Siria şi Irak trăiesc şi muncesc în adevărate şcoli internaţionale ale extremismului, aşa cum se întâmpla în Afganistan în anii 1990", precizează raportul Naţiunilor Unite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.