Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Pe jihadistul John îl cheamă Mohammed

Ziarul de Vrancea
26 feb 2015 545 vizualizări
Militantul din gruparea Statul Islamic (SI) cunoscut drept "Jihadi John", care a apărut în multe înregistrări video cu ostatici occidentali ce urmau să fie executaţi de jihadişti, se numeşte Mohammed Emwazi şi provine din vestul Londrei, relatează BBC

"Jihadi John" este originar din Kuweit, iar serviciile de securitate britanice nu i-au dezvăluit numele real din motive de securitate.
Emwazi a fost văzut prima dată într-o înregistrare a SI în luna august a anului trecut, alături de jurnalistul american James Foley, care a fost ucis.
Ulterior, se crede că el a mai apărut în înregistrările care au precedat execuţiile prin decapitare ale jurnalistului american Steven Sotloff, lucrătorilor umanitari britanici David Haines şi Alan Henning şi american Abdul-Rahman Kassig, cunoscut şi drept Peter.
Luna trecută, militantul SI a apărut într-o scurtă înregistrare alături de ostaticii japonezi Haruna Yukawa şi Kenji Goto, cu puţin timp înainte ca aceştia să fie ucişi. Se pare că Mohammed Emwazi are legături cu un fost suspect care a călătorit în Somalia în 2006 şi care se presupune că este implicat în finanţarea grupării islamiste somaleze Al-Shabaab.

O gaură neagră imensă îi intrigă pe fizicieni

Oamenii de ştiinţă au descoperit o gaură neagră care este atât de mare încât contrazice teoria creşterii acestor formaţiuni misterioase din Univers.
Potrivit estimărilor savanţilor, această gaură neagră s-a format la aproximativ 900 de milioane de ani după Big Bang. Dar, întrucât măsurătorile au indicat că gaura neagră respectivă are o masă de 12 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, ea contrazice ipoteza unanim acceptată despre dezvoltarea şi creşterea acestor formaţiuni cereşti. "Bazându-ne pe studii precedente, aceasta este cea mai mare gaură neagră descoperită dintre toate cele care s-au format în acea perioadă de timp", a declarat, miercuri, Fuyan Bian, cercetător la Research School of Astronomy and Astrophysics din cadrul Universităţii Naţionale din Australia (ANU). "Teoria actuală a stabilit o limită pentru cât de repede poate să crească o gaură neagră, însă aceasta este prea mare pentru a respecta teoria", a mai spus acesta.
Formarea unor găuri negre super-masive rămâne un subiect aprig dezbătut în comunitatea ştiinţifică. Totuşi, mulţi oameni de ştiinţă au considerat vreme îndelungată că ritmul de creştere al găurilor negre este limitat.
Găurile negre cresc, potrivit teoriilor avansate de cercetători, pe măsură ce absorb materie. Cu toate acestea, în timp ce acea materie este absorbită, ea va fi încălzită şi va crea presiune radioactivă, care va împinge masa respectivă departe de gaură neagră. "La bază, avem două forţe care se echilibrează împreună şi stabilesc o limită pentru creştere, iar aceasta este mult mai mică decât am descoperit noi", a adăugat profesorul Bian.
Noua gaură neagră a fost descoperită de o echipă internaţională de cercetători coordonată de profesorul Xue-Bing Wu de la Universitatea Beijing din China, în cadrul Sloan Digital Sky Survey, un proiect ştiinţific care colectează date şi imagini din 35% din cerul emisferei nordice.

Facebook introduce un serviciu pentru sinucigaşi

Facebook doreşte să ofere ajutor rapid utilizatorilor care postează ganduri sinucigaşe, a anunţat compania, potrivit Time. Începand cu această săptămană, Facebook va introduce o nouă opţiune care permite utilizatorilor să raporteze atunci cand consideră că un prieten este într-o situaţie grea. Persoana îngrijorată poate da click pe săgeata din partea dreapta de sus a postării. O echipă specializată va analiza postările raportate şi în cazul în care va fi necesar le vor trimite la o linie de asistenţă telefonică pentru sinucigaşi. Echipa va contacta persoana care raportează postările şi îi va oferi acesteia posibilitatea de a suna sau de a-i da un mesaj prietenului care are ganduri sinucigaşe.
Noua abordare este actualizarea unui sistem implementat în 2011, care cerea utilizatorilor să trimită linkuri sau capturi de ecran pe o pagină Facebook specializată. Pentru acest proiect, compania a colaborat cu organizaţii specializate în prevenirea sinuciderilor: Innovations in Suicide Prevention, Now Matters Now, The National Suicide Prevention Lifeline şi Save.org.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.