Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: "Fata afgană", implicată într-un caz de falsificare de acte

Ziarul de Vrancea
2 mar 2015 751 vizualizări
Sharbat Gula, supranumită "fata afgană" după ce fotografia ei a făcut înconjurul lumii în 1985, după ce a apărut pe coperta revistei National Geographic, ar fi implicată într-un caz de obţinere frauduloasă a unor acte de identitate în Pakistan, relatează CNN.

Sharbat Gula avea 12 ani atunci când Steve McCurry a fotografiat-o într-o tabără de refugiaţi afgani din Peshawar, în Pakistan. Fotografia a apărut pe coperta revistei National Geographic şi a făcut înconjurul lumii. Săptămâna trecută, presa pakistaneză a dezvăluit că o femeie, despre care se crede că ar fi ea, şi doi bărbaţi, probabil fiii săi, ar fi obţinut cărţi de identitate naţionale folosind documente false. Un oficial pakistanez a confirmat aceste informaţii pentru CNN, afirmând că femeia, identificată drept Sharbat Bibi, a pretins că s-a născut în Peshawar.
Documentele au fost anulate, iar patru oficiali au fost suspendaţi din funcţie în legătură cu această anchetă, a relatat cotidianul pakistanez Dawn, citând surse din cadrul agenţiei care se ocupă de eliberarea actelor de identitate. Cetăţenii afgani prezenţi în Pakistan nu pot obţine astfel de documente.
Pentru moment nu este clar dacă Sharbat Gula a rămas în Peshawar sau a plecat în altă parte. Aproximativ 1,5 milioane de refugiaţi afgani trăiesc în Pakistan, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi. Peste 3,8 milioane s-au întors în Afganistan

"John Jihadistul" este un personaj singuratic şi rece

Luptătorul grupării Stat Islamic cunoscut drept "John Jihadistul" este un personaj singuratic şi rece, care stă la distanţă de alţi membri ai organizaţiei, a declarat Abu Ayman, un fost militant SI care l-a întâlnit pe acesta în Siria. BBC a vorbit cu Ayman, care l-a întâlnit pe Mohammed Emwazi, britanicul cunoscut drept "John Jihadistul", în urmă cu aproximativ doi ani când a ajuns în Siria. Spre deosebire de alţi britanici, Emwazi voia să apară în înregistrările video ale grupării jihadiste, afirmă acesta.
Când s-au cunoscut, Abu Ayman şi Mohammed Emwazi erau simpli militanţi în grupările islamiste care luptau împotriva regimului sirian. Luptătorii străini, mulţi dintre ei britanici, s-au strâns într-un oraş numit Atmeh, din nordul Siriei. Atmeh era o tabără de refugiaţi pe un deal, dar jihadiştii au ocupat mai multe case din apropiere şi locuiau confortabil. Britanicii vorbeau despre "jihadul de cinci stele". Abu Ayman a vizitat "casa britanică" de câteva ori, precizând că Mohammed Emwazi i s-a părut ciudat de la început. "Era rece. Nu vorbea mult. Nu ni se alătura la rugăciuni (...). Se ruga doar cu prietenii lui. Ceilalţi fraţi britanici se rugau cu noi, dar el era ciudat", a declarat acesta. "Ceilalţi fraţi britanici salutau când ne întâlneam pe stradă, dar el îşi întorcea privirea. Luptătorii britanici întotdeauna stăteau împreună, dar el nu li se alătura", a adăugat fostul jihadist.
În ceea ce priveşte modul în care Emwazi a devenit "John Jihadistul", Ayman a afirmat că gruparea "Stat Islamic are psihologi profesionişti". "Ei ştiu pe cine să aleagă dintre luptători şi cum să-i facă faimoşi. Nu era nimic special la John Jihadistul, oricine putea deveni ca el". "Emirii dau ordine şi în schimb eşti promovat. Mulţi fraţi s-au alăturat SI pentru arme noi, arme luxoase, pentru a conduce jeep-uri mai bune şi pentru a se lăuda", a continuat el. Întrebat ce cred ceilalţi camarazi despre "John Jihadistul", Ayman a povestit că "unii îl adoră. Unii s-au alăturat SI după ce l-au văzut şi l-au admirat. Îl consideră un exemplu". "Alţii cred că este folosit de SI. Este o celebritate pentru a atrage fraţi musulmani din Europa", a mai spus acesta. Potrivit unor surse, gruparea islamistă acordă o importanţă deosebită menţinerii lui "John Jihadistul" în siguranţă.

