Internațional

MOZAIC STIRI NATIONALE: Iohannis, primit la Chişinău cu scandări de unire

Ziarul de Vrancea
25 feb 2015 463 vizualizări
Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, marţi şi miercuri, prima vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia a primit felicitări din partea politicienilor pentru lupta anticorupţie din ţara noastră, iar moldovenii l-au salutat în stradă cu mesajul: "Aşteptăm oferta pentru unire!".

Klaus Iohannis s-a dus la Chişinău cu două mesaje principale, continuarea parcursului european şi promisiunea sprijinului din partea României pentru această opţiune. De cealaltă parte, politicienii moldoveni şi-au exprimat dorinţa ca şi la ei să existe o luptă anticorupţie ca la Bucureşti.
Vizita de marţi şi miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis în R. Moldova s-a desfăşurat într-un context destul de tensionat la Chişinău, unde, în pofida formării unui nou guvern, tensiunile între principalele formaţiuni politice mocnesc, iar fostul premier Iurie Leancă doreşte să-şi facă propriul partid.
Pe lângă întâlnirile cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Chiril Gaburici şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit şi cu liderii partidelor pro-europene: Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL).
Şeful statului moldovean l-a primit pe omologul român în mod tradiţional, cu pâine, sare şi vin, iar discuţiile au durat aproape două ore, timp în care cei doi au discutat despre relaţia bilaterală, despre drumul european al Chişinăului şi despre situaţia din regiune în contextul crizei europene.
Klaus Iohannis i-a transmis aşteptările şi speranţele mari pe care le au faţă de Republica Moldova atât România, cât şi alte state europene. Pe cetăţenii moldoveni i-a asigurat că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Chişinăul pe drumul său european şi democratic. Iohannis şi Timofti şi-au continuat discuţiile şi în cursul serii de marţi, în cadrul dineului oferit de preşedintele moldovean.

Urmează Angela Merkel

Din programul vizitei nu putea lipsi nici vizita la Cricova. Turul a fost efectuat cu autovehicule speciale, descoperite, pentru a putea fi văzute colecţiile de vinuri de la Cricova. Preşedintele român s-a întâlnit, separat, cu Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi cu liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, la această ultimă discuţie luând parte şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.
După întrevederi, politicienii moldoveni au vorbit despre discuţiile "sincere" şi au apreciat faptul că Iohannis nu a dat semne că ar avea "o tentativă de ingerinţă în afacerile interne" ale R. Moldova. În acest sens, Mihai Ghimpu a spus că, momentan, preşedintele român nu se poate amesteca în treburile moldovenilor. "Dacă o să vină ziua să vorbim despre unire" atunci e altă situaţie, a mai spus Ghimpu.
De altfel, unirea a fost "doleanţa" principală a cetăţenilor moldoveni care au dorit să-l vadă îndeaproape de liderul român.  În jur de 100 de moldoveni, cu steagurile României dar şi cu unul al Uniunii Europene, l-au aşteptat pe Klaus Iohannis la Monumentul Ştefan cel Mare, unde şeful statului a depus o coroană de flori. Moldovenii au înfruntat ploaia măruntă din Chişinău şi au venit la monument cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui, cei mai mulţi sperând să poată discuta cu el sau măcar să-i strângă mâna. O doamnă în vârstă îl aştepta cu cartea "Pas cu pas" în speranţa obţinerii unui autograf, iar un domn dorea să-l roage să vină mai des la Chişinău.
Iohannis, după ce a depus coroana de flori, i-a salutat de la distanţă, fără a traversa bulevardul Ştefan cel Mare pentru a se duce în mijlocul lor, moment în care susţinătorii moldoveni au cântat o doină şi au scandat "Unirea! Unirea!" şi "Jos hotarul de peste Prut". Şi studenţii care l-au aşteptat la Universitatea de Stat, unde Klaus Iohannis a ţinut un discurs, au scandat mesaje unioniste şi au afişat pancarde: "Vrem unirea!" sau "Aşteptăm oferta pentru unire!".
Şeful statului a revenit, ieri, la Bucureşti, pentru ca în cursul serii să plece spre Berlin, într-o vizită oficială în care se va întalni cu cancelarul Angela Merkel.

PNL atacă la CC Legea de respingere a OUG 55 dacă trece în varianta PSD

Liderul PNL Alina Gorghiu a anunţat, ieri, că formaţiunea sa va ataca la Curtea Constituţională Legea de respingere a Ordonanţei 55 privind migraţia aleşilor locali dacă actul normativ va trece şi de Senat în forma PSD, fără reglementarea efectelor şi fără ca traseiştii să-şi piardă mandatele. "În opinia PNL, este realmente o golănie politică ce s-a întâmplat azi în plenul Camerei”, a spus Gorghiu. Ea a menţionat că, prin amendamentele pe care PSD le-a făcut la acest act normativ, nu se respectă voinţa electoratului la urne, din momentul 2012, şi, totodată, se încalcă „în mod flagrant” o decizie a Curţii Constituţionale. „Nu ştiu de câte ori trebuie să mai cer public PSD să aibă decenţa politică să respecte o decizie a Curţii şi să nu pervertească voinţa electoratului la urne", a spus Gorghiu. „În cazul în care, la Senat, PSD va reuşi să-şi impună votul şi să lase legea în forma aceasta, anume în forma în care e legiferat traseismul politic, o vom ataca la Curte şi de pe acum vă spun soluţia: nu are cum Curtea să nu constate că nu a fost respectată decizia anterioară", a adăugat Gorghiu.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi că aleşii locali care au trecut la alte partide ca urmare a aplicării Ordonanţei 55/2014 declarată neconstituţională de CC, nu-şi vor pierde mandatele.

