Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Preşedintele kîrgîz, într-o vizită secretă la Chişinău

Ziarul de Vrancea
17 mar 2015 575 vizualizări
Preşedintele kîrgîz, Almazbek Atambaiev, este criticat de opoziţia din ţara sa, care îi cere explicaţii pentru o vizită secretă pe care a efectuat-o duminică în Republica Moldova.

Parlamentarul de opoziţie Ravşan Jeenbekov a cerut administraţiei prezidenţiale să explice informaţiile din presa moldoveană potrivit cărora Atambaiev a efectuat o vizită de câteva ore la Chişinău, duminică, unde s-a întâlnit cu vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vlad Plahotniuc. În ziua următoare, Atambaiev a efectuat o vizită în oraşul Sankt Petersburg, unde a discutat cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a apărut în public pentru prima dată după zece zile. Jeenbekov a cerut preşedinţiei să clarifice de ce Atambaiev nu şi-a anunţat vizita în Republica Moldova, ce probleme au fost discutate la întâlnirea cu Plahotniuc şi cine a plătit pentru deplasarea cu un avion privat.
Purtătorul de cuvânt al lui Atambaiev, Sapar Isakov, a confirmat oficial că preşedintele kîrgîz a făcut o vizită la Chişinău. "Nu este momentul să comentăm vizita, dar pot spune cu certitudine că vizita preşedintelui, la fel ca toate activităţile sale, se bazează exclusiv pe interesele naţionale ale Republicii Kîrgîze", a adăugat acesta.

ONU va crea un palmares al melodiilor care insuflă fericire

Internauţii din întreaga lume sunt invitaţi de ONU ca începând de luni să posteze pe reţelele sociale melodiile care le insuflă bucurie şi un zâmbet de fericire, playlist-ul palmaresului muzical al fericirii urmând să fie difuzat vineri, 20 martie, de Ziua Internaţională a Fericirii, de către serviciul muzical online MixRadio.
Această zi a fost stabilită de ONU în anul 2012, iniţiativa aparţinând micului regat Bhutan din Himalaya, care a inclus "fericirea naţională brută" ca indice în statisticile oficiale. Între membrii juriului care va alege piesele muzicale cele mai antrenante se numără cântăreţii şi compozitorii britanici Ed Sheeran şi James Blunt, americanul John Legend, DJ-ul francez David Guetta şi starul portughez David Carreira. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a anunţat această iniţiativă — #HappySoundsLike — într-un videoclip în care a menţionat că piesa lui preferată este "Signed, Sealed, Delivered" de Stevie Wonder, un hit din anii 1970. El a declarat că speră ca acest titlu să fie un semn bun pentru încheierea unui acord privind combaterea încălzirii globale la Conferinţa de la Paris din luna decembrie.
"Astăzi, vom folosi limbajul universal al muzicii pentru a exprima solidaritatea cu milioanele de oameni din întreaga lume care suferă de sărăcie, încălcări ale drepturilor omului, crize umanitare şi efectele poluării şi schimbărilor climatice", a spus Ban.
Anul trecut, de Ziua Internaţională a Fericirii, ONU a invitat internauţii să danseze cu bucurie pe melodia "Happy" a lui Pharrell Williams.

Coreea de Nord, acuzată de atac cibernetic asupra infrastructurii nucleare sud-coreene

Coreea de Sud şi-a acuzat vecinul din nord de un atac cibernetic asupra operatorului centralei sale nucleare. Atacurile ar fi avut loc în decembrie şi au fost descrise de Guvernul sud-coreean drept o "provocare clară la adresa securităţii" ţării. "Condamnăm terorismul cibernetic persistent al Coreei de Nord care vizează ţara noastră şi comunitatea internaţională", afirmă Ministerul Unificării într-un comunicat. Acesta acuză Phenianul şi că ia "ostatice vieţile şi siguranţa poporului" sud-coreean.
În decembrie, hackerii au publicat pe Twitter manuale, schiţe şi alte informaţii despre reactoarele sud-coreene, alături de informaţii personale despre angajaţii companiei. Echipa sud-coreeană care anchetează incidentul susţine că hackerii au încercat să perturbe funcţionarea reactoarelor care furnizează aproximativ 30 la sută din electricitatea ţării, dar nu au reuşit să treacă de sistemele de control. Ei susţin că hackerii au furat datele folosind adrese din China pentru a trimite aproximativ 6.000 de e-mailuri de tip phishing unui număr de peste 3.500 de foşti şi actuali angajaţi implicaţi în funcţionarea a 23 de reactoare.
În plus, codurile folosite în atacuri sunt similare cu unele utilizate anterior de hackerii nord-coreeni şi intenţionează să "genereze tulburări sociale".
Acuzaţiile intervin în timp ce tensiunile din regiune sunt tot mai accentuate, pe fondul exerciţiilor militare dintre Statele Unite şi Coreea de Sud, denunţate de Phenian. Aceasta este totodată prima dată când Seulul a acuzat Phenianul de atacuri cibernetice asupra infrastructurii sale, citând exemple anterioare ce au vizat agenţii guvernamentale, instituţii militare, bănci, televiziuni şi site-uri de ştiri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.