O adolescentă suspectată că vrea să comită un atac sinucigaş a fost linşată de mulţime

O adolescentă suspectată că este un atacator sinucigaş a fost ucisă în bătaie şi corpul ei a fost incendiat, duminică, în nord-estul Nigeriei, în timp ce poliţia susţine că este "improbabil" ca tânăra să fi fost un kamikaze, relatează Sky News.  Două fete au refuzat să fie controlate la intrarea într-o piaţă de legume din Bauchi, duminică, potrivit unui vânzător, Mohd Adamu. Mulţimea a imobilizat-o pe una dintre ele şi a descoperit că ea avea două sticle legate de corp, aşa că a ucis-o în bătaie, după care i-a aşezat pe cap o anvelopă stropită cu combustibil şi i-a dat foc. Cealaltă suspectă, tot o adolescentă, a fost arestată la Muda Lawal, cea mai mare piaţă din Bauchi.
Ofiţerul de poliţie Mohammad Haruna a declarat că este improbabil a fata să fi fost un atacator sinucigaş devreme ce nu a detonat nicio bombă atunci când a fost atacată.
Nigeria este afectată de o serie de atentate sinucigaşe, imputate grupării islamiste Boko Haram. Fete având chiar zece ani au fost folosite pentru a transporta explozivi în timpul atacurilor asupra unor pieţe şi staţii de autobuz. Boko Haram a răpit sute de persoane în timpul ofensivei sale din nord-estul ţării.
În 2014, aproximativ 10.000 de persoane au murit în Nigeria după atacurile Boko Haram.

Partidul premierului câştigă alegerile parlamentare din Estonia

Partidul Reformei, de centru, care a jucat un rol dominant în politica estonă de peste zece ani, a câştigat duminică alegerile parlamentare. Astfel, partidul premierului Taavi Roivas, în vârstă de 35 de ani, a obţinut 27,7 la sută din voturi, respectiv 30 de mandate din totalul de 101 în noul Parlament. Partidul de Centru, descris drept prorus, s-a clasat pe locul al doilea, cu 24,8 la sută din voturi, respectiv 27 de mandate.
La nivel intern, Partidul de Centru este cunoscut pentru că a dominat politica din capitală şi este susţinut puternic de vorbitorii de limbă rusă. Acesta promovează o taxă pe venit progresivă şi practică subvenţiile la nivel municipal în Tallinn. Acesta a introdus, de asemenea, un program de transport public gratuit în urmă cu doi ani. Liderul partidului, Edgar Savisaar, a fost o figură centrală în mişcarea de independenţă a ţării dar a fost premier pentru o perioadă scurtă de timp, în 1992.
Partidul Reformei şi Partidul de Centru au fost în aceeaşi coaliţie în trecut şi sunt în acelaşi grup în Parlamentul European. Dar relaţiile dintre ele s-au deteriorat după acuzaţiile dure şi criticile la adresa poziţiei adoptate de liderul Partidului de Centru cu privire la incursiunile Rusiei în Ucraina.
Partenerul de coaliţiei al Partidului Reformei, Partidul Social-Democrat, a obţinut 15,2 la sută din voturi, respectiv 15 mandate, mult mai puţin decât cele 21 de mandate deţinute în actuala legislatură. Uniunea Pro Patria şi Res Publica (IRL), un partid conservator considerat un partener ideologic mai natural pentru Partidul Reformei, a câştigat 14 mandate, clasându-se pe locul al patrulea, cu 13,7 la sută din voturi.
Există câteva combinaţii de trei partide care ar putea forma o coaliţie, în timp ce premierul Taavi Roivas a exclus o cooperare cu Partidul de Centru în discursul susţinut după anunţarea rezultatelor.

Obama ar fi ameninţat că va doborî avioanele israeliene dacă acestea atacă Iranul

