Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O exoplanetă misterioasă, descoperită de astronomii germani

Ziarul de Vrancea
16 feb 2015 760 vizualizări
O exoplanetă misterioasă, de dimensiuni impresionante şi cu anotimpuri extreme, a fost descoperită recent de două echipe de astronomi germani, care au lucrat independent unii faţă de ceilalţi.

Noua exoplanetă, denumită Kepler-432b, monitorizată de telescopul spaţial Kepler, operat de NASA, din 2009 până în 2013, a fost identificată ca o potenţială planetă în 2011. Recent, folosind telescopul Calar Alto din Andaluzia (Spania) şi telescopul Nordic Optical din La Palma din Insulele Canare, savanţii germani au confirmat faptul că obiectul ceresc analizat este într-adevăr o planetă. Analizând datele transmise de ambele telescoape, oamenii de ştiinţă au descoperit că planeta Kepler-432b este incredibil de densă. Deşi are o mărime comparabilă cu cea a planetei Jupiter, masa ei este de şase ori mai mare decât aceea a planetei gazoase din Sistemul Solar. Orbita ei în jurul stelei gazdă, o gigantă roşie, a cărei rază este de patru ori mai mare decât raza Soarelui, este la rândul ei una neobişnuită. "Majoritatea planetelor cunoscute care se mişcă în jurul stelelor gigante au orbite mari şi circulare", a declarat Davide Gandolfi, profesor de astronomie la Centrul pentru Astronomie din cadrul Universităţii Heidelberg din Germania, participant la acest studiu. "Cu orbita ei mică şi profund alungită, Kepler-432b este o adevărată «rebelă» în rândul planetelor din categoria ei".
Din cauza orbitei sale alungite, anotimpurile de pe Kepler-432b sunt extreme, cu temperaturi care variază de la 500 de grade Celsius în timpul iernii la 1.000 de grade Celsius în timpul verii. Un an pe această planetă corespunde unui număr de 52 de zile terestre.
De asemenea, Kepler-432b este doar una dintre cele cinci planete observate care orbitează în jurul stelei gazdă la o distanţă mică. Gigantele roşii sunt stele aflate în ultima parte a vieţii lor. Ele cresc şi pot să ajungă la mărimi cuprinse între 10 şi 100 de ori mai mari decât cea iniţială şi, pe măsură ce cresc, planetele aflate în apropiere riscă să fie devorate.

Obama, confundat cu un suspect de viol

Preşedintele american, Barack Obama, a fost descris din greşeală drept suspect într-un caz de viol de postul de televiziune Fox 5 San Diego, vineri, în timpul jurnalului de la ora 22.00. "Singurul suspect în agresiunea sexuală de la SDSU nu va fi pus sub acuzare", a spus prezentatoarea, în timp ce pe ecran a apărut o fotografie a lui Obama. Mai mult, sub fotografie se putea citi: "Fără acuzaţii!". Eroarea nu a fost sesizată imediat, iar fotografia a rămas pe ecran până când a intrat înregistrarea video.
Editorul Mike Wille a declarat că fotografia a rămas pe ecran timp de cinci secunde, dar a fost remarcată imediat în redacţie. El a precizat pentru publicaţia Times of San Diego că a fost un accident. "Nu a fost intenţionat", a explicat el. Întrebat de ce eroarea nu a fost recunoscută imediat în direct şi de ce nu s-au cerut scuze, Wille a declarat că "ei chiar nu ştiu când se produc lucruri minore ca acesta".
Dar duminică, la ora 22.31, Fox 5 a difuzat o declaraţie prin care şi-a cerut scuze public.
 
Cinci militari ucişi în estul Ucrainei după intrarea în vigoare a armistiţiului

Cinci membri ai forţelor de securitate ucrainene au fost ucişi, iar alţi 22 răniţi în lupte cu separatişti proruşi, după intrarea în vigoare - duminică - a armistiţiului semnat de la Minsk, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Tiruri au vizat zona oraşului Mariupol, a precizat Dmitro Cialov. Armistiţiul a intrat în vigoare cu peste 24 de ore în urmă, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică.
Armata ucraineană intenţionează, în continuare, să retragă armamentul greu de pe linia frontului, dar acest lucru nu se va întâmpla până când situaţia nu se va calma, a subliniat Cialov. Armistiţiul este doar un prim pas către încetarea conflictului armat care devastează estul Ucrainei de zece luni, soldat cu peste 5.400 de morţi, potrivit ONU. Însă, la 90 de minute după ce a intrat în vigoare, duminică, oficiali ucraineni au anunţat bombardamente asupra unei poziţii militare de lângă localitatea Zolote, în regiunea Lugansk. Un pact - care include armistiţiul - a fost semnat joi la Minsk, în Belarus, dar comunitatea internaţională se întreabă cum va fi implementat şi dacă va dura. Neîncrederea este puternică de ambele părţi, după ce un armistiţiu precedent, încheiat în septembrie, tot la Minsk, a fost încălcat, iar violenţele în Donbas au reizbucnit la începutul anului şi s-au intensificat.

