Internațional

Radarele militare elveţiene confundă vacile cu "obiecte inamice"

Ziarul de Vrancea
16 mar 2015 398 vizualizări
Elveţia întâmpină probleme cu noul său sistem de radare pentru aeroporturile militare, care confundă vacile din zonele de munte cu "obiecte inamice", astfel că implementarea acestuia va fi amânată din nou, relatează Tribune de Geneve.

Ministrul elveţian al Apărării, Ueli Maurer, s-a plâns de câteva probleme în faţa Comisiei pentru politica de securitate din Consiliul Naţional (CPS-N), potrivit unor surse citate de ziarul Blick. "Aparent, funcţionează la câmpie. Dar la munte, de exemplu când o vacă se deplasează pe versanţi, radarul identifică animalul ca un obiect inamic, ceea ce este enervant", a afirmat ministrul. Furnizorul, o societate germană, va face tot posibilul "să-l adapteze la situaţia noastră", a adăugat ministrul.
Modificarea radarelor militare va cauza însă noi întârzieri în implementarea noului sistem. Agenţia federală Armasuisse a confirmat că radarele, care ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul lui 2016, vor fi funcţionale cel mai devreme în 2020. Primele probleme au fost detectate în 2013, când furnizorul a obţinut un termen suplimentar pentru a le livra. Dar ultimele teste ale noii versiuni, efectuate în vara lui 2014, s-au soldat de asemenea cu un eşec.
Ministrul Apărării, Ueli Maurer, dă asigurări însă că proiectul este pe calea cea bună şi nu va genera costuri suplimentare. În total, Armasuisse evaluează cheltuielile cu instalarea noului sistem la 363 de milioane de franci elveţieni (341 milioane de euro). Preşedintele comisiei parlamentare pentru securitate (CPS-N), Thomas Hurter, a confirmat că există probleme, dar nu pune sub semnul întrebării modul în care a fost gestionată această achiziţie. "Să nu uităm că este vorba despre un sistem total nou. Este normal să fie necesare ajustări. Este vorba de o problemă, dar deocamdată nu este o catastrofă", a declarat el. Hurter a amintit că radarele actuale sunt învechite şi trebuie înlocuite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.