Internațional

Ipotezele anchetatorilor ruşi în cazul asasinării lui Nemţov

Ziarul de Vrancea
1 mar 2015 533 vizualizări
Asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Moscova a fost plănuită atent, spun anchetatorii, care analizează o serie de ipoteze, de la o provocare politică până la răzbunarea islamiştilor radicali.

"Nu există nicio îndoială că această crimă a fost atent planificată. Locul şi momentul în care a avut loc arată acest lucru. Ancheta a descoperit că Boris Nemţov mergea împreună cu o prietenă la apartamentul său, situat în apropierea locului crimei. Organizatorii şi executanţii par să fi ştiut traseul", a declarat purtătorul de cuvânt al Comitetului de Anchetă, Vladimir Markin. El a precizat că au fost mobilizaţi cei mai buni detectivi şi experţi criminalişti pentru elucidarea acestui caz, considerat o prioritate pentru autorităţi.
Rezultatele preliminare arată că politicianul a fost ucis cu un pistol Makarov. Experţii au găsit cartuşe de 9 milimetri la locul crimei, acestea aparţinând unor producători diferiţi, a adăugat el. În acest moment, ancheta se concentrează pe interogarea martorilor oculari şi studierea datelor privind convorbirile pe telefonul mobil în zona învecinată crimei, care ar putea oferi informaţii despre comunicaţiile dintre criminali. Înregistrările camerelor de supraveghere sunt, de asemenea, analizate.

Ales ca "sacrificiu sfant"

Anchetatorii au în vedere cinci posibile motive ale acestui asasinat, a declarat Markin. "Crima ar putea fi o provocare pentru destabilizarea situaţiei politice în ţară. Nemţov ar fi putut fi ales ca un fel de «sacrificiu sfânt» de către cei care nu ezită să folosească orice metode pentru a-şi atinge scopurile politice", a declarat el. Potrivit anchetatorilor, Nemţov a primit ameninţări în legătură cu poziţia sa în cazul atentatelor de la redacţia din Paris a săptămânalului Charlie Hebdo, care au avut loc la începutul lui ianuarie, a declarat Markin.
Un avocat al familiei, Vadim Prohorov, a declarat, de asemenea, că opozantul a primit ameninţări pe reţelele de socializare înainte de a fi ucis, sugerând însă că această crimă are motivaţii politice. "Ameninţările şi diversele provocări erau constante", a adăugat el, enumerând, între altele, faptul că a fost atacat cu ouă sau amoniac. "În urmă cu câteva luni ameninţările au început să vină pe reţelele de socializare, ceea ce ne-a determinat să contactăm autorităţile", a declarat el, citat de Sputnik, în pagina electronică. "Cred că motivul (crimei) a fost activitatea lui politică", a declarat Prohorov, adăugând că Nemţov nu avea niciun fel de probleme personale sau legate de afaceri. Într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, Prohorov a afirmat că opozantul ar fi putut fi ucis de "cei care s-au întors din zonele fierbinţi din sud-estul Ucrainei". Comitetul rus de Anchetă a confirmat că una dintre ipotezele pe care le analizează o reprezintă posibila legătură cu evenimentele din Ucraina. "Nu este un secret că există figuri extrem de radicale de ambele părţi ale conflictului care nu se supun legii", a declarat comitetul.

Miting de amploare la Moscova

Peste zece mii de ruşi s-au strans ieri la marşul organizat în Piaţa Slavianskaia în memoria lui Boris Nemţov. Membrii opoziţiei au anulat o demonstraţie prevăzută pentru duminică la Marino, în sud-estyul Moscovei, care a fost înlocuită cu acest marş funerar în memoria lui Nemţov.

Nemţov va fi înhumat marţi la Moscova, în cimitirul Troiekurovskoie.

Între timp, numeroase persoane i-au adus un omagiu politicianului rus, venind cu flori şi lumânări la locul unde a fost asasinat acesta. Un tribut public, la care au participat zeci de persoane, a avut loc şi la Nijnîi Novgorod, unde a studiat opozantul şi unde a fost guvernator la mijlocul anilor '90. Buchete de flori au fost depuse la universitate şi la locuinţa acestuia. Şi locuitorii Kievului au adus flori pentru opozantul rus Boris Nemţov, pe care le-au depus la ambasada Rusiei. Astfel, pe gardul ambasadei ruse în Ucraina, lângă mesajul "#Eliberaţi-o pe Savcenko", a apărut sâmbătă dimineaţă un altul: "El a spus adevărul. RIP (Odihnească-se în pace)" şi un portret al lui Nemţov.

