Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O nouă abordare:Nu inteligenţa roboţilor va distruge specia, ci prostia omenească

Ziarul de Vrancea
25 feb 2015 482 vizualizări
Oamenii greşesc pentru că vor să programeze roboţii după chipul şi asemănarea lor, susţine un teoretician american

Spaimele omenirii privind inteligenţa artificială s-ar putea dovedi întemeiate, dar asta nu pentru că maşinile se vor transforma în nişte genii malefice, care vor dori să ne extermine. De fapt, singura ameninţare vine chiar din partea noastră. Mai exact, vom reuşi să ne periclităm existenţa doar dacă vom avea ambiţia să creăm nişte inteligenţe artificiale după chipul şi asemănarea noastră, cred mai mulţi oameni de ştiinţă. "Dacă privim Inteligenţa Artificială (IA) într-un mod greşit, aceasta ar putea apărea în forme greu de recunoscut şi cu beneficii limitate pentru omenire", susţine teoreticianul Benjamin H. Bratton, într-un articol din pagina de opinii a publicaţiei The New York Times.
Luna trecută o parte a comunităţii ştiinţifice internaţionale a semnat o scrisoare deschisă prin care a solicitat eliminarea pericolelor în cazul dezvoltării IA. Însă multe dintre temerile exprimate în cadrul manifestului lansat public se refereau la faptul că roboţii ar putea să se arate preocupaţi îndeaproape de existenţa noastră, ceea ce pentru Bratton nu reprezintă o opţiune credibilă. "Poate că adevărata noastră teamă faţă de Marile Maşini care ne-ar putea extermina constă în faptul că s-ar putea să ne considere irelevanţi. Mai rău decat a fi privit ca un inamic este să fii ignorat cu desăvarşire", crede Bratton. În schimb ar trebui să ne concentrăm pe modelul transmis Inteligenţei Artificiale de inteligenţa creatorilor săi.
Teste precum cele propuse de Alan Turing, în care inteligenţa artificială trebuie să fie cat mai asemănătoare celei umane, arata cat de limitaţi suntem în ceea ce priveşte ideea de inteligenţă, consideră Bratton.
"Faptul că încercăm să definim IA în funcţie de capabilitatea acesteia de a mima inteligenţa umană poate fi privită ca o formă de specisism. Aceasta moştenire a îngamfării umane ne-a condus deja pe căi infructuoase de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale în speranţa că vom reuşi să recreăm minţi umane din piese de schimb. Pur şi simplu nu merge aşa", susţine teoreticianul. "Am face bine să conştientizăm că în universul nostru gandirea raţională poate exista sub diverse forme, chiar şi extraterestre, nu doar în formă unică a gandirii umane", mai spune Benjamin Bratton.

Cercetătorii, intrigaţi de apariţia unor noi cratere misterioase în Siberia

Oamenii de ştiinţă din Rusia au solicitat autorităţilor naţionale să iniţieze o anchetă în regim de urgenţă, după descoperirea unor noi cratere misterioase în Siberia.
În iulie 2014, comunitatea ştiinţifică din această ţară a fost uluită după descoperirea a trei cratere circulare uriaşe în Peninsula Iamal, situată în nordul Siberiei. În prezent, cu ajutorul imaginilor furnizate de sateliţi, cercetătorii ruşi au descoperit alte patru cratere similare. Ei cred, de asemenea, că în regiune s-ar mai afla alte câteva zeci astfel de cratere. Din acest moment, savanţii ruşi au solicitat autorităţilor să deschidă o anchetă în regim de urgenţă, pentru a putea să protejeze populaţia din regiune. "Sunt sigur că există mai multe astfel de cratere în Iamal, trebuie doar să le căutăm. Presupun că acolo se află încă 20 sau 30 de cratere", a declarat pentru publicaţia The Siberian Times profesorul Vasili Bogoiavlensky, membru corespondent al Academiei de ştiinţe din Rusia. "E important să nu-i speriem pe oameni, ci să înţelegem faptul că acolo există o problemă serioasă, iar noi trebuie să cercetăm acel fenomen", a adăugat el.
Oamenii de ştiinţă au cercetat unul dintre cratere în noiembrie 2014, colectând o serie de date, încercând să descifreze misterul formării lor. Potrivit principalei teorii formulate în acest sens, craterele din Siberia au fost create în urma unor explozii de gaze, ce au fost generate de acumularea de căldură sub scoarţa terestră sau de creşterea temperaturilor, asociată cu încălzirea climei. Întrucât cercetătorii nu pot să prezică locul şi momentul în care astfel de explozii de gaze ar putea să se producă din nou, studierea craterelor este periculoasă, spune Vasili Bogoiavlensky. Cu toate acestea, cercetătorul rus spune că, alături de colegii săi, intenţionează să lanseze o nouă expediţie şi să amplaseze mini-staţii ştiinţifice în regiune, pentru a detecta seismele care ar putea să se producă în momentul unor astfel de explozii viitoare.
Părerea cercetătorului rus este împărtăşită de colegii săi americani.

Orban: Alimentarea cu gaze naturale a Ungariei este "blocată" de România

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că alimentarea cu gaze naturale a Ungariei este "blocată" de România şi Croaţia, întrucât acestea nu au încheiat interconectarea reţelelor. "Ungaria este practic blocată. Rusia a decis să transporte gazul prin Turcia", a afirmat Orban, subliniind că, în aceste condiţii, Ungaria nu are alte opţiuni decât să folosească gazoductul pe care Rusia intenţionează să-l construiască prin Turcia.
Orban a precizat că această soluţie ar asigura necesarul de gaz al Ungariei după 2019-2020, în condiţiile în care Rusia a abandonat construirea gazoductului South Stream şi a anunţat că va renunţa la transportarea gazelor naturale prin conductele aflate pe teritoriul Ucrainei penste câţiva ani.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.