Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Bulgaria şi România, ţările cu cea mai ieftină mână de lucru din UE

Ziarul de Vrancea
30 mar 2015 467 vizualizări
Costurile orare pentru mână de lucru în Uniunea Europeană au variat în 2014 între 3,8 euro în Bulgaria, 4,6 euro în România, şi 40,3 euro în Danemarca, în timp ce media în UE a fost de 24,6 euro, iar în zona euro de 29,2 euro, arată datele publicate ieri de Eurostat.

Cu toate acestea, în rândul statelor care nu sunt membre ale zonei euro, România este lider atunci când este vorba despre creşterea costurilor orare cu mâna de lucru. Între 2013 şi 2014, aceste costuri, exprimate în moneda locală, au crescut cu 6% în România. Comparativ, între 2013 şi 2014, costurile orare pentru mână de lucru au crescut cu 1,4% în UE şi cu 1,1% în zona euro.
Pe sectoare de activitate, în Uniunea Europeană costurile orare cu mâna de lucru sunt cele mai mari în industrie, 25,5 euro în UE, urmate de servicii (24,3 euro) şi construcţii (22 de euro). În cazul României, costurile orare cu mâna de lucru sunt cele mai mari în servicii (5,1 euro), industrie (4,7 euro) şi construcţii (3,4 euro).
Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), costul orar al forţei de muncă în România a înregistrat o rată de creştere de 7,87% în ultimul trimestru al anului 2014, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior şi o rată de creştere de 2,59% faţă de trimestrul precedent.

Călăii SI, asistaţi de minori în timp ce decapitează ostatici

Gruparea Stat Islamic a difuzat o nouă înregistrare video care descrie decapitarea mai multor bărbaţi şiiţi care au fost conduşi la locul execuţiei de adolescenţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Organizaţia susţine că a primit o copie a acestei înregistrări care a fost, de asemenea, postată pe reţelele de socializare. Imaginile prezintă mai mulţi minori înarmaţi, numiţi "Puii califatului", care conduc nouă bărbaţi şiiţi îmbrăcaţi în uniforme portocalii pe un câmp din Hama, în Siria. După ce se opresc, unul dintre băieţi înmânează cuţite unor militanţi SI mascaţi, care decapitează fiecare prizonier în parte. Unul dintre militanţii prezenţi în înregistrarea video îi numeşte pe bărbaţi "necredincioşi spurcaţi" şi promite răzbunare pentru "ceea ce regimul a făcut în anii '80 la Hama", referitor la reprimarea brutală a revoltei Frăţiei Musulmane de către fostul preşedinte sirian Hafez al-Assad în februarie 1982.
Înregistrarea video a apărut la o săptămână după ce OSDO a anunţat că între începutul anului şi 23 martie, SI a recrutat 400 de copii care să facă parte din "Ashbal al-Khilafah" ("Puii califatului").
Folosind maşini, bani şi arme pentru a-i atrage, recrutorii SI trimit minori care să prospecteze taberele unde se predau principiile sharia şi tacticile militare. OSDO subliniază că "SI foloseşte copii pentru a lucra ca spioni şi agenţi pentru a strânge informaţii şi ca gardieni ai posturilor lor".
Organizaţia a strâns dovezi despre şase membri SI minori care au fost ucişi în timpul unor lupte la Kobani împotriva forţelor kurde, în ianuarie. De la declararea Califatului după pătrunderea în Irak din Siria anul trecut, gruparea SI a devenit cunoscută pentru decapitări publice şi alte execuţii brutale. OSDO estimează că în perioada 28 februarie - 28 martie, gruparea a executat 61 de persoane, inclusiv 36 de civili acuzaţi de "insultarea lui Allah, cooperarea cu forţele regimului, recrutarea de persoane pentru răpirea membrilor SI, homosexualitate şi spionaj".

O treime dintre republicani îl consideră pe Obama ameninţare la adresa SUA

O treime dintre republicanii americani cred că preşedintele Barack Obama (democrat) reprezintă o ameninţare iminentă la adresa securităţii Statelor Unite, liderul de la Casa Albă fiind considerat mai periculos decât omologii din Rusia şi Siria, Vladimir Putin şi Bashar al-Assad, potrivit unui sondaj
Conform unui sondaj Reuters/Ipsos, 34 la sută dintre americanii cu vederi republicane îl consideră pe Barack Obama drept o ameninţare iminentă, înaintea preşedintelui rus, Vladimir Putin (cu 25 la sută), şi a liderului Siriei, Bashar al-Assad (23 la sută). "Dată fiind polarizarea de pe scena politică din Statele Unite, rezultatele sondajului nu sunt surprinzătoare", afirmă sociologul Barry Glassner. "Există tendinţa de a fi demonizată foarte mult persoana aflată în funcţia de preşedinte", adaugă Glassner.

Ar fi fost identificată persoana care a organizat asasinarea lui Nemţov

Comitetul rus de anchetă a anunţat că a identificat persoana care a organizat asasinarea opozantului Boris Nemţov, împuşcat mortal luna trecută pe un pod din apropierea Kremlinului. Anchetatorii ruşi au precizat că au identificat persoana care i-a dat arme, un vehicul şi bani presupusului autor al asasinatului, relatează cotidianul rus Kommersant în ediţia de ieri, citând surse apropiate anchetei. Conform cotidianului, noul suspect, identificat doar cu numele Ruslik, le-a livrat o armă şi o maşină celor implicaţi în asasinarea lui Nemţov. El le-a promis de asemenea cinci milioane de ruble (aproximativ 85.200 de dolari). Cotidianul precizează că Ruslik ar fi comandat şi organizat asasinatul. Comitetul de anchetă nu dă publicităţii identitatea lui Ruslik, iar acesta nu este inclus pe lista cu persoane date în urmărire, deoarece numai Zaur Dadaiev, presupusul autor al crimei, i-a menţionat numele.
Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani. Putin a condamnat public asasinatul şi a promis că cei vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei.
Cinci ceceni - Ramzan Bahaiev, Tamerlan Eskerhanov, şagit Gubaşev, Anzor Gubaşev şi Zaur Dadaiev - au fost reţinuţi de autorităţile ruse sub suspiciunea de implicare în asasinarea lui Boris Nemţov. Dadaiev şi-a recunoscut iniţial implicarea în această crimă, după care şi-a retras mărturia, afirmând că a fost făcută sub ameninţare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.