Criticii Kremlinului mor pe capete

Asasinarea lui Boris Nemţov este ultima dintr-o serie de crime comise în ultimii ani şi care au vizat critici ai Kremlinului, între care jurnalista Anna Politkovskaia şi fostul spion Aleksandr Litvinenko. "Nu ştim, bineînţeles, cine a făcut acest lucru sau de ce, dar cu siguranţă va trimite un mesaj îngrozitor persoanelor care luptă pentru aceeaşi cauză pentru care a luptat Nemţov", remarcă reporterul New York Times Peter Baker, pentru CNN.
Jurnalistul consideră că este posibil ca această crimă să nu aibă totuşi o conexiune politică: "În Rusia există mai multe niveluri, lucruri pe care nu le vedem. Nu putem exclude (un motiv despre care noi nu ştim). Dar chiar dacă nu este o lovitură politică, acest asasinat are ramificaţii politice puternice”.
Asasinarea liderului opoziţiei ruse este ultima dintr-o serie de crime comise în ultimii ani şi care au vizat critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin, unii dintre aceştia fiind ucişi cu cruzime. Unul dintre cele mai proeminente astfel de asasinate a fost cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, la 7 octombrie 2006, chiar în ziua în care Vladimir Putin sărbătorea împlinirea a 54 de ani.
Politkovskaia, unul dintre puţinii jurnalişti ruşi care au denunţat abuzurile din timpul şi de după războiul din Cecenia, a fost ucisă în holul clădirii din Moscova în care locuia. Ea lucra pentru publicaţia Novaia Gazeta.
În noiembrie 2006, Aleksandr Litvinenko, un transfug din serviciile secrete ruse (FSB) care colabora cu serviciul britanic de informaţii externe MI6, a murit la Londra, la vârsta de 43 de ani, după ce a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică şi aproape nedetectabilă. El a fost prima victimă a unui "asasinat radioactiv". Într-o scrisoare sfâşietoare şi plină de furie, redactată pe patul de moarte, Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin că a ordonat asasinarea sa, o acuzaţie pe care Kremlinul a respins-o de fiecare dată.
La doi ani după asasinarea Annei Politkovskaia, jurnalistul rus Mihail Beketov a fost victima unei agresiuni violente, în urma căreia a devenit hemiplegic, după mai multe luni petrecute în comă, având amputate câteva degete şi un picior şi fiind incapabil să vorbească. Redactor-şef al unei publicaţii din Himki, un oraş de la periferia moscovită, Beketov, care a lansat o serie de acuzaţii de corupţie la adresa proiectului controversat de construire a unei autostrăzi, apărat de administraţia locală, a decedat în aprilie 2013, la vârsta de 55 de ani.
În ianuarie 2009, avocatul Stanislav Markelov, în vârstă de 34 de ani, şi jurnalista Anastasia Baburova, în vârstă de 25 de ani, care lucra pentru bisăptămânalul Novaia Gazeta, au fost împuşcaţi mortal în centrul capitalei ruse. Stanislav Markelov a fost ucis imediat după ce a denunţat într-o conferinţă de presă eliberarea fostului colonel rus Iuri Budanov, condamnat la zece ani de închisoare, în 2003, pentru că sugrumase o tânără de origine cecenă în vârstă de 18 ani. Jurnalista a fost rănită în timp ce încerca să îl oprească pe agresor şi a murit la spital. Ea era stagiară la Novaia Gazeta, pentru care a lucrat şi Anna Politkovskaia, şi scrisese numeroase articole vizând problemele de rasism şi ultranaţionalism din Rusia.
În iulie 2009, Natalia Estemirova, care reprezenta organizaţia neguvernamentală Memorial în Cecenia şi lupta împotriva abuzurilor comise de autorităţile acestei republici instabile din Caucazul de Nord, a fost răpită şi ucisă în Caucazul rusesc.
După o perioadă de acalmie, în martie 2013, opozantul rus Boris Berezovski, în vârstă de 67 de ani, care era exilat în capitala britanică din 2000, a fost găsit mort în reşedinţa sa din Ascot, un oraş situat la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de Londra. Apropiaţi ai lui Berezovski au susţinut că suspectează că a fost vorba despre un asasinat.

Cine a fost Boris Nemţov

Boris Nemţov a fost o figură carismatică a politicii ruse, un reformator liberator care s-a remarcat în timpul lui Boris Elţîn şi care a devenit un critic înverşunat al preşedintelui Vladimir Putin. El era, de asemenea, cercetător în domeniul nuclear, un ecologist şi tatăl a patru copii.
Nemţov a fondat numeroase mişcări de opoziţie după ce a părăsit Parlamentul rus în 2003 şi a fost copreşedintele Partidului Republican - Partidul Libertăţii Poporului din 2012. El a fost un critic vocal şi proeminent al lui Putin, denunţându-l pentru participarea Rusiei la criza din Ucraina, pentru deteriorarea situaţiei economice şi pentru corupţia care a înconjurat pregătirea Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014.
Nemţov era un membru de seamă al mişcării liberale Solidarnost. Alături de alte figuri de opoziţie, Aleksei Navalnîi şi Gary Kasparov (fost campion la şah), Nemţov a jucat un rol proeminent în marşurile opoziţiei din Moscova după alegerile controversate din 2011. El a fost arestat pentru participarea la aceste proteste şi a fost deţinut în 2011 timp de 15 zile.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.