Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Şeful CIA: Reţelele de socializare încurcă lupta împotriva terorismului

Ziarul de Vrancea
15 mar 2015 508 vizualizări
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, John Brennan, a afirmat vineri că reţelele de socializare şi alte tehnologii de comunicare fac tot mai dificilă lupta împotriva militanţilor care utilizează astfel de mijloace moderne pentru a face schimb de informaţii şi a întreprinde operaţiuni.


Într-un discurs rostit la New York, la centrul de reflecţie Council on Foreign Relations, Brennan a estimat că astfel de comunicaţii nu fac decât să sporească dificultatea în abordarea problemei ameninţărilor şi a atacurilor din întreaga lume din partea unor grupări precum Statul Islamic. ''Noile tehnologii pot ajuta grupări precum ISIL să coordoneze operaţiuni, să atragă noi recruţi, să-şi extindă propaganda şi să-i inspire pe simpatizanţii de pe întreaga planetă să acţioneze în numele lor'', a declarat Brennan, referindu-se la acronimul ISIL pentru gruparea militantă din Siria şi Irak.
''Ameninţarea globală din partea terorismului este mult amplificată de lumea interconectată de astăzi, unde un incident izbucnit într-un colţ al planetei poate stârni instantaneu o reacţie la mii de mile depărtare şi unde un singur extremist poate intra pe internet şi poate învăţa cum că comită un atac fără să iasă din casă'', a explicat şeful CIA. În discursul său, Brennan a evocat recentele atacuri, inclusiv cele de la Paris împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo, de la o cafenea din Copenhaga şi de la o şcoală din Pakistan. ''Aceste atacuri arată o tendinţă îngrijorătoare pe care noi o constatăm de ceva timp: apariţia unei ameninţări teroriste care este tot mai descentralizată, greu de depistat şi greu de contracarat'', a spus oficialul american. În opinia sa, preocupările în materie de securitate din ultimul an indică o lume tot mai volatilă, cu tot mai multe focare de instabilitate de la prăbuşirea fostei URSS.


O treime dintre ucraineni, dispuşi la concesii pentru încheierea războiului

O treime dintre ucraineni cred că Guvernul ar trebui să facă concesii pentru încetarea războiului în Donbas, iar 21% cred că este necesar ca regiunea să fie luată înapoi prin mijloace militare, potrivit unui sondaj realizat în februarie de către GfK Ucraina. "O treime dintre respondenţii cu vârsta peste 16 ani (32%) au declarat că autorităţile ar trebui să facă toate concesiile necesare pentru oprirea vărsării de sânge. Alţi aproximativ 29% dintre respondenţi cred că negocierile sunt posibile, iar anumite concesii pot fi făcute dacă este adecvat", anunţă compania într-un comunicat.
În schimb, 21% dintre cei intervievaţi sunt de părere că Guvernul nu ar trebui să facă nicio concesie şi că este necesară mobilizarea populaţiei în vederea obţinerii ajutorului Occidentului şi eliberării Donbasului prin mijloace militare. Aproximativ 18% dintre persoanele chestionate nu au răspuns la această întrebare. "În rândul locuitorilor Kievului (44%) şi regiunii centrale (36%) există opinia potrivit căreia negocierile sunt posibile şi că pot fi făcute anumite concesii, în anumite condiţii. Însă aproximativ tot atâţia - 42%, respectiv 34% - se opun oricărei concesii din partea Guvernului, susţinând continuarea mobilizării populaţiei şi asistenţei din partea Occidentului în vederea eliberării regiunii Donbas cu mijloace militare", se arată în comunicat. "De asemenea, locuitorii din sudul (44%) şi estul ţării (54%) afirmă că autorităţile ar trebui să facă toate concesiile necesare pentru a opri baia de sânge", mai precizează GfK Ucraina.
Invitaţi să spună care sunt concesiile pe care să le facă autorităţile ucrainene pentru a opri războiul din estul ţării, 21% dintre respondenţi au afirmat că susţin acordarea unui statut special teritoriilor controlate de către "republicile populare" de la Doneţk (DNR) şi de la Lugansk (LNR) pentru o anumită perioadă de timp, sub controlul parţial al Kievului - aşa cum prevăd înţelegerile de la Minsk. Alt răspuns frecvent la această întrebare este, potrivit sondajului, recunoaşterea limbii ruse ca a doua limbă oficială pe teritoriul Ucrainei (12%) şi refuzul aderării la NATO odată cu garantarea neutralităţii Ucrainei prin Constituţie (11%)


Poliţiştii din New York au modificat pe Wikipedia informaţii despre violenţele unor colegi

Angajaţi ai Poliţiei din New York (NYPD) au modificat mai multe articole publicate în enciclopedia online Wikipedia care vorbesc despre brutalitatea colegilor lor, informează site-ul revistei Rolling Stone. Persoane care au folosit computere ale căror adrese de internet (IP) aparţin NYPD au operat modificări substanţiale în numeroase pagini Wikipedia care vorbesc despre brutalitatea poliţiştilor newyorkezi, dar şi în anumite articole asociate cu industria muzicală. Potrivit publicaţiei newyorkeze Capital, modificările şi chiar ştergerea unor fraze şi paragrafe din articole despre Sean Bell, Amadou Diallo şi Eric Garner au fost operate de la 85 de calculatoare care se află în 1 Police Plaza, sediul general al Poliţiei din New York.
"Acest caz face obiectul unei anchete interne", a declarat Cheryl Crispin, purtătoare de cuvânt a Poliţiei din New York. Alte modificări operate de la calculatoarele NYPD au vizat articolele despre tehnica "stop-and-frisk" (procedură de oprire şi percheziţionare intempestivă a pietonilor de către Poliţia din New York, n.r.), o pagină care face un sumar al brutalităţilor comise de poliţiştii newyorkezi, dar şi mai multe pagini despre diverşi politicieni din aceeaşi metropolă americană. Nu se ştie deocamdată cine a operat acele modificări ale textelor de pe Wikipedia.

Vicepreşedintele Sierra Leone cere azil în Statele Unite

Vicepreşedintele Sierra Leone Samuel Sam-Sumana a anunţat sâmbătă că cere azil în Statele Unite, afirmând că nu se mai simte în siguranţă în ţară, după ce militari au dezarmat echipa care-i asigura protecţia la domiciliu. "Nu mă simt în siguranţă, în această (sâmbătă) dimineaţa, ca vicepreşedinte", a declarat telefonic Samuel Sam-Sumana pentru Associated Press. El a precizat că nu se afla la reşedinţă şi a refuzat să dezvăluie locul în care se afla. Sam-Sumana a fost exclus săptămâna trecută din cadrul partidului Congresul Tuturor, aflat la putere, sub acuzaţia că "orchestrează violenţe politice" şi încearcă să formeze un nou partid în districtul natal, Kono, în Provincia de Est. Aflând că spre locuinţa se îndreptau militari sâmbătă dimineaţa, Sam-Sumana a declarat că a încercat, fără succes, să-l contacteze pe preşedintele Ernest Bai Koroma. În schimb, a reuşit să contacteze oficiali de rang înalt din cadrul găzii preşedinţiei, care l-au informat că echipa sa de protecţie era dezarmată din ordinul şefului statului. El a declarat că l-a sunat pe ambasadorul Statelor Unite în Sierra Leone John Hoover şi i-a solicitat azil. "Vor avea o întâlnire şi mă vor contacta", a spus vicepreşedintele. Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că nu poate comenta imediat situaţia. Atunci când a fost exclus din partidul aflat la putere, vicepreşedintele a fost acuzat, într-un comunicat citit pe postul de stat, că "adăposteşte un grup de huligani" şi se pregăteşte să instige la tulburări. "Decizia a fost luată pentru apărarea integrităţii partidului şi descurajarea violenţelor politice în ţară", se arăta în comunicat.

Jihadiştii din Siria au înfiinţat un "Guantanamo" pentru ostaticii

Organizaţia Statul Islamic (SI) avea 23 de ostatici de diferite cetăţenii, dintre care şapte sunt morţi, într-o închisoare din Siria concepută ca o replică la centrul american de detenţie de la Guantanamo, a povestit un ostatic spaniol eliberat. Ostaticul, jurnalistul Javier Espinosa, eliberat pe 29 martie 2014, a povestit detaliat pentru prima dată despre execuţia unui ostatic rus, Serghei Gorbunov, dispărut în 2013. Reporterul spaniol a afirmat că a fost închis timp de mai multe luni într-o vilă din nordul Alepului, împreună cu 22 de europeni, americani şi o latinoamericană pe care n-a reuşit s-o identifice, până la eliberarea sa pe 23 martie 2014.
Potrivit declaraţiilor lui Espinosa, SI i-a strâns pe ostatici, personal umanitar sau jurnalişti, într-o singură închisoare, care trebuia să fie similară celei de la Guantanamo, unde au fost internaţi combatanţi capturaţi în Afganistan. Autorul îl citează pe jurnalistul american James Foley, codeţinut cu el răpit în noiembrie 2012 şi executat în august 2013. ''Ei aveau acest proiect de mult timp, potrivit lui Foley. Şeicul irakian (şeful gardienilor) ne-a explicat de la început că vor să interneze occidentali într-o închisoare de maximă securitate, cu camere, numeroşi gardieni... Ne-a spus c-o să stăm acolo mult timp, deoarece eram primii pe care îi capturaseră''. Jurnalistul spaniol a afirmat c-a păstrat tăcerea de la eliberarea sa, ca şi colegul său Ricardo Garcia Vilanova, fotoreporter, şi un jurnalist de la Periodico de Cataluna, Marc Marginedas, deoarece gardienii săi ameninţau că vor executa şi alţi ostatici dacă va vorbi ''înainte ca totul să se încheie''. Din cei 23 de ostatici, scrie Espinosa, 15 au fost eliberaţi, şase — executaţi şi o americancă, Kayla Mueller, a murit în februarie în timpul unui bombardament al aviaţiei americane, potrivit SI. Soarta fotoreporterului presei britanice John Cantlie, deţinut împreună cu ei, rămâne incertă. SI a difuzat recent o înregistrare video în care el apărea în viaţă. Espinosa povesteşte şi despre acţiunile de simulare a execuţiei din partea a trei gardieni cu cagulă, supranumiţi Beatles de către ostatici, şi pe care el îi consideră psihopaţi. Ei i-au obligat îndeosebi să privească fotografiile cu execuţia unui ostatic rus, inginerul Serghei Nicolaevici Gorbunov, răpit în octombrie 2013 şi asasinat în martie 2014, potrivit lui Espinosa. ''Şeicul i-a tras un glonte exploziv în cap'', se lăuda unui dintre gardieni. ''Veţi sfârşi probabil ca el! Sau poate că vă vom obliga să-l dezgropaţi şi să săpaţi o nouă groapă pentru a vă trimite să dormiţi cu el'', ar fi adăugat gardianul.

O călugăriţă de 70 de ani, violată în grup într-o şcoală

O călugăriţă în vârstă de circa 70 de ani a fost violată în grup sâmbătă de şapte sau opt hoţi, atunci când a încercat să-i împiedice să fure dintr-o şcoală creştină misionară din estul Indiei, a anunţat poliţia. Măicuţa a fost spitalizată în stare gravă după atacul care a avut loc la Şcoala "Conventul Iisus şi Maria" din districtul Nadia, situat la 80 de kilometri nord-est de Calcutta, capitala statului Bengalului de Vest, a declarat un ofiţer de poliţie. Indivizii au reuşit să fugă şi sunt căutaţi de poliţie, a adăugat acesta, sub rezerva anonimatului.
Sâmbătă dimineaţa, hoţii i-au legat cu funii pe paznicii şcolii şi au intrat în camera măicuţelor, unde femeile dormeau. Au dus-o pe una dintre măicuţe într-o altă cameră atunci când aceasta a încercat să-i oprească şi au violat-o. Femeia atacată are circa 71 sau 72 de ani şi este cea mai în etate călugăriţă din şcoală, a spus ofiţerul de poliţie. Apoi indivizii au fugit cu nişte bani, un telefon mobil, un laptop şi un aparat foto, toate aparţinând şcolii. Ei au vandalizat capela şcolii şi obiectele religioase, a transmis agenţia de presă Press Trust of India. Zeci de studenţi furioşi, însoţiţi de părinţi şi profesori, au blocat drumul din apropiere şi şinele de tren timp de câteva ore, cerând poliţiei să acţioneze rapid şi să-i aresteze pe vinovaţi.
Reuters aminteşte că moartea unei studente în New Delhi, după un viol în grup de o brutalitate ieşită din comun, a provocat revoltă în întreaga Indie. În urmă cu câteva zile, un grup format din câteva mii de oameni a pătruns cu forţa într-o închisoare de înaltă securitate din nord-estul Indiei, a târât afară un suspect de viol şi l-a ucis la lumina zilei.

Kerry: SUA vor fi nevoite să negocieze cu al-Assad până la urmă

Statele Unite vor "fi nevoite să negocieze, până la urmă", cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, a declarat ieri secretarul de stat american John Kerry. Războiul este "una dintre cele mai mari tragedii pe care le-am văzut oricare dintre noi", a declarat şeful diplomaţiei americane cu ocazia marcării a patru ani de la începutul războiului din Siria. El a subliniat că Washingtonul îl îndeamnă pe preşedintele sirian Bashar al-Assad să înceapă noi negocieri, după ce două încercări anterioare au eşuat. Peste 215.000 de oameni au fost omorâţi în conflictul din Siria.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.