Internațional

Oficiali englezi: Marea Britanie este la mila lui Putin în caz de război

Ziarul de Vrancea
20 feb 2015 438 vizualizări
in cazul unor atacuri aeriene ale Rusiei, aviaţia britanică ar fi copleşită, se plang mai mulţi experţi militari din Insulă

Foşti oficiali englezi ai apărării nu cred că aviaţia Marii Britanii ar rezista în cazul unui atac din partea Rusiei, scrie The Independent. Îngrijorările vin după ce două avioane de vanătoare britanice RAF au decolat miercuri pentru a escorta un bombardier rusesc care zbura în apropierea peninsulei britanice Cornwall. "Suntem, mai mult sau mai puţin, la mila lor. Avem doar două baze în care deţinem avioane Typhoon. Una este în Scoţia, alta în Linconlnshire", a declarat pentru The Times Michael Graydon, un fost şef din aviaţia britanică. Astfel, piloţii din Linconlnshire au avut de parcurs o distanţă foarte mare pană să ajungă la bombardierul rusesc.
Andrew Lambert, un fost director al aviaţiei armate RAF, a declarat pentru Daily Mail ca forţele aeriene britanice ar fi copleşite în cazul unor atacuri ruseşti în serie, în ciuda tehnologiei avansate pe care o deţin.
Bombardierul rusesc a vrut să testeze capacitatea de apărare a Marii Britanii, a explicat Michael Graydon, citat de Independent.  Premierul David Cameron a minimizat incidentul.
Conform unui studiu realizat de Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, Marea Britanie cheltuie 2,4% din PIB pentru armamentul militar, în timp de Rusia investeşte 3,1%, iar China 1,2%. Statele Unite investesc cel mai mult în armamentul pentru apărare, mai exact 3,7% din PIB.

Marea Britanie nu ştie să citească Rusia

UE şi Marea Britanică au dat dovadă de "somnambulism" în criză ucraineană, au eşuat în gestionare situaţiei şi nu au înţeles "natura excepţională" a evenimentelor pentru că nu au capacitatea analitică de a citi schimbările majore de politică ale Rusiei, se arăta într-un raport al unei comisii parlamentare britanice. Raportul realizat de sub-comisia pentru Afaceri Externe din Camera Lorzilor învinovăţeşte şi UE, dar şi Marea Britanie pentru înrăutăţirea situaţiei din Ucraina, arătand ca Londra şi Bruxelles-ul au fost luate prin surprindere de acţiunile Rusiei. "Pierderea capacităţii analitice a slăbit puterea Statelor Membre UE de a citi schimbările politice majore din Rusia şi de a da un răspuns hotărat Rusiei", se arată în raport.
Parlamentarii au mai scris că şi Marea Britanie a ratat misiunea asumată de protejare a Ucrainei, dat fiind că Londra a semnat în 1994 Memorandumul de la Budapesta prin care Ucraina îşi preda arsenalul nuclear, în schimbul garantării integrităţii teritoriale. Raportul a fost făcut public pe fondul continuării luptelor din estul Ucrainei, în ciuda acordului de încetare a focului semnat la Minsk.
Parlamentarii britanici au criticat dur şi Moscova, despre care scriu că se îndepărtează de Europa.

Ruşii, tot mai convinşi de iminenţa unui război

O ameninţare militară externă este din cea în ce mai reală pentru ruşi, 68% dintre ei fiind convinşi de existenţa unui astfel de pericol pentru ţara lor, după cum arată un sondaj publicat vineri de Centrul rus pentru studierea opiniei publice VŢIOM. Potrivit sociologilor, este cel mai mare procent înregistrat la acest capitol în ultimii 15 ani, anul trecut puţin peste 50% crezând într-o astfel de ameninţare. În acelaşi timp, 40% dintre cei chestionaţi s-au pronunţat pentru creşterea efectivelor forţelor armatei ruse, de asemenea cel mai mare procent de când sunt efectuate astfel de sondaje.
Un maxim istoric a fost înregistrat şi la întrebarea legată de capacitatea de luptă a armatei ruse, 49% considerând că aceasta este bună (faţă de 24% în 2014) şi doar 6% au calificat-o ca fiind proastă. Acelaşi sondaj mai arată că 47% dintre persoanele chestionate ar dori să-şi vadă fiul, fratele sau soţul în rândurile armatei ruse, în timp ce un procent similar au respins o astfel de perspectivă pentru apropiaţii lor. Directorul VŢIOM, Valeri Fedorov, a explicat teama ruşilor pentru o ameninţare militară externă prin faptul că Rusia se află în apropierea teritoriilor unde au loc confruntări militare, cu referire în special la conflictul din estul Ucrainei. Expertul Vasili Zaţepin de la Institutul de economie politică Egor Gaidar a apreciat însă că aceste cifre sunt rezultatul propagandei de stat şi al nivelului de trai scăzut.
Sondajul a fost realizat în zilele de 14 şi 15 februarie, pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane din 46 de regiuni ale Federaţiei Ruse.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.