Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Dublu atac terorist în Copenhaga

Ziarul de Vrancea
15 feb 2015 412 vizualizări
Un bărbat a ucis două persoane şi a rănit alte cinci, în două atacuri consecutive care au avut loc în weekend în capitala Danemarcei n suspectul, cel mai probabil un islamist, a fost omorat de forţele de ordine

Poliţia din Copenhaga a anunţat ieri dimineaţa că l-a împuşcat mortal pe bărbatul despre care afirmă că este autorul atacurilor armate din Copenhaga. Forţele de ordine precizează că l-au ucis pe suspect în cartierul Norrebro, după ce acesta a deschis focul asupra poliţiştilor.
O persoană a fost ucisă, iar alte trei rănite sâmbătă după-amiaza, într-un atac armat asupra unui centru cultural-cafenea în care avea loc o dezbatere în capitala daneză. Într-un al doilea atac, comis în noaptea de sâmbătă spre duminică, un bărbat evreu a fost ucis, iar doi poliţişti au fost răniţi în apropierea principalei sinagogi din Copenhaga. Poliţia a anunţat că înregistrări ale camerelor de supraveghere sugerează că bărbatul pe care l-a ucis ieri dimineaţa a comis ambele atacuri şi că nu sunt implicate alte persoane.
Premierul danez Helle Thorning-Schmidt a declarat că este o duminică "dimineaţa foarte tristă" şi a catalogat atacurile drept "o acţiune teroristă cinică împotriva Danemarcei". Nivelul alertei la Copenhaga a fost ridicat după cele două atacuri armate.

O dezbatere despre artă şi blasfemie

Ieri dimineaţa, poliţia a anunţat că ţinea sub supraveghere o adresă din cartierul Norrebro, aşteptând ca suspectul să se întoarcă. Atunci când s-a apropiat, el a observat ofiţerii de poliţie, a scos o armă şi a deschis focul. Ofiţerii au răspuns tirului şi l-au ucis. Incidentul a avut loc lângă gara din Norrebro, care se află la aproximativ cinci kilometri de sinagoga unde a fost comis atacul armat. O operaţiune de urmărire de amploare a fost lansată după primul atac asupra centrului cultural Krudttonden, unde controversatul caricaturist Lars Vilks a organizat dezbaterea despre artă, blasfemie şi libertatea de exprimare. O înregistrare audio, obţinută exclusiv de BBC, a dezvăluit momentele de dinainte de atac. Unul dintre vorbitorii de la dezbatere a fost întrerupt brusc de o rafală de împuşcături.
Câteva ore mai târziu, un bărbat înarmat a deschis focul în apropierea sinagogii de pe strada Krystalgade, la aproximativ cinci kilometri de scena primului atac armat. Un bărbat evreu a fost rănit mortal la nivelul capului, iar doi poliţişti au fost răniţi la picioare şi mâini.
Caricaturistul Lars Vilks, care a fost ameninţat cu moartea din cauza caricaturizării profetului Mahomed, a declarat că el crede că el era ţinta primului atac. Artistul controversat a scăpat însă teafăr. Una dintre temele dezbaterii era dacă artiştii pot "îndrăzni" să fie blesfamatori, în urma atacului terorist comis în sediul revistei satirice Charlie Hebdo, la Paris, soldat cu 12 morţi. De altfel, atacatorul ucis este suspectat că a vrut să imite atentatele de la Paris, au indicat anchetatorii. Poliţia a refuzat să ofere informaţii despre identitatea bărbatului, afirmând doar că primele elemente indică faptul că el "s-a inspirat" din ideologia unor organizaţii jihadiste precum Statul Islamic (SI). "Este posibil să se fi inspirat din propaganda militantă islamistă difuzată de Statul Islamic şi de alte organizaţii teroriste", a declarat Jens Madsen, din partea serviciilor daneze de informaţii (PET). El a precizat că bărbatul era cunoscut de serviciile secrete. Însă "nu avem cunoştinţă că ar fi fost în Siria sau Irak", a adăugat el.

