Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Moscova: România, o ţară agresivă ce dictează agenda faţă de Rusia

Ziarul de Vrancea
16 mar 2015 446 vizualizări
Parlamentarul rus Aleksei Puşkov a calificat ieri statele baltice, Polonia şi România drept un "grup de ţări cu comportament agresiv" care aproape dictează marilor state europene agenda referitoare la Rusia, relatează.

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale a Dumei de Stat ruse, Aleksei Puşkov, a afirmat că statele baltice şi Polonia sunt un "cal troian" care subminează valorile Uniunii Europene în beneficiul unor interese ostile continentului. "Acestea sunt ţările care, în realitate, fiind susţinute de SUA, reprezintă «calul troian» care schimbă aparenţele Europei nu în conformitate cu interesele europene, ci cu interese care vin din afară şi care sunt ostile Europei", a declarat el ieri în cadrul unei dezbateri în Parlament, cu tema "Rusia-UE: cine beneficiază de pe urma respingerii parteneriatului strategic?". "Aceasta este Europa care, în mare măsură, este subordonată fundamentelor anglosaxone, în care politicile faţă de Rusia depind în mod bizar de un grup de ţări est-europene cu comportament agresiv - mă refer la statele baltice, Polonia, România şi altele - care aproape dictează marilor state europene agenda referitoare la Rusia", a apreciat Puşkov. "Cred că, în urmă cu ceva timp, statele baltice şi Polonia au fost aduse prompt în NATO şi UE, iar unul dintre scopuri a fost ca ele să joace acum acest rol", a adăugat parlamentarul rus. "Integrarea acestor ţări în Uniunea Europeană a fost o strategie pe termen lung a SUA şi a celor pe care se bazează în Europa pentru a submina independenţa Uniunii în politica sa externă, inclusiv în relaţia cu Rusia, lucru care devine evident acum", a precizat el.

Egiptul vrea să-şi contruiască o nouă capitală

Oficialii egipteni şi-au anunţat intenţia de a construi o nouă capitală administrativă şi de afaceri la est de Cairo, cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite, într-un semn de susţinere a Golfului Persic pentru eforturile de relansare economică ale lui Abdel Fattah Al Sisi, relatează Wall Street Journal. Noua capitală va avea o suprafaţă de aproximativ 700 de kilometri pătraţi şi va fi situată între Cairo şi Marea Roşie. Oficialii speră că aceasta va găzdui şapte milioane de persoane şi va crea 1,5 milioane de locuri de muncă, potrivit datelor prezentate la summitul economic care a avut loc în staţiunea Sharm el-Sheik.
Această măsură ar putea ridica o parte din presiunea demografică ce apasă asupra Cairo, oficialii anticipând că populaţia capitalei egiptene va creşte la 40 de milioane de persoane în 2050 faţă de 18 milioane în prezent. Detaliile financiare ale proiectului şi programarea lucrărilor nu au fost dezvăluite. Proiectul comun Egipt-EAU scoate în evidenţă modul în care statele din Golful Persic îl ajută pe Sisi să orchestreze o relansare economică. Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită i-au oferit sprijin lui Sisi de la îndepărtarea de la putere a Guvernului condus de Fraţii Musulmani. Vineri, cele două state şi Kuwaitul au promis un ajutor de 12 milioane de dolari Egiptului.
Măsura intervine după ce numeroase alte ţări, inclusiv Brazilia şi Nigeria, şi-au mutat oraşele capitală.

Peste un milion de brazilieni au demonstrat împotriva preşedintei Dilma Rousseff

Peste un milion de brazilieni au participat duminică, în mai multe oraşe din ţară, la marşuri de protest faţă de creşterea preţurilor şi corupţiei, iar unii dintre ei au cerut declanşarea unei proceduri judiciare în vederea demiterii preşedintei Dilma Rousseff. Rousseff, care se află la al doilea mandat, depune eforturi pentru redemararea unei economii letargice. "Se-nchid numeroase firme, inclusiv a mea, pentru că Guvernul comite un jaf la lumina zilei. Am doi copii şi vreau o lume mai bună pentru ei decât merg lucrurile în prezent", a declarat o protestatară. "Acesta este un avertisment adresat Guvernului. Vrem schimbarea. Fie trec la schimbare, fie ne întoarcem pe străzi din nou", a adăugat un protestatar.
Este puţin probabil ca Rousseff să demisioneze, însă al cincilea an de stagnare economică şi amplul scandal de corupţie de la Petrobras, vizând câteva miliarde de euro, îi înfurie tot mai tare pe susţinătorii ei obişnuiţi.
Guvernul a format un "Cabinet de criză" pentru a urmări toate demonstraţiile din principalele oraşe braziliene.
Potrivit BBC, partidele de opoziţie o acuză pe Rousseff că era la curent cu presupusele fapte de corupţie de la Petrobras, care au avut loc în timp ce aceasta conducea compania. Însă preşedinta a fost exonerată în urma unei anchete a Procuraturii Generale şi neagă orice implicare în scandal. De asemenea, cei mai mulţi politicieni acuzaţi că au luat mită provin din coaliţia aflată la guvernare. După proteste, Guvernul a promis măsuri de luptă împotriva corupţiei şi impunităţii.

Romanii, optimişti cu privire la viitorul UE

Marea majoritate a românilor (74%) consideră că UE se îndreaptă în direcţia cea bună, în timp ce 34% spun că România merge în direcţia corectă, potrivit ultimului Eurobarometru. 74% dintre români se declară optimişti în legătură cu viitorul UE (media europeană fiind de 56%), cu 11% mai mulţi în 2014 faţă de 2013, conform ultimului Eurobarometru prezentat, ieri, de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. 60% dintre români au încredere în UE, iar 68% se simt cetăţeni români, în creştere faţă de 56% în 2013. Marea majoritate a românilor (74%) consideră că UE se îndreaptă în direcţia cea bună, în timp ce numai 34% spun că România merge în direcţia corectă. 17% dintre repondenţi percep situaţia economiei naţionale ca fiind bună şi foarte bună. În ceea ce priveşte aşteptările pentru următoarele 12 luni, 35% se aşteaptă ca situaţia economică să se îmbunătăţească. 53% dintre români sunt mulţumiţi de modul în care îşi exercită drepturile democratice în cadrul UE, în timp ce doar 25% sunt satisfăcuţi de modul de funcţionare a democraţiei româneşti, în creştere, totuşi, cu 10% faţă de 2013.
Totodată, românii sprijină într-o măsură mult mai mare decât media europeană priorităţile Comisiei Juncker. Astfel, politica de extindere a UE este susţinută de 72% dintre repondenţi, faţă de media europeană de 39%, românii situându-se pe primul loc în acest sens. La nivel naţional, românii sunt preocupaţi de şomaj şi inflaţie, precum şi de starea sistemului sanitar şi de asistenţă socială. 88% dintre cei chestionaţi apreciază că situaţia locurilor de muncă în România este proastă şi foarte proastă.
Eurobarometrul a fost realizat în perioada 8-17 noiembrie 2014.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.