De ce cad bieţii primari în patima hoţiei

Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a plans ieri că salariul de edil este mic în raport cu responsabilităţile şi că alte categorii de funcţionari au salarii mai mari decât al său. "Toată România are salarii mici, dar când ne gândim la responsabilităţi salariul primarului e foarte mic Sunt unii care lucrează în diverse servicii şi alte structuri care, ca referenţi, iau mai mult ca primarul", a spus Lungu. El a menţionat că are salariu net de 3.800 de lei lunar, dar că înainte să ocupe fotoliul de primar, din anul 2004, a avut cel mai mare salariu din judeţ când conducea Ambro SA Suceava, companie din grupul Rossmann, dar a evitat să spună cât câştiga atunci. Întrebat dacă salariul mic al primarilor îi expune la corupţie, Lungu a declarat: "Da, şi asta e o cauză".

Blaga nici bani n-a luat de la Cocoş, nici de Microsoft n-a auzit

Preşedintele PDL Vasile Blaga, copreşedinte PNL, a declarat, ieri, că Dorin Cocoş ”nu a adus niciun ban la partid” şi că nu a avut niciun fel de relaţie cu acesta. ”Nu am avut niciun fel de relaţie cu domnul Cocoş, nu avem nicio implicare în Microsoft. Domnul Cocoş nu a adus niciun ban la partid. Cine a cotizat e pe lista oficială, se taie chitanţă cum spun regulile întotdeauna”, a precizat Blaga.
Elena Udrea a declarat, ieri, la ieşirea de ICCJ, că Dorin Cocoş a finanţat campaniile PDL. Ea a arătat că presa se face că nu ştie despre modul în care sunt finanţate campaniile în general şi că poate să îi întrebe foarte bine şi pe "domnul Iohannis, domnul Ponta" despre cum se face acest lucru. "Nu este un secret, aşa se finanţează campaniile electorale, de ce vă faceţi toţi că nu ştiţi. Toată clasa politică, toată presa şi toată lumea se preface că nu ştie cum se finanţează campaniile. Întrebaţi-i pe domnul Iohannis, pe domnul Ponta, ei cum şi-au finanţat campaniile. La fel", a mai spus Udrea. Întrebată despre contractele încheiate cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea a declarat: "Ştiam că Dorin Cocoş finanţa campaniile PDL, asta ştiam, dar nu ştiam exact ce şi cu ce sumă".

Românii preferă libertatea, siguranţei

Aproape 55% dintre români declară că nu ar renunţa la o parte din libertăţile şi drepturile lor pentru a avea mai multă siguranţă personală, în timp ce 31,7% ar face-o, relevă un sondaj INSCOP. Aceeaşi sursă arată că 13,6% din totalul populaţiei nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Totodată, potrivit sondajului, 53,5% dintre români nu cred că telefonul lor a fost ascultat, 30,3% cred acest lucru, în timp ce 16,2% nu ştiu sau nu răspund.
Pe de altă parte, 53,7% dintre români declară că le este mai teamă de infractori, decât de instituţiile statului, că acestea ar putea să le intercepteze comunicaţiile (telefon, email), în timp ce 27% declară că le este mai teamă de instituţiile statului, decât de infractori.
Sondajul mai relevă că 70% dintre români au auzit de demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Întrebaţi ce părere au despre activitatea lui Maior în fruntea SRI în ce opt ani de mandat, 37,2% dintre respondenţi au exprimat o părere bună şi foarte bună, 30,8% au ales opţiunea nici bună/nici proastă, în timp ce 6,9% declară o părere proastă şi foarte proastă. 25,1% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Sondajul a fost realizat la comanda "Adevărul".

Servicii medicale în regim privat, în spitalele publice?

Servicii medicale ar putea fi prestate la cererea pacientului, în regim privat, în spitalele publice, numai în afara orelor de program al personalului solicitat şi în afara orelor de gardă, fără a afecta activitatea de bază a spitalului, prevede o iniţiativă legislativă semnată de 102 parlamentari.
"În spitalele publice, serviciile/actele medicale la cererea pacientului, în regim privat, pot fi angajate numai de către personalul medical cu contract de muncă din spitalul public respectiv, cu excepţia cazurilor în care — la cererea şefului de secţie din spital, cu acordul directorului medical şi cu avizul favorabil al managerului — alţi medici din sistemul public sau privat sunt solicitaţi să îndeplinească actul medical, în condiţiile legii", prevede proiectul. Proiectul precizează însă că, în spitalele publice, medicii care potrivit programării asigură serviciul de gardă în ziua respectivă nu pot acorda servicii/acte medicale la cererea pacientului. Totodată, în spitalele publice se pot efectua servicii/acte medicale acordate la cererea pacienţilor, în regim privat, numai în limita specialităţilor medico-chirurgicale pentru care spitalul în cauză este avizat, clasificat şi acreditat.
Proiectul precizează că modalitatea de tarifare ar urma să fie stabilită prin ordin al ministrului Sănătăţii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.