Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Londra creează un fond pentru a contracara influenţa rusă

Ziarul de Vrancea
20 mar 2015 436 vizualizări
Premierul britanic David Cameron a anunţat crearea unui nou fond de 27,6 milioane de euro, menit să ajute ţările care riscă o intereferenţă rusă pe viitor, precum R.Moldova, Georgia, Serbia şi Bosnia-Herţegovina, relatează Sky News.

"Fondul Bunei Guvernanţe", finanţat cu 27,6 milioane de euro în 2015-2016, are ca scop consolidarea instituţiilor democratice în zonele care riscă să intre sub influenţa rusă. În timp ce aproape şapte milioane de euro au fost deja alocaţi Ucrainei, restul banilor vor fi cheltuiţi în R.Moldova, Georgia, Serbia şi Bosnia. Printre scopurile acestei iniţiative se numără şi combaterea corupţiei, precum şi reformarea pieţelor bancară şi energetică. Surse din cadrul Guvernului au declarat că proiectul a fost inspirat de un fond similar susţinut de Margaret Thatcher în 1989, pentru dezvoltarea economiilor şi instituţiilor unor ţări care fuseseră în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice, precum fosta Cehoslovacie, Ungaria şi Polonia. Guvernul britanic susţine că vizează ţările care ar putea fi în pericol să devină "următoarea Ucraină" şi că fondul ar trebui văzut ca o investiţie pe termen lung pentru protejarea acelor ţări pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-ar putea viza. Această iniţiativă intervine pe fondul acordului liderilor UE de a extinde sancţiunile economice împotriva Rusiei până la sfârşitul lui 2015, în intenţia de a determina Moscova să ajute la implementarea armistiţiului în Ucraina.


Ziaristul care a publicat caricaturi ale lui Mahomed a fost premiat

Danezul Flemming Rose, care a publicat în 2005 caricaturi ale profetului Mahomed aflate la originea unor violente mişcări în lumea musulmană, a primit joi seară un premiu din partea Clubului Presei din Danemarca.
El a publicat în 2005, pe când era redactor-şef al paginilor culturale din cotidianul Jyllands-Posten, 12 caricaturi ale profetului islamului. Desenele au fost reproduse câteva luni mai târziu de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, a cărui redacţie a fost atacată de jihadişti în luna februarie, atentatul soldându-se cu 12 morţi. "Consider că dezbaterea în care am fost antrenat din întâmplare acum aproape zece ani...vizează toleranţa şi libertatea", a afirmat Rose la înmânarea premiului. Decizia de atunci a cotidianului de a publica desenele satirice nu a fost pe placul tuturor ziariştilor din Danemarca şi mulţi l-au criticat pe Rose. "Văd acest premiu ca pe un semn că dezbaterea din Danemarca s-a schimbat, dar şi că realitatea s-a schimbat", a afirmat el în ziarul la care lucrează.
Clubul de Presă danez i-a acordat premiul său anual, apreciind că Flemming Rose este "un actor central, care a declanşat o dezbatere internaţională asupra libertăţii de exprimare". Ziaristul (57 de ani) se află sub protecţia poliţiei din cauza ameninţărilor cu moartea a căror ţintă este.
Săptămâna trecută, artistul suedez Lars Vilks, care a declanşat un val de proteste în lumea musulmană în 2007 cu o caricatură a profetului Mahomed într-un trup de câine, a fost şi el premiat de o asociaţie daneză pentru libertatea de exprimare. Asociaţia este însă controversată în Danemarca, fiind acuzată de unii de islamofobie. Lars Vilks a scăpat teafăr din atentatul împotriva sa din 14 februarie de la Copenhaga, când un danez de origine palestiniană a deschis focul în timpul unei dezbateri la care participa artistul suedez, ucigând un regizor. Atentatorul a omorât apoi un evreu în faţa unei sinagogi, fiind în cele din urmă doborât de poliţie.

Liderii europeni au convenit să creeze Uniunea Energetică

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat, joi, la finalul primei zile a summitului UE de la Bruxelles, că liderii statelor europene au convenit asupra creării Uniunii Energetice, UE urmând să accelereze conectarea conductelor naţionale şi a reţelelor electrice. "O mare parte din discuţia noastră s-a axat de această dată pe securitatea energetică. Uniunea Europeană depinde tot mai mult de gazul de la furnizori externi. În cazul în care gazul este importat din surse diferite şi contractele sunt flexibile, lucrurile sunt în regulă. Dar cele mai multe contracte bilaterale cu furnizorul nostru dominant, Rusia, se încheie pe termen lung, uneori mai mult de 20 de ani. Acest lucru poate fi nesănătos, atât pentru securitatea noastră, cât şi pentru piaţa noastră. Contractele de gaze ar trebui să fie despre economie, despre afaceri. Acestea nu ar trebui să fie folosite ca arme politice", a declarat el. Prin urmare, "Uniunea Europeană va accelera conectarea conductelor naţionale şi a reţelelor electrice", a subliniat preşedintele Consiliului European.
Potrivit lui Donald Tusk, liderii statelor membre UE au decis ca toate contractele de gaze, fie că sunt între guverne sau întreprinderi, trebuie să fie în conformitate cu legislaţia UE, mai transparente şi să nu influenţeze negativ securitatea energetică a Europei. "Detaliile exacte vor fi stabilite de către Comisie foarte rapid într-un proiect legislativ. Am fost de acord pentru a explora modul în care companiile europene s-ar putea asocia şi cumpăra gaze de la furnizori externi. Şi, de asemenea, asupra modului de a realiza parteneriate strategice cu ţări care sunt printre cele mai importante pentru producţia şi tranzitul de energie", a mai spus el.
Preşedintele Consiliului European a precizat că în cadrul reuniunii de la Bruxelles s-a stabilit şi dezvoltarea unor strategii de inovare la nivelul Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în sectoare importante şi beneficiilor energiei regenerabile. Potrivit liderului european, Consiliul European va reveni la subiectul privind Uniunea Energetică înainte de sfârşitul anului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.