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, ar fi ameninţat în 2014 că armata americană va doborî avioanele israeliene dacă acestea vor încerca să distrugă instalaţiile nucleare iraniene, acuzaţii respinse duminică de Casa Albă, relatează Washington Times.
Ameninţarea lui Obama l-ar fi descurajat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să trimită avioane în Iran, după ce Israelul a descoperit că Statele Unite au început negocieri secrete cu Teheranul şi că cele două ţări se pregătesc să semneze un acord, susţine cotidianul kuwaitian Al-Jarida.
"Netanyahu şi comandanţii săi au convenit, după patru nopţi de deliberări, să îl desemneze pe şeful Statului Major al armatei israeliene Benny Gantz să pregătească o operaţiune împotriva programului nuclear iranian. În plus, Netanyahu şi miniştrii său au decis să facă tot ce pot pentru a descuraja un posibil acord între Iran şi casa Albă pentru că acesta ar ameninţa securitatea Israelului", afirmă cotidianul kuwaitian. Acesta adaugă că planul israelian a fost exersat timp de câteva săptămâni, iar forţele aeriene israeliene au trimis avioane în spaţiul aerian iranian pentru a simula atacul planificat. Al-Jarida susţine, de asemenea, că surse "bine plasate" au confirmat că un membru al Guvernului israelian, apropiat administraţiei americane, a dezvăluit planul secretarului de stat John Kerry şi că Obama a replicat avertizând că va ordona ca avioanele israeliene să fie doborâte înainte de a-şi atinge ţintele. Un oficial din cadrul administraţiei a declarat duminică pentru Washington Times că "această informaţie este complet falsă".
Informaţia intervine cu două zile înaintea unui discurs pe care Netanyahu urmează să îl susţină un Congresul Statelor Unite în legătură cu ameninţarea nucleară iraniană.

Protest antiguvernamental la Tiraspol

Sute de persoane din regiunea transnistreană au ieşit în stradă, la acest sfârşit de săptămână, pentru a protesta faţă de majorarea tarifelor la serviciile comunale, medicale şi învăţământ, relatează portalul Unimedia.md. La proteste au participat aproximativ 300 de persoane din mai multe localităţi şi raioane din regiunea transnistreană.
Potrivit postului de radio Europa Liberă, politicile de austeritate ale administraţiei lui Evgheni Şevciuk au început să scoată populaţia în stradă. Astfel, sâmbătă, protestatarii s-au adunat la terasa de vară a Parcului Victoriei din Tiraspol, iar oratorii i-au îndemnat pe transnistreni să nu se teamă să le ceară socoteală autorităţilor pentru situaţia în care se află.
Liderul Mişcării Unitatea Populară, Anatolii Dirun, i-a îndemnat pe participanţi să întrebe autorităţile ce au făcut şi de ce au adoptat anumite decizii. "Costul întreţinerii unui hectar de pământ a crescut, în medie, de 2,5-3 ori. Aş vrea să văd cum s-ar descurca aceşti specialişti în astfel de condiţii. Atunci când ministrul ne spune aveţi o productivitate mică la hectar, l-as ruga pe acest ministru să se urce pe tractor şi să lucreze ca mecanizator", a afirmat el.

Bilanţul conflictului din Ucraina a depăşit 6.000 de morţi

Peste 6.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul conflictului armat între separatiştii proruşi şi forţele proguvernamentale, în aprilie, a anunţat ieri biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului. Escaladarea conflictului în ultimele săptămâni, mai ales în zonele aeroportului Doneţk şi Debalţeve, s-a soldat cu sute de morţi, atât civili cât şi militari, potrivit noului raport. Documentul zugrăveşte o imagine de "devastare nemiloasă a vieţii civililor şi infrastructurii", a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra'ad Al Hussein. El a îndemnat toate părţile să respecte înţelegerile de la Minsk, care prevăd un armistiţiu. Luptele i-au afectat extrem de puternic pe civili. "Multe persoane au fost blocate în zone de conflict şi au fost nevoite să caute adăpost în subsoluri, aproape fără apă potabilă, hrană, surse de căldură, electricitate sau medicamente de bază", afirmă Zeid. Ideea că civilii au rămas în zone de conflict de bunăvoie este "greşită", potrivit înaltului oficial. "Numeroase persoane au rămas deoarece se tem pentru vieţile lor în cazul în care încearcă să plece. Mulţi alţii stau să-şi protejeze copiii, alţi membri ai familiei sau proprietăţile. Iar alţii sunt obligaţi să rămână în pofida voinţei lor sau pur şi simplu nu sunt capabili din punct de vedere fizic să o facă", a spus Zeid.
O serie de atacuri teroriste comise la Mariupol, Harkov şi Odesa - oraşe care se află în afara zonei de conflict - constituie un precedent negativ, a subliniat Înaltul Comisar. "În cazul în care această tendinţă continuă, ea va deschide un capitol nou şi foarte sângeros în conflict, extinzând zonele în care statul de drept şi protecţia drepturilor omului nu există", a spus Zeid.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.