În Ucraina se trage, dar armistiţiul este "în general" respectat

Kievul aprecia ieri că este prea devreme să tragă concluzii, după ce armistiţiul convenit joi la Minsk cu separatiştii a intrat în vigoare la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică în estul Ucrainei. "Primele ore sunt foarte importante. De aceea, monitorizăm situaţia împreună cu militarii. Este prea devreme să tragem concluzii", a scris într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook Sviatoslav Ţegolko, un purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene. Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Vladimir Seleznev, a declarat de asemenea că, de la ora locală 3.00 (3.00, ora României), nu au mai fost raportate tiruri vizând forţele guvernamentale. Armistiţiul între forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).
Pe de altă parte, unul dintre liderii "republicii populare" de la Doneţk (DPR), Igor Plotniţki, a anunţat în noaptea de sâmbătă spre duminică faptul că nu au fost înregistrate încălcări ale armistiţiului. Alt lider separatist, Eduard Basurin a declarat ieri dimineaţa că situaţia din DPR era "liniştită", iar "armistiţiul este în general respectat".
Însă Basurin, reprezentantul "ministerului apărăriii" DPR, a precizat că au existat "unele încălcări" ale armistiţiului în zona oraşului Debalţeve.

Budapesta caută un scuar pe care să-l numească Piaţa Moscova

Oraşul Budapesta urmează să identifice şi să numească un scuar din oraş Piaţa Moscova, a declarat sâmbătă primarul capitalei Ungariei Istvan Tarlos, în contextul în care puterea este criticată în ţară şi străinătate că este prea apropiată de Rusia. Tarlos a respins astfel o iniţiativă a liderului socialist Csaba Horvath, care a propus vineri ca Piaţa Szell Kalman să revină la numele ei anterior, şi anume Piaţa Moscova. El a declarat că, înainte să prezinte o propunere "definitivă" cu privire la amplasarea Pieţei Moscova, va aştepta vizita primarului capitalei ruseşti în capitala ungurească, programată peste câteva luni. Primarul a adăugat că, în timpul acelei vizite, plănuieşte să propună ca un bulevard din Moscova să poarte numele Budapesta. Horvath a apreciat vineri că ar fi mai potrivit ca piaţa din Pesta, care se află în prezent în reconstrucţie, să fie numită Moscova.

"Datorăm acest lucru memoriei celor 80.000 de soldaţi sovietici care au plătit cu viaţa eliberarea Budapestei de sub asediul nazist, în al Doilea Război Mondial", a declarat socialisttul vineri, la marcarea a 70 de ani de la eliberarea capitalei Ungariei de către Armata Roşie.


A murit cel mai bogat om din Italia, creatorul Nutella

Cel mai bogat producător de produse de ciocolată din lume, Michele Ferrero, celebru pentru mărcile pe care le deţine - Nutella, Ferrero Rocher, oul Kinder Surprise şi Tic-Tac - a murit la vârsta de 89 de ani, au anunţat oficiali italieni.  Preşedintele italian Sergio Mattarella i-a adus sâmbătă un omagiu lui Ferrero, despre care a afirmat că este unul dintre protagoniştii industriei italiene "întotdeauna înaintea gândirii timpului său în inovarea unor produse şi în munca sa tenace şi rezervată". Ferrero era fondatorul imperiului familial omonim, cunoscut cel mai bine pentru pasta Nutella şi bomboanele Ferrero Rocher, dar care a creat, de asemenea ouăle de ciocolată Kinder Surprise pentru copii şi Tic-Tac.
Tatăl său, Pietro, a început să producă Nutella încă de pe vremea când cacaua era raţionalizată, în al Doilea Război Mondial, notează revista Forbes, care-l plasează pe Ferrero şi familia sa pe locul 30 al celor mai bogaţi miliardari, cu o avere estimată la suma de 23,4 miliarde de euro.

