Internațional

Utah a devenit primul stat american care a restabilit plutoanele de execuţie

Ziarul de Vrancea
24 mar 2015 453 vizualizări
Utah a devenit luni primul stat american care a restabilit plutoanele de execuţie pentru condamnaţii la moarte, în cazul în care nu este disponibilă injecţia letală. Legislaţia, care a fost deja adoptată de Senatul acestui stat din sud-vestul SUA la începutul lunii martie, autorizează recurgerea la un pluton de execuţie în cazul unui condamnat la moarte dacă substanţele care servesc la realizarea injecţiilor letale nu sunt disponibile, cum a fost recent cazul mai multor state americane.

Criticii proiectului de lege l-au numit "barbar", însă un purtător de cuvânt al guvernatorului Gary Herbert a declarat că "cei care se opun acestui proiect de lege se opun de fapt pedepsei cu moartea". "Regretăm faptul că o persoană care a comis o crimă deosebit de gravă merită pedeapsa cu moartea şi am prefera să folosim ca metodă (de execuţie) injecţia letală atunci când este anunţată o astfel de sentinţă. Cu toate acestea, atunci când un tribunal ia această decizie şi un judecător semnează un mandat de execuţie, aplicarea unei decizii legale este obligaţia executivului", a declarat purtătorul de cuvânt Marty Carpenter.

Statul Utah a eliminat în 2004 posibilitatea executării prin împuşcare a unui condamnat la moarte. Curtea Supremă a Statelor Unite urmează să decidă luna viitoare cu privire la constituţionalitatea injecţiilor letale, forma cea mai comună de execuţie în SUA, însă din ce în ce mai controversată.

Primăvara este cu 30 de secunde mai scurtă cu fiecare an care trece

 Primăvara este mai scurtă cu circa 30 de secunde cu fiecare an care trece, o consecinţă a precesiunii, un efect ce constă într-o "clătinare" a Pământului în timpul mişcării de rotaţie în jurul propriei axe, sub influenţa atracţiei gravitaţionale a Soarelui şi a Lunii, potrivit theguardian.com. Cu toate acestea, cei mai mulţi oameni nu vor observa nicio modificare în timpul vieţii, potrivit cercetătorilor. Oamenii de ştiinţă spun că scurtarea duratei primăverii este, în principal, o consecinţă a modului în care axa Terrei se clatină, extrem de încet. Mişcarea este asemănătoare, parţial, cu cea a unui titirez, a cărui axă de rotaţie nu rămâne stabilă mereu în timpul rotirii, ci se înclină şi descrie, la fiecare câteva secunde, un cerc, cu unul dintre capete, în timp ce celălalt rămâne fix. În cazul Terrei, acest efect de precesiune durează circa 26.000 de ani per ciclu.

Totuşi, nu există motive de îngrijorare, pentru că efectul creşterii duratei unor anotimpuri şi al scurtării altora nu devine sesizabil decât în mii de ani. Potrivit calculelor specialiştilor, cea mai scurtă primăvară va fi undeva în jurul anului 6430.

Potrivit unui tabel întocmit de Larry Gerstman, astronom amator din New York, în 2015, vara va fi cel mai lung anotimp din punct de vedere astronomic, cu o durată de 93,65 de zile, urmat de primăvară, cu 92,76 de zile, toamnă, cu 89,84 de zile, şi iarnă, cu 88,99 de zile. Analizând cifrele obţinute în urma calculelor pentru durata anotimpurilor din anul 3000 (primăvara - 91,97 zile, vara - 93,92 zile, toamna - 90,61 zile şi iarna - 88,74 zile), se observă clar că peste circa o mie de ani, în emisfera nordică, primăvara şi iarna se scurtează, iar vara şi toamna durează mai mult.

Israelul a spionat negocierile dintre SUA şi Iran

 Israelul a spionat negocierile dintre administraţia Barack Obama şi Iran pe tema programului nuclear iranian, apoi le-a oferit detaliile congresmenilor americani. Publicaţia The Wall Street Journal a relatat luni că premierul israelian Benjamin Netanyahu voia să folosească informaţiile obţinute pentru a-i convinge pe membrii Congresului american să respingă un eventual acord privind armamentul nuclear. "Una este ca Statele Unite şi Israelul să se spioneze reciproc (...). Dar alta este ca Israelul să fure secrete ale SUA şi să le dea congresmenilor americani pentru a submina diplomaţia SUA", a declarat pentru WSJ un oficial de rang înalt de la Casa Albă.

Un oficial din cadrul biroului premierului israelian a dezminţit informaţiile, apreciind că sunt "complet false". "Statul Israel nu efectuează operaţiuni de spionaj împotriva Statelor Unite sau a altor aliaţi ai Israelului", a declarat oficialul. "Acuzaţiile false sunt menite clar să submineze legăturile strânse dintre Statele Unite şi Israel şi relaţia de securitate şi informaţii pe care o avem", a adăugat el.

Aceste informaţii au apărut într-un moment de tensiuni sporite între preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a susţinut un discurs în faţa Congresului reunit, fără o invitaţie formală din partea Casei Albe.

În discursul de la 3 martie, Netanyahu a criticat interesul administraţiei Obama faţă de discuţiile cu Iranul pe tema programului său nuclear. "Ni s-a spus că un acord prost este mai bun decât niciun acord. Ei bine, acesta este un acord prost. Este un acord foarte prost. Ne este mai bine fără el", a afirmat premierul israelian.

 Camera Reprezentanţilor îi cere lui Obama să trimită arme letale în Ucraina

 Camera Reprezentanţilor a votat masiv luni în favoarea unei rezoluţii cerându-i preşedintelui american Barack Obama să furnizeze Ucrainei arme letale pentru a se apăra împotriva "agresiunii" ruse.

Rezoluţia 348-48 a fost aprobată de o majoritate de republicani şi democraţi, accentuând presiunea asupra administraţiei Obama pentru a nu mai întârzia furnizarea de arme şi material militar greu forţelor Kievului.

Casa Albă a anunţat în această lună că livrează Ucrainei echipamente militare neletale de 75 de milioane de dolari.

Dar şeful Statului Major al armatei Martin Dempsey a declarat, în cadrul unei audieri în faţa Comisiei Forţelor Armate din Senat, că este "imperativ să se examineze acordarea de ajutor letal", în timp ce secretarul apărării Ashton Carter a afirmat în timpul audierii sale de confirmare că şi el "înclină" în această direcţie.

Rezoluţia de luni îi cere lui Barack Obama să furnizeze Ucrainei "sisteme de arme de apărare letale" ce ar permite ameliorarea capacităţii Ucrainei de "a-şi apăra suveranitatea teritorială contra agresiunii nejustificate şi continue a Federaţiei Rusie". Preşedintele Camerei John Boehner a descris votul ca un stimulent de a acţiona şi a spus că Congresul este în mare măsură favorabil sprijinului militar. "Fără acţiunea acestei administraţii, agresiunea rusă rămâne necontrolată", a declarat el după vot.

Democratul Eliot Engel, principalul apărător al rezoluţiei, a declarat colegilor săi că este timpul să se înceteze tratarea crizei din Ucraina "ca un conflict îndepărtat". "Acest război a făcut mii de morţi, zeci de mii de răniţi, un milion de persoane strămutate şi începe să ameninţe stabilitatea Europei post-Război Rece", a afirmat Eliot Engel, adăugând că preşedintele rus Vladimir Putin "ne întoarce la zilele sumbre ale Războiului Rece".

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.