Internațional

Forţele NATO şi armata rusă, depărţite de 300 de metri

Ziarul de Vrancea
25 feb 2015 652 vizualizări
Forţele alianţei nord-atlantice au defilat la începutul acestei săptămani la graniţa estică a Estoniei n în paralel, în imediata apropiere, armata rusă a început un amplu exerciţiu militar

Trupe şi echipamente militare NATO au defilat în oraşul Narva, la doar 300 de metri de frontiera cu Rusia, în cadrul unor evenimente şi ceremonii prin care Estonia a marcat, începând de luni, 79 de ani de la proclamarea independenţei. Peste 140 de echipamente NATO au luat parte la parada militară din Piaţa Peetri din Narva. De asemenea, aproximativ 100 de militari letoni, lituanieni, olandezi, spanioli, britanici şi americani au defilat alături de aproximativ 1.300 de militari estoni pe străzile din oraş de 60.000 de oameni, majoritatea de etnie rusă.
Estonia, Lituania şi Letonia au aderat la NATO în 2004, spre marea nemulţumire a Rusiei. Cele trei state au fost anexate de către fosta Uniune Sovietică în timpul celu de-al Doilea Război Mondial, dar şi-au proclamat independenţa în 1991, după implozia blocului sovietic.
Pe de altă parte, trupele ruse de infanterie aeropurtată au început ieri un program de manevre militare în regiunea Pskov, învecinată cu Estonia şi Letonia, a anunţat Ministerul rus al Apărării. "La manevre participă două batalioane tactice alcătuite din 2.000 de soldaţi şi 500 de vehicule militare şi unităţi de armament", a declarat purtătoarea de cuvânt a infanteriei aeropurtate ruse, Irina Kruglova. Ea a menţionat că în timpul aplicaţiilor vor fi paraşutaţi circa 1.500 de soldaţi, urmând să fie lansate de asemenea 12 unităţi de armament. Exerciţiul include simularea cuceririi unui aeroport şi acţiuni de luptă pentru apărarea frontierei naţionale. Manevrele se vor încheia pe 27 februarie cu exerciţii de tir.
Aceste aplicaţii survin la o săptămână după ce ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat că există un "pericol real şi iminent" ca Rusia să destabilizeze cele trei state baltice membre ale Alianţei Nord-Atlantice (Lituania, Letonia şi Estonia), apreciind în consecinţă că NATO trebuie să se pregătească pentru o posibilă agresiune.

Americanii, îngrijoraţi de intenţiile Moscovei privind R.Moldova

SUA sunt îngrijorate de intenţiile Moscovei faţă de ţări din regiune, ca Republica Moldova, Georgia, Serbia, Muntenegru sau Letonia, secretarul de Stat John Kerry afirmând că intervenţia Rusiei în Ucraina ar putea fi o nouă strategie de împărţire a Europei de Est în sfere de influenţă.
El a declarat marţi în faţa unei comisii a Senatului american că Rusia este angajată într-un efort masiv de propagandă pentru a domina alte ţări şi a reaprinde "un joc cu suma zero Est-Vest, care este periculos şi inutil".
Intenţiile Rusiei pentru state ca Republica Moldova, Georgia, Serbia, Muntenegru, Letonia şi ţările baltice sunt îngrijorătoare, a afirmat un senator. "Toate sunt pe linia de foc", a răspuns Kerry. Senatorii Chris Murphy şi Dick Durbin şi-au exprimat sprijinul pentru furnizarea de armament defensiv Ucrainei cât mai curând posibil. "Ucraina este doar vârful icebergului", a subliniat Murphy.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.