Carnaval, anulat în Germania din cauza unei alerte teroriste

Autorităţile germane au declanşat ieri o alertă din cauza unui atac terorist "de natură islamistă" şi au anulat cel mai mare carnaval organizat în nordul Germaniei, în oraşul Braunschweig, relatează postul Deutsche Welle (DW).
Primarul oraşului Ulrich Markurth (SPD) şi organizatorul paradei Gerhard Baller au anulat carnavalul cu puţin înainte de ora locală 11.00 (12.00, ora României). Evenimentul urma să înceapă la ora locală 12.20 (13.20, ora României). Poliţia din Braunschweig a anunţat că evenimentul a fost anulat după ce surse de stat de încredere au aflat despre "o ameninţare concretă" cu privire la comiterea unui atac "de natură islamistă". Poliţia le-a cerut vizitatorilor să nu-şi facă apariţia pe traseul paradei.
Parada "Schoduvel" este cel mai mare eveniment din nordul Germaniei şi are loc în weekendul dinaintea începerii postului Paştelui. Numeroase oraşe includ, de asemenea, care alegorice în paradele pe care le organizează. Supravegherea a fost sporită ieri dimineaţa la frontiera dintre Danemarca şi Germania, după ce trei persoane au fost ucise iar alte cinci rănite în două atacuri armate, separate, în capitala daneză Copenhaga.

Specialiştii anticipează o secetă fără precedent în SUA

Marile câmpii din SUA vor cunoaşte probabil în secolul 21 secete mai grave decât cele care au avut loc în ultimul mileniu, punându-i în pericol pe locuitorii din aceste zone, au avertizat oamenii de ştiinţă americani care au efectuat simulări pe 17 modele informatice ale schimbărilor climatice din America de Nord.  Cercetătorii au reconstituit climatul pentru o perioadă neobişnuit de caldă şi uscată din secolul al XII-lea şi al XIII-lea, cu ajutorul cercurilor de pe trunchiurile copacilor bătrâni, a explicat Toby Ault, climatolog la Universitatea Cornell, din statul New York, acesta fiind unul dintre principalii autori ai lucrării prezentate la Conferinţa anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei (AAAS) reunită săptămâna trecută, la San Jose, California. "Am fost foarte surprins de modul în care aceste zone vor fi probabil în viitor foarte uscate", a adăugat el. Potrivit opiniei sale, "aceste super-secete sunt asemănătoare unui dezastru natural în mişcare lentă" şi merită aceeaşi mobilizare ca pentru alte dezastre naturale. Climatologii au atras atenţia că a devenit clar că schimbările climatice au exacerbat seceta actuală din centrul şi sud-vestul Statelor Unite ale Americii. Potrivit acestora, rezultatele acestei noi cercetări sugerează că aceste zone vor cunoaşte în viitor perioade prelungite de secetă, care vor fi mult mai severe şi chiar mai fierbinţi decât mega-seceta din secolele al XII-lea şi al XIII-lea numită "anomalia climatică medievală".

Chişinău: Chiril Gaburici, desemnat pentru funcţia de premier

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat sâmbătă pentru funcţia de premier pe candidatul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Chiril Gaburici. Conform Constituţiei, noul premier desemnat trebuie să solicite într-un termen de 15 zile votul de încredere al Parlamentului pentru lista Cabinetului şi pentru programul de guvernare.
Preşedintele Timofti a decis desemnarea lui Chiril Gaburici în urma consultărilor cu formaţiunile parlamentare, după ce ultimul premier desemnat, Iurie Leancă, nu a reuşit să obţină votul de încredere al legislativului de la Chişinău. După terminarea consultărilor, liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, a declarat că această formaţiune va susţine candidatura propusă de Partidul Liberal Democrat (PLDM), în timp ce liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a spus că partidul său nu va sprijini niciun candidat propus la funcţia de premier de către alianţa minoritară şi a cerut alegeri anticipate.
Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, dacă în termen de 45 de zile de la eşuarea numirii noului executiv parlamentul nu acceptă candidatul propus de preşedintele ţării, legislativul este dizolvat şi sunt anunţate alegeri anticipate.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.