Internațional

CIA a încercat să spargă sistemele de securitate ale dispozitivelor Apple

Ziarul de Vrancea
10 mar 2015 420 vizualizări
Nu e clar dacă demersul seriviciului american de informaţii a fost un succes

Experţii în informatică ai CIA au lucrat timp de aproape un deceniu pentru a sparge sistemele de securitate ale telefoanelor şi tabletelor Apple, a scris ieri site-ul de investigaţii The Intercept.
Această concluzie a rezultat în urma consultării unor documente furnizate de Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA), ce arată că informaticienii CIA au dezvoltat o versiune a aplicaţiei XCode — program a cărui versiune originală a fost produsă de Apple — pentru a accesa programele distribuite pe App Store. Totuşi, informaţiile oferite de Snowden nu clarifică dacă CIA chiar a reuşit să spargă codurile de criptare ale Apple, coduri ce securizează datele utilizatorilor şi comunicaţiile lor. Conform documentelor furnizate, această operaţiune a început în 2006, un an înainte ca grupul Apple să lanseze primul iPhone, şi a continuat până în anul 2013, acoperind inclusiv perioada lansării iPad-ului în 2010. De asemenea, informaticienii americani ar fi beneficiat de sprijinul colegilor lor britanici.
Relatările frecvente din ultima vreme despre operaţiunile de spionaj electronic conduse de serviciile secrete au determinat consumatorii din lumea întreagă să privească cu scepticism noile tehnologii. Drept urmare, companiile din Silicon Valley s-au străduit în ultimele luni să-şi convingă clienţii că produsele electronice nu sunt instrumente ce servesc supravegherii în masă a populaţiei.
În luna septembrie, compania Apple a anunţat consolidarea metodelor de criptare a datelor stocate pe iPhone-uri, susţinând că modificările efectuate nu permit accesarea datelor salvate în memoria acestor telefoane, nici măcar în situaţia în care autorităţile ar emite un ordin de interceptare a respectivelor dispozitive electronice. Ulterior, gigantul Google a anunţat la rândul său că are în vedere să introducă instrumente de criptare mai puternice. Ambele companii au menţionat că măsurile luate au ca scop protejarea dreptului la viaţă privată, problemă apărută în prim-plan după dezvăluirile făcute de Snowden în anul 2013 cu privire la operaţiunile de spionaj cibernetic desfăşurate de NSA în lumea întreagă.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.