Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un an de la declararea epidemiei:Cum a schimbat virusul Ebola lumea

Ziarul de Vrancea
23 mar 2015 461 vizualizări
Ameninţarea reprezentată de virusul Ebola a lăsat o amprentă permanentă asupra lumii, la un an de când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat oficial epidemie de Ebola în Sierra Leone, Guineea şi Liberia, comentează BBC.

Ebola se transmite prin interacţiuni sociale intime, respectiv prin contactul direct cu fluidele corporale ale unei persoane infectate, ceea ce înseamnă că cei care îngrijesc bolnavii sunt cei mai vulnerabili. Cea mai simplă atingere umană - o strângere de mână sau o îmbrăţişare - a fost rapid descurajată în cele trei ţări cele mai afectate de epidemie. În plus, Liberia a renunţat la salutul său tradiţional care presupunea pocnirea reciprocă a degetelor.
În plus, s-au schimbat şi obiceiurile funerare. Ceremoniile tradiţionale de înhumare, precum spălarea trupului celui decedat, au fost interzise. În prezent, o familie se poate aştepta ca o echipă care se ocupă de epidemia de Ebola să apară în costume de protecţie pentru a lua cadavrele în cel mai demn mod în acest circumstanţe. La apogeul epidemiei, întreaga comunitate a fost în carantină. Pentru o parte din populaţia din Sierra Leone, Crăciunul a fost anulat.

Cinci milioane de copii nu am mai mers la şcoală

Dar impactul pe termen lung al distrugerii tradiţiilor umane adânc înrădăcinate nu este cunoscut încă. Psihologii sunt îngrijoraţi că oamenii nu vor renunţa uşor la suspiciunile că alte persoane ar putea fi purtătoare ale virusului.
Pe măsură ce criza s-a adâncit, Sierra Leone, Liberia şi Guineea şi-au închis şcolile. O întreagă generaţie de copii a pierdut aproximativ şase luni de şcoală. Cercetătorii de la organizaţia Global Business Coalition for Education sugerează că până la cinci milioane de copii nu au putut urma cursurile. În cazul multora dintre ei, şansele de a se întoarce la şcoală sunt mici. Riscul ca aceşti copii să fie obligaţi să muncească este în creştere, devreme ce familiile se bazează pe membrii rămaşi în viaţă pentru a procura hrană.
Vaccinurile şi medicamentele au nevoie de peste un deceniu pentru a fi puse în circulaţie. Dar o decizie fără precedent a OMS, care a susţinut folosirea unor medicamente relativ netestate, urmată de o colaborare unică între oameni de ştiinţă, organizaţii de sănătate şi companii de medicamente, a condus la începerea unor teste în doar câteva luni. Imunizarea s-a făcut experimental în ţările cele mai afectate şi a fost prima dată când medicina experimentală a fost folosită la o asemenea scară.
Dar cei mai mulţi sunt de acord că nu medicamentele sau inovaţiile au redus numărul victimelor. Voluntarii locali au mers din casă în casă pentru a explica boala sau au îngropat cadavrele în cele mai sigure moduri cu putinţă, ceea ce a fost crucial pentru oprirea răspândirii virusului. Comunităţile au acceptat realitatea şi şi-au schimbat obiceiurile, iar familiile au fost de acord ca rudele lor să fie luate şi duse în centre izolate de tratament.