Securitatea alimentară, în pericol din cauza încălzirii climatice

Accelerarea încălzirii climatice ridică numeroase semne de întrebare în privinţa producţiei agricole mondiale în deceniile următoare, au avertizat duminică oameni de ştiinţă, în opinia cărora sunt necesare profunde schimbări în societate pentru a putea face faţă acestei situaţii. "Lumea poate fi hrănită în 2050, însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie luate măsuri pentru limitarea efectelor schimbărilor climatice asupra producţiei agricole", a spus Jerry Hatfield, director al Laboratorului naţional american pentru agricultură şi mediu. El a explicat, în cadrul unei prezentări la conferinţa American Society for the Advancement of Science (AAAS), organizată la San Jose (California), că în următorii 35 de ani producţia alimentară ar trebui să se dubleze pentru a putea hrăni cele 9 miliarde de oameni ai planetei din 2050, faţă de cei 7 miliarde în prezent. "Însă extrema volatilitate a precipitaţiilor din marile câmpii cu culturi americane, de exemplu extinderea secetei asociată cu creşterea temperaturilor, afectează randamentele agricole, ceea ce duce la necesitatea unor acţiuni pentru scăderea efectelor încălzirii", a adăugat el. La nivel mondial, actuala capacitate de utilizare şi productivitatea vor duce la degradarea solurilor.
"Este foarte probabil ca temperaturile să continue să crească în Middle West — grânarul Statelor Unite—, ca secetele să fie tot mai severe şi să apară regulat episoade de precipitaţii puternice", a afirmat Kenneth Kunkel, climatolog la Agenţia americană oceanografică şi atmosferică (NOAA), care a studiat impactul încălzirii asupra culturilor de porumb în Middle West. "Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii alimentare, cel puţin pentru Middle West, este seceta", a spus cercetătorul la conferinţa anuală a AAAS.

Din cauza crizei, restaurantele din Moscova se închid pe capete

Cel puţin un sfert dintre restaurantele din Moscova se vor închide pană la sfarşitul anului, potrivit surselor din interiorul industriei, scrie The Moscow Times. Aproximativ 8% dintre restaurantele Moscovei au fost închise din luna decembrie şi pană acum, iar procentul va ajunge, potrivit estimărilor, la 30% pană luna viitoare.
Irina Avrutskaya, consultant în domeniu, spune că închiderea unui restaurant din patru este o estimare realistă, avand în vedere localurile care s-au închis în ultimele luni. Multe dintre restaurantele care s-au închis aveau probleme înainte de criză financiară, spun experţii, care au adăugat că scena localurilor se va transforma într-o bătălie pentru supravieţuire în stilul "Hunger Games" (n.r. - Jocurile Foamei) înainte de sfarşitul anului.
Specialiştii din industrie au identificat patru motive majore care au dus la declinul afacerilor din domeniu: ruşii sunt mai modeşti, pe fondul crizei financiare; interzicerea importurilor de alimente din multe ţări europene a cauzat un deficit în ceea ce priveşte ingredientele cunoscute; devalorizarea rapidă a rublei a crescut drastic costurile chiriilor; zonele noi de parcare cu plată şi interzicerea fumatului în spaţiile publice au scăzut interesul şi plăcerea consumatorului de a ieşi în oraş.
Avrutskaya spune că pe fondul perioadei dificile pentru restaurantele existente, apar francizele occidentale care au în vedere intrarea pe piaţă, profitand de preţurile mici de pe piaţa imobiliară. "La urma urmei, în caţiva ani, dacă situaţia se schimbă, ei pot avea o poziţie avantajoasă pe piaţa", a precizat aceasta. Avrutskaya a refuzat să numească francizele occidentale interesate de intrarea pe piaţă, motivand că informaţiile sunt confidenţiale.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.