Internațional

Primul copil cu ambii părinţi de acelaşi sex se va naşte în 2017

Ziarul de Vrancea
25 feb 2015 646 vizualizări
Primul bebeluş cu trei părinţi va fi "gata" anul viitor

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au demonstrat pentru prima dată că este posibil să se obţină celule de ovocite şi spermatice prin folosirea unor celule prelevate din pielea a doi adulţi de acelaşi sex. O astfel de descoperire ar putea permite obţinerea unui bebeluş din celule tegumentare, pentru cuplurile infertile din cauza unor boli, dar va deschide şi noi posibilităţi de procreere pentru cuplurile homosexuale, fără ca acestea să mai fie obligate să recurgă la donarea de spermă şi a unui ovocit.
În trecut, cercetătorii au reuşit să aducă pe lume în laborator un şoarece viu, creat din ovule şi spermă obţinute din celule suşă, dar până în prezent nu a fost posibil ca astfel de rezultate să fie obţinute cu eşantioane umane, precizează Sunday Times. Comparând celulele obţinute în laborator cu celulele umane naturale prelevate de la fetuşi avortaţi, cercetătorii au constatat că celulele create artificial prezentau caracteristici identice cu celelalte. Potrivit unui coordonator al studiului, Jacob Hanna, metoda, ce vizează eliminarea infertilităţii cuplurilor, utilizând astfel de culturi celulare, ar putea fi pusă în aplicare peste cel mult doi ani. Această descoperire ridică însă evidente chestiuni etice, remarcate de altfel şi de coordonatorul studiului, care speră că metoda sa va permite persoanelor care au devenit infertile să aibă totuşi copii. De exemplu, noua tehnică ar putea fi folosită de bărbaţii care au suferit de leucemie în copilărie. Pe lângă cuplurile de acelaşi sex, persoanele prea în vârstă pentru a fi fertile ar putea dori la rândul lor să folosească noua metodă dacă doresc să devină părinţi.

Marea Britanie a adoptat legea "bebeluşilor cu trei părinţi"

Camera Lorzilor din Marea Britanie a aprobat, marţi, aşa cum a procedat şi Camera Comunelor la începutul lunii februarie, o tehnică de fecundare in vitro (FIV) care permite naşterea unor bebeluşi al căror ADN provine de la trei părinţi - două femei şi un bărbat. Noua tehnică va putea fi utilizată în lupta contra transmiterii maladiilor genetice de la mamă la copil. Marea Britanie a devenit astfel prima naţiune din lume care a legalizat tehnica "bebeluşilor cu trei părinţi". După mai bine de trei ore de dezbateri, membrii Camerei Lorzilor au aprobat legea care autorizează un astfel de tratament, denumit "transfer mitocondrial". Această tehnică permite intervenţia medicilor în procesul de fecundare pentru înlăturarea ADN-ului mitocondrial defectuos, care poate să declanşeze maladii grave, precum distrofie musculară şi orbire. Aproximativ un bebeluş din 6.000 se naşte pe plan mondial cu grave probleme mitocondriale. "Tehnica celor trei părinţi" deschide calea spre conceperea de bebeluşi pe baza ADN-ului recoltat de la trei persoane - un tată, o mamă şi un donator (de sex feminin). Tehnica face obiectul unor cercetări ştiinţifice în Marea Britanie şi Statele Unite, iar experţii estimează că primul bebeluş născut cu ajutorul acestei metode s-ar putea naşte anul viitor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.