Iurie Leancă şi-a lansat un nou partid

Fostul premier moldovean Iurie Leancă şi-a lansat ieri un nou partid, afirmând cu această ocazie că Republica Moldova este condusă de comunişti, iar coaliţia de guvernare este o grupare de interese care nu are nimic cu valorile europene. Leancă a precizat că formaţiunea sa politică, Partidul Popular European din Moldova, va reprezenta electoratul proeuropean şi va acoperi "golul imens" lăsat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). "Moldova este condusă de comunişti, de votul lor depinde votarea legilor. În prezent, în Republica Moldova nu există partide care să reprezinte electoratul european. Şi asta s-a întâmplat ca urmare a nerespectării votului dat de electoratul proeuropean. Azi la guvernare avem o grupare de interese, o construcţie politică improvizată. PLDM nu mai este azi un partid credibil, nu are nimic cu valorile democratice şi europene. A împrumutat de la comunişti vechile lor obiceiuri. Este prima dată când din discursul oficialilor europeni dispar declaraţiile cu privire la perspectiva europeană a Republicii Moldova", a declarat Leancă.
"Vom avansa în formarea echipei în aşa fel încât să fim pregătiţi în orice moment să preluăm guvernarea", a mai spus Leancă, fost membru al PLDM.
Iurie Leancă a anunţat, la sfârşitul lui februarie, că părăseşte PLDM, după ce Guvernul condus de Chiril Gaburici a primit votul Parlamentului. Potrivit lui Leancă, faptul că PD (Partidul Democrat), PLDM şi PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova) au votat un guvern minoritar înseamnă un pas înapoi în parcursul european al Republicii Moldova.

Ameninţarea teroristă a atins un nivel "fără precedent" în Franţa

Ameninţarea unui atac terorist în Franţa a atins un nivel "fără precedent", noi atacuri fiind inevitabile, susţin specialişti de rang înalt în combaterea terorismului.  "Ameninţarea este permanentă", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, sub acoperirea anonimatului. "Nu trece nicio zi fără o alertă, fără descoperirea unei reţele care încearcă să trimită persoane către Siria sau Irak, sau fără o intervenţie (a serviciilor de securitate). Numărul ţintelor a explodat. Sunt 2.000 sau 3.000, poate 4.000, de persoane identificate sau suspectate de intenţii criminale", a declarat el. Nu toţi sunt amatori, a adăugat sursa citată, precizând că mulţi sunt foarte educaţi. Specialişti din Ministerul Apărării susţin că jihadiştii "folosesc cele mai bune tehnici de criptare şi disimulare" şi că serviciile de securitate fac eforturi "să ţină pasul". Cele mai mari îngrijorări sunt legate de aproximativ 200 de persoane care s-au întors din tabere de antrenament sau zone de luptă controlate de Statul Islamic în Irak şi Siria.
Serviciile de securitate îi plasează sub cea mai atentă supraveghere posibilă, dar resursele sunt limitate şi autorităţile sunt pe deplin conştiente că millitanţii ar putea aştepta ani întregi înainte de a acţiona. Aşa a fost cazul cu fraţii Kouachi, care au comis atacul de la revista Charlie Hebdo din ianuarie. Oficialii se tem, de asemenea, de competiţia între grupările militare care le-ar putea determina să comită acte şi mai brutale. "Al-Qaida trebuie să îşi restaureze prestigiul şi va încerca să concureze cu SI cu acţiuni complexe şi importante", a declarat oficialul. El a subliniat ameninţarea din partea grupării Al-Qaida cunoscute sub numele de Khorasan, despre care se crede că plănuieşte un atac aerian de amploare. Unul dintre principalii membri ai acestei grupări este un expert francez în explozibili, David Drugeon, care ar fi supravieţuit unui atac al SUA cu avioane fără pilot, anul trecut.

Un avion a efectuat o cursă lungă folosind drept combustibil ulei de gătit

Compania aeriană Hainan Airlines a realizat în acest weekend primul zbor de pasageri în care s-a utilizat ulei cu care s-a gătit în restaurante şi care a fost reciclat drept combustibil, fapt considerat de aviaţia naţională ca "un pas uriaş" pentru acest sector. Zborul de linie realizat de un aparat Boeing 737 cu 100 de pasageri la bord a plecat sâmbătă din Shanghái şi a ajuns la Beijing în aceeaşi zi, utilizând biocombustibil elaborat de rafinăria chineză Sinopec din ulei de gătit colectat din restaurante, potrivit presei chineze.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.