Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Bărbaţii au tendinţa de a fi mai narcisişti decât femeile

Ziarul de Vrancea
6 mar 2015 464 vizualizări
Bărbaţii tind să fie mai narcisişti decât femeile, conchide o analiză a datelor provenite din 355 de studii şi alte lucrări publicate timp de trei decenii şi care au implicat mai mult de 470.000 de persoane.

Cercetarea s-a axat pe trei trăsături ale narcisismului: voinţa de putere, exhibiţionismul şi ideea că totul i se cuvine celui care suferă de acest sindrom. "Narcisismul este legat de diferite disfuncţii mentale ale individului, şi anume incapacitatea de a menţine relaţiile cu ceilalţi, agresivitate şi comportament lipsit de etică de durată", explică Emily Grijalva, profesor asistent de resurse umane la Universitatea Buffalo din statul New York, autorul principal al studiului.
Însă, "în acelaşi timp, narcisismul permite stimularea respectului de sine, contribuie la stabilitatea emoţională şi la tendinţa de a se afirma ca lider", a adăugat specialista. "Prin examinarea diferenţelor dintre bărbaţi şi femei în privinţa narcisismului ar putea fi posibil să se determine diferenţele dintre sexe când au acces la funcţii de răspundere, precum şi în alte domenii importante", spune psihologul.
Aceşti cercetători au descoperit că cea mai mare diferenţă de gen se referă la ideea ca "totul i se cuvine", bărbaţii având mai mult tendinţa decât femeile să revendice anumite privilegii. A doua diferenţă majoră este voinţa de autoritate şi dominaţie. "Comparativ cu femeile, bărbaţii arată o mai mare siguranţă şi dorinţă de putere", spune Grijalva. Cu toate acestea, "nu am descoperit nici o diferenţă în ceea ce priveşte tendinţele exhibiţioniste, ceea ce înseamnă că bărbaţii şi femeile dau la fel de mult dovadă de vanitate, de nevoia de a fi admiraţi şi de lipsă de empatie", a mai spus sursa citată.

Parlamentarii polonezi se antrenează pentru un război cu Rusia

Parlamentarii polonezi urmează să se antreneze militar din cauza temerilor că războiul din Ucraina se poate extinde, relatează BBC. Preşedintele Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez) a anunţat că membrii Legislativului vor face pregătire militară într-un poligon al armatei. La antrenamente vor participa inclusiv parlamentarii în vârstă de peste 50 de ani "care arată sănătoşi şi tineri", care vor fi exceptaţi de la această limită de vârstă. Potrivit strategiei de securitate pe care Varşovia a adoptat-o recent, Polonia este ameninţată de război şi consideră Rusia agresor. Antrenamentele au scopul să le arate tinerilor polonezi că a venit timpul să înceapă să se pregătească pentru a-şi apăra ţara în aceste "vremuri tulburi", a declarat Sikorski.
Ministrul polonez al Apărării i-a îndemnat pe polonezii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani să participe voluntar la antrenamente militare. Iniţiativa cu privire la parlamentari a apărut după ce Krystyna Pawlowicz, o deputată în vârstă de 63 de ani, a solicitat să se antreneze militar pentru a oferi un exemplu.
Varşovia este unul dintre cei mai duri critici ai acţiunilor Moscovei în Ucraina, iar numeroşi polonezi sunt îngrijoraţi că ţara lor ar putea să fie atacată. Potrivit unui sondaj efectuat în mai, aproximativ 61% dintre polonezi considerau că securitatea ţării lor era ameninţată de criza din Ucraina. Alt sondaj, efectuat în aprilie, în cadrul căruia participanţii au fost întrebaţi care este ţara de care Polonia ar trebui să se teamă cel mai mult, aproximativ 80% dintre respondenţi au spus că aceasta este Rusia. În 2010, 49% dintre cei chestionaţi dădeau acest răspuns.
Un oficial polonez de rang înalt a apreciat joi că înarmarea armatei ucrainene ar putea să oprească escaladarea conflictului dintre forţele guvernamentale şi rebelii proruşi în estul Ucrainei. Directorul Biroului Naţional polonez pentru Securitate Stanislaw Koziej a declarat că este "în interesul Europei, Poloniei şi Ucrainei ca armata ucraineană să fie întărită şi să i se furnizeze armament".

Nemţov investiga moartea unor militari ruşi în Ucraina

O notă scrisă în grabă pe o foaie de hârtie A4, în timpul unei discuţii între Boris Nemţov, ucis în urmă cu o săptămână la Moscova, şi o colaboratoare a sa, arată că opozantul rus pregătea un raport despre militarii ruşi morţi în conflictul din Ucraina, relatează Reuters.
Cu o zi înainte de a fi ucis în apropiere de Kremlin, săptămâna trecută, opozantul rus şi colaboratoarea sa apropiată Olga Şorina au discutat despre o investigaţie sensibilă pe care el o pregătea în legătură cu sprijinul acordat de Moscova rebelilor proruşi din estul Ucrainei. Temându-se că biroul lor este supravegheat de serviciile de informaţii ruse, Nemţov a recurs la note scrise. "M-au contactat nişte paraşutişti din Ivanovo. Şaptesprezece morţi, nu le-au dat niciun ban, dar pentru moment le este teamă să vorbească", a scris el într-o notă prezentată de Şorina agenţiei Reuters. "Nu voia să spună nimic, ca măsură de precauţie. Nu voia să o spună cu voce tare, de aceea mi-a scris pe hârtie", a declarat ea. Autenticitatea notei scrise de mână nu poate fi confirmată independent, precizează Reuters.
Începând din vară, au circulat informaţii potrivit cărora mulţi militari ruşi au murit în luptele din estul Ucrainei, soldate în total cu peste 6.000 de morţi.
În pofida a ceea ce Ucraina şi aliaţii săi occidentali susţin că sunt dovezi copleşitoare, Moscova neagă că ar trimite trupe sau arme în regiune, afirmând că ruşii care luptă în Ucraina sunt voluntari. De aceea această notă a lui Nemţov este atât de sensibilă - probabil suficient de sensibilă pentru a oferi un motiv pentru asasinarea lui, consideră prietenii opozantului rus, adăugând însă că se îndoiesc că acesta a fost principalul motiv al crimei.
Şorina susţine că în cursul cercetărilor lui, Nemţov a fost contactat de rudele unui grup de soldaţi ruşi care, potrivit lui, au luptat în estul Ucrainei. El încerca să îi convingă să îşi facă declaraţiile publice. Aceştia erau soldaţii care, potrivit notei lui Nemţov, fuseseră dislocaţi în Ivanovo, un oraş situat la 300 de kilometri nord-est de Moscova, care este sediul diviziei 98 de paraşutişti a armatei ruse. "El menţinea contactul cu ei", a declarat Şorina. "Cum menţinea contactul cu ei, nu ştiu, nu m-a pus în legătură cu nimeni", a adăugat ea.
Şorina susţine că ea şi un alt asociat al lui Nemţov, Ilia Iaşin, vor încerca să salveze informaţia strânsă de Nemţov şi vor încerca să publice un raport în decurs de o lună. Iaşin susţine că el şi Nemţov au discutat despre raportul privind Ucraina cu o zi şi jumătate înainte de a fi ucis. "Mi-a spus că este în contact cu rudele unor militari ruşi ucişi şi că plănuieşte să meargă la Ivanovo pentru a discuta cu părinţii soldaţilor morţi", a declarat Iaşin.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.