Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Muzica ar putea să influenţeze negativ memoria

Ziarul de Vrancea
13 feb 2015 507 vizualizări
Muzica ar putea să influenţeze în mod negativ capacitatea de memorare a oamenilor, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Georgia Institute of Technology din Statele Unite ale Americii.

Acesta ar putea fi motivul pentru care mulţi oameni nu reuşesc să memoreze numele persoanelor cu care fac cunoştinţă în timpul petrecerilor şi pentru care unii dintre conducătorii auto "se rătăcesc" atunci când radioul este pornit în trafic. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că muzica poate să afecteze capacitatea de concentrare a oamenilor, mai ales după ce aceştia au trecut de prima tinereţe. Ei cred că acest fapt ar putea avea implicaţii importante pentru persoanele de vârsta a treia şi pentru cele care îşi dau întâlniri în cafenele şi în alte locuri zgomotoase. În schimb, studenţii care au participat la studiu nu au avut nicio problemă - muzica nu le-a afectat performanţele.
Dar participanţii adulţi şi-au amintit cu 10 procente mai puţine prenume atunci când ascultau muzică în fundal, în comparaţie cu situaţiile în care au făcut cunoştinţă cu diverse persoane în spaţii liniştite. "Adulţii trecuţi de prima tinereţe au probleme atunci când vine vorba de concentrare şi de ignorarea zgomotelor irelevante", a explicat Audrey Duarte, cercetătoare la Memory and Aging Lab de la Georgia Institute of Technology din oraşul american Atlanta, coordonatoarea studiului.
Descoperirea ar putea avea implicaţii deosebite pentru cei din azilurile de bătrâni şi pentru persoanele care preferă să organizeze întruniri oficiale în afara clădirilor de birouri.

Oficial iranian: Statul Islamic este "aproape mort"

Pe de altă parte, şeful forţelor speciale Qods din cadrul Gardienilor Revoluţiei a declarat că, având în vedere înfrângerile grele suferite de Statul Islamic (SI) şi alte grupări teroriste care operează în Irak şi din Siria, aceste organizaţii "nu mai au mult de trăit". Generalul Qassem Suleimani a făcut aceste declaraţii la o ceremonