Internațional

Nicolae Timofti: Moldova trebuie să se apropie de NATO

Ziarul de Vrancea
17 mar 2015 423 vizualizări
"Există pericolul unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova", a subliniat preşedintele moldovean

Chişinăul trebuie să se apropie de NATO, întrucât securitatea statului moldovean este în pericol, a declarat preşedintele Nicolae Timofti, făcând referire la războiul din Ucraina şi la ameninţările generate de proiectul secret "Novorossia" al Kremlinului, care include şi Republica Moldova. "Armata moldovenească trebuie reformată, trăim alte timpuri, în care există ameninţări asupra statului nostru. Există pericolul unui conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova. Şansa noastră este apropierea şi colaborarea cu blocul NATO. Îmi pare rău că, atunci când a fost momentul, nu ne-am apropiat mai mult de NATO'', a afirmat Nicolae Timofti în cadrul unei emisiuni difuzate luni seara la postul public de televiziune.
Preşedintele Nicolae Timofti a făcut aceste declaraţii în contextul în care premierul Chiril Gaburici s-a aflat luni la Bruxelles, unde a avut o întrevedere cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, care a salutat disponibilitatea autorităţilor de la Chişinău de a aprofunda relaţiile bilaterale şi a reiterat susţinerea NATO pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
"Statele NATO au susţinut întotdeauna Republica Moldova în problematica Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, solicitând retragerea forţelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova'', a subliniat Jens Stoltenberg după întrevederea avută cu premierul Gaburici.
La rândul său, Chiril Gaburici a subliniat interesul autorităţilor moldovene pentru deschiderea la Chişinău a unui oficiu NATO care să faciliteze dialogul politic şi cooperarea dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică.
De amintit că Republica Moldova este stat neutru, potrivit Constituţiei, dar unii politicieni şi experţi contestă necesitatea acestei prevederi, mai ales în contextul în care în regiunea din stânga Nistrului staţionează un contingent militar rus şi există muniţie a Federaţiei Ruse.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.