Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Putin a decorat un posibil asasin

Ziarul de Vrancea
9 mar 2015 636 vizualizări
Este vorba despre principalul suspect în cazul otrăviriilui Litvinenko n între timp, autorităţile de la Moscova privilegiază varianta cecenă în cazul uciderii lui Nemţov

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a decorat ieri pe Andrei Logovoi, un parlamentar rus dat în urmărire de autorităţile britanice pentru uciderea fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko la Londra.
Conform unui decret semnat de preşedintele Putin şi publicat pe site-ul Kremlinului, Lugovoi a primit Medalia pentru Servicii în Slujba Patriei, ca recompensă pentru merite avute în "dezvoltarea sistemului parlamentar rus".
Autorităţile britanice l-au dat în urmărire pe Andrei Lugovoi şi pe un alt cetăţean rus, Dmitri Kovtun, în cazul asasinării la Londra, în 2006, a fostului agent FSB Aleksandr Litvinenko. Rusia refuză extrădarea celor doi suspecţi, iar Kremlinul neagă implicarea în asasinarea fostului agent FSB.

De la Charlie Hebdo i s-ar fi tras lui Nemţov

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat că unul dintre suspecţii în asasinarea lui Boris Nemţov, Zaur Dadaiev, care şi-a recunoscut implicare în crimă, a fost şocat de caricaturile publicate de săptămânalul francez Charlie Hebdo. Potrivit Deutsche Welle, Kadîrov a scris duminică pe contul său de Instagram că Dadaiev a fost comandant adjunct al poliţiei cecene. "Toţi cei care îl cunosc pe Zaur confirmă că este un credincios înflăcărat şi că, la fel ca toţi musulmanii, a fost şocat de activităţile Charlie şi comentariile în sprijinul republicării caricaturilor", a declarat Kadîrov.
Anchetatorii ruşi au declarat săptămâna trecută că analizează posibilitatea ca Nemţov să fi fost asasinat de militanţi islamişti pentru că a apărat caricaturile satirice ale revistei franceze Charlie Hebdo.
Duminică, Dadaiev şi-a recunoscut implicarea în asasinarea lui Nemţov. Ceilalţi suspecţi, Ramzan Bahaiev, Tamerlan Eskerhanov, Şagit Gubaşev, Anzor Gubaşev şi Zaur Dadaiev au fost plasaţi în arest. Eskerhanov a declarat în faţa instanţei că nu este implicat în asasinarea lui Boris Nemţov, precizând că are alibi. Eskerhanov, Bahaiev şi fraţii Şagit şi Anzor Gubaşev au pledat nevinovat.
Anchetatorii au afirmat însă că declaraţiile martorilor şi alte dovezi arată implicarea lor în această crimă. Anchetatorii au cerut arestarea celor cinci suspecţi, pe motiv că s-ar putea sustrage de la anchetă cu ajutorul unor eventuali complici neidentificaţi.
Fost vicepremier şi un cunoscut critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, Nemţov a murit împuşcat în spate de patru ori în apropierea Kremlinului. Singurul martor la crimă a fost iubita lui Nemţov, modelul ucrainean Anna Duriţkaia.

"John Jihadistul" le cere scuze părinţilor

Mohammed Emwazi, identificat de presă drept "John Jihadistul", le-ar fi cerut scuze părinţilor săi pentru ruşinea creată familiei, dar fără a-şi exprima vreo remuşcare pentru uciderea barbară a ostaticilor occidentali. Familia Emwazi a fost nevoită să se ascundă de când identitatea lui a fost descoperită. Aceasta a fost sfătuită să îşi părăsească locuinţa pentru a fi în siguranţă, iar acum mama lui trăişte într-un loc secret, sub protecţia poliţiei, împreună cu patru dintre cei cinci fraţi şi surori ai lui Mohammed. Tatăl acestuia şi sora sa mai mare se află în Kuwait.
The Sunday Times susţine că Emwazi a trimis scuzele printr-o parte terţă pentru "problemele şi necazurile pe care le-a provocat dezvăluirea identităţii sale". În credinţa islamică se crede că cei care nu se supun sau nu îşi respectă părinţii sunt mai predispuşi să meargă în iad.
Premierul kuwaitian i-a spus tatălui lui Emwazi, Jasem, să se distanţeze public de acţiunile fiului său cerându-şi scuze sau să părăsească ţara.
Kuwaitienii au devenit tot mai frustraţi de mesajele contradictorii venite din partea tatălui lui Mohammed Emwazi, cetăţean britanic în vârstă de 51 de ani. Săptămâna trecută, acesta i-a spus unui fost coleg de serviciu că fiul lui este un "câine" şi că speră să moară. După doar câteva zile, avocaţii lui Emwazi din Kuwait au sugerat că nu există "nicio dovadă" că bărbatul mascat care apare în înregistrările video este Mohammed. Emwazi s-ar afla în Kuwait cu fiica sa mai mare Asma, în vârstă de 25 de ani, de cel puţin doi ani. Soţia sa, Ghaneya, şi alţi patru copii au rămas la Londra şi sunt acum păziţi de poliţie într-un hotel, cu un cost estimat la 5.000 de lire sterline pe zi. Ca membri ai grupării etnice apatride Bedoon, membrii familiei Emwazi au primit azil în Marea Britanie pretinzând că au fugit din Kuwait de teama persecuţiilor.

Autorii atentatelor de la Paris s-ar fi întalnit într-un mic orăşel

Trei autori ai atentatelor comise la Paris - fraţii Said şi Cherif Kouachi, precum şi Amedy Coulibaly - s-au întâlnit în oraşul francez Annecy cu două săptămâni înainte de comiterea crimelor, informează presa franceză. Potrivit France Inter, o persoană i-a observat pe cei trei în Annecy la sfârşitul lunii decembrie 2014, împreună cu Hayat Boumeddiene, concubina lui Coulibaly, fugită între timp în Siria. Informaţiile au fost confirmate de receptionera unui spital. Autorităţile franceze au început să vizioneze imagini filmate de sistemele video cu circuit închis din Annecy.
Fraţii Said şi Cherif Kouachi, precum şi Amedy Coulibaly au comis atacuri la redacţia revistei Charlie Hebdo şi într-un supermarket pentru produse evreieşti din Paris. Atentatele din 7 ianuarie s-au soldat cu 17 morţi.

Sensibilitatea crescută la sunete, posibil indiciu al geniului

Sensibilitatea crescută faţă de sunete ar putea fi un indiciu al creativităţii unor personalităţi de geniu precum Charles Darwin şi Franz Kafka, întrucât ambii acuzau o anumită dificultate în filtrarea zgomotelor, potrivit unui studiu realizat recent în SUA.
Scriitorul francez Marcel Proust a rămas în istorie şi pentru faptul că purta foarte des dopuri de urechi şi pentru că şi-a căptuşit dormitorul cu dopuri de plută pentru a bloca astfel zgomotele din exterior în orele în care scria.
Franz Kafka declara la rândul său: "Am nevoie de singurătate pentru a scrie. Nu ca un pustnic - pentru că nu ar fi suficient - ci ca un om mort".
Charles Darwin şi Anton Cehov se plângeau şi ei adeseori de faptul că întâmpinau dificultăţi majore atunci când venea vorba de filtrarea zgomotelor exterioare. Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Illinois au monitorizat 100 de persoane în ceea ce priveşte capacitatea lor de a găsi soluţii originale la diverse probleme şi au descoperit o asociere puternică între creativitate şi incapacitatea de a bloca stimulii auditivi irelevanţi. Într-o serie de teste, cei 100 de voluntari au oferit soluţii pentru diverse scenarii ce le-au fost prezentate, iar provocarea principală a acelor teste a constat în găsirea cât mai multor soluţii originale. Experimentul a fost creat pentru ca psihologii americani să poată să măsoare nivelul de "reprezentare creativă a lumii reale" pentru fiecare participant.
Potrivit acestui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate în revista ştiinţifică Neuropsychologia, voluntarilor care prezentau acea incapacitate le-a fost mai uşor să gândească creativ, putând să analizeze o serie mai largă de elemente în acelaşi timp.

Care erau "şansele" ca avionul dumneavostră să se prăbuşească în 2014

Anul 2014 a fost unul dintre cei mai siguri ani din istoria aviaţiei comerciale, în pofida celor două incidente extrem de mediatizate în care au fost implicate avioane aparţinând companiei Malaysia Airlines, soldate cu sute de morţi, relevă un raport prezentat ieri. În pofida faptului că anul trecut au murit mai multe persoane decât media ultimilor ani, numărul de accidente mortale, raportat la numărul total al zborurilor, a înregistrat o scădere-record, potrivit Asociaţiei Internaţional pentru Transport Aerian (IATA).
"Deşi securitatea aviaţiei a ţinut prima pagină a ziarelor în 2014, datele arată că zborul continuă să-şi îmbunătăţească performanţele în privinţa securităţii", afirmă Tony Tyler, directorul general al IATA.
Asociaţia, care reprezintă aproximativ 250 de companii aeriene, relevă în raportul anual privind securitatea că în 2014 s-au înregistrat 12 accidente mortale, soldate cu 641 de victime, în contextul în care media celor cinci ani (2009-2013) dinainte a fost de 19 accidente mortale şi 517 victime. Astfel, rata este de 0,23 la un milion de zboruri - sau unu la 4,4 milioane de zboruri. În 2013, această rată a fost de 0,41, iar media celor cinci ani 0,58.
Însă statisticile Asociaţiei de anul trecut nu includ pierderea zborului MH17 al Malaysia Airlines, doborât cu o rachetă antiaeriană de tip sol-aer în Ucraina, în iunie, care nu a fost clasificată drept accident tocmai din acest motiv. Toate cele 298 de persoane de la bord au murit.
Celălalt eveniment ultamediatizat în 2014 a fost dispariţia zborului MH370 al Malaysia Airlines, pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, la 8 martie, cu 239 de persoane la bord, care a devenit unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei. O operaţiune de căutare de amploare, în sudul Oceanului Indian - zona către care s-ar fi îndreptat avionul de tip Boeing 777-200ER după ce ar fi deviat de la rută, potrivit unor date satelitare -, nu a depistat însă nici urmă de avion. Un raport de anchetă publicat duminică nu dezvăluie nimic nou.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.