Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE:Berlusconi, achitat în dosarul "bunga-bunga"

Ziarul de Vrancea
11 mar 2015 493 vizualizări
Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost achitat marţi de acuzaţiile că a întreţinut relaţii sexuale contracost cu o minoră şi că a folosit abuziv funcţia pentru a muşamaliza cazul, într-o decizie definitivă în dosarul "bunga-bunga".

Curtea de Casaţie, cu sediul la Roma, a confirmat decizia pronunţată în apel, în iulie, de către o curte de apel inferioară, care a infirmat condamnarea politicianului şi magnatului media în 2013. Berlusconi fusese condamnat la şapte ani de închisoare cu suspendare şi i s-a interzis, pe viaţă, să mai ocupe funcţii publice. Judecătorii au deliberat timp de peste nouă ore, în urma unei singure audieri, care a durat aproximativ trei ore. Motivarea scrisă a decizie urmează să fie publicată ulterior. Verdictul reprezintă o uşurare pentru Berlusconi, care s-a confruntat cu o serie de scandaluri.
Fostul premier tocmai a încheiat duminică de ispăşit o pedeapsă de un an la muncă în folosul comunităţii, în alt caz, de fraudă. Însă el nu poate să ocupe funcţii publice până în 2019, în contextul în care depune eforturi să menţină disciplina în partidul său, Forza Italia, aflat în opoziţie.
Dosarul "bunga-bunga" o are în centru pe Karima El Mahroug, o dansatoare de club de noapte cunoscută ca "Rubi, hoaţa de inimi", care ar fi participat la nişte celebre petreceri nocturne organizate la una dintre vilele lui Berlusconi, în 2010, când avea vârsta de 17 ani. Prostituţia este legală în Italia, dar nu şi întreţinerea de relaţii sexuale contracost cu un minor. Judecătorii erau chemaţi să stabilească dacă Berlusconi ştia că El Mahroug era minoră atunci când a abuzat de funcţie şi a sunat la poliţie, obţinând eliberarea tinerei, arestate ca suspectă de comiterea unui furt.

Suspecţii în cazul asasinării lui Nemţov au fi fost torturaţi

Trei dintre suspecţii în cazul asasinării opozantului rus Boris Nemţov au fost probabil torturaţi în închisoare, a declarat ieri un membru al Consiliului pentru drepturile omului de la Kremlin. După ce a vizitat trei dintre cei cinci ceceni aflaţi în detenţie la închisoarea Lefortovo din Moscova, activistul pentru drepturile omului Andrei Babuşkin a afirmat că bărbaţii prezentau răni multiple. Potrivit oficialilor ruşi, Zaur Dadaiev, care este arestat alături de verii săi Anzor şi Şagid Gubaşev, şi-a recunoscut implicarea în această crimă. Dadaiev şi Anzor Gubaşev au fost inculpaţi oficial în acest caz. "Există motive rezonabile să cred că Dadaiev şi fraţii Gubaşev au fost torturaţi", a scris Babuşkin pe site-ul său. El a adăugat că Dadaiev prezintă "răni multiple" pe corp, în timp ce Anzor Gubaşev este zgâriat la nas, încheieturile mâinilor şi picioare. Dadaiev a fost comandant adjunct al Batalionului "Nord" din Cecenia, subordonat Ministerului regional de Interne. El a fost decorat cu ordinul statului rus pentru curaj, pentru activitatea sa în Cecenia, o regiune volatilă din Caucazul de Nord, unde trupele ruse au dus două războaie împotriva separatiştilor. Lui Dadaiev i s-a promis că dacă mărturiseşte că l-a ucis pe Nemţov, Iusupov va fi eliberat, a precizat Babuşkin, cerând Consiliului pentru drepturile omului să-l informeze pe preşedintele rus Vladimir Putin despre descoperirile sale şi autorităţilor să investigheze acuzaţiile de tortură.
Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

Facebook a eliminat emoticonul "mă simt gras"

Facebook a eliminat emoticonul "feeling fat (mă simt gras, n.r.)", ca urmare a presiunii exercitate asupra reţelei de socializare de activişti online care susţineau că acest status promova comportamente autodistructive ale utilizatorilor. Eliminarea emoticonului s-a produs după ce în mediul online a fost promovată o petiţie prin care a fost solicitat acest lucru. Această petiţie a strâns peste 16.000 de semnături, conform theverge.com. "Am aflat de la comunitatea noastră că listarea stării «mă simt gras» ca opţiune poate determina o creştere a imaginii negative asupra corpului, în special pentru persoanele care se confruntă cu tulburări de alimentaţie. Astfel, vom înlătura starea «mă simt gras» din lista de opţiuni", a declarat un purtător de cuvânt al Facebook pentru time.com.
Starea "mă simt gras" se afla pe lunga listă de emoticoane pusă la dispoziţie de Facebook utilizatorilor săi, alături de statusuri precum "mă simt binecuvântat", "mă simt iubit" şi "mă simt beat". Semnatarii petiţiei online au susţinut că faptul de a fi gras nu este un sentiment şi, prin folosirea acestui emoticon, prezentat într-o manieră grafică pozitivă, Facebook a încurajat o imagine negativă a corpului în rândul tinerelor.

Grecia cere Germaniei despăgubiri de 500 de miliarde de euro pentru Al Doilea Război Mondial

Grecia îi cere Germaniei despăgubiri în valoare de 500 de miliarde de euro pentru prejudiciile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a anunţat ieri premierul grec Alexis Tsipras. Retorica politicianului grec este destul de tranşantă: Berlinul trebuie să restituie toate valorile furate în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, să plătească compensaţii pentru infrastructura distrusă şi să restituie aşa-zisul "credit de ocupaţie". În total, Tsipras estimează o sumă de 500 de miliarde de euro. Declaraţia lui Tsipras este una populistă, după cum subliniază unii politologi. Guvernul grec a reacţionat astfel la cererea Berlinului ca Atena să-şi achite datoriile pe care le-a acumulat în cadrul programului de asistenţă financiară din partea FMI, Băncii Centrale Europene şi Comisiei Europene.
Potrivit Unian, declaraţia premierului grec este una cu atât mai populistă cu cât Germania şi Grecia au semnat, încă în 1960, un acord conform căruia Atena a renunţat la orice pretenţie faţă de partea germană, după ce aceasta i-a plătit compensaţii în valoare de 115 milioane de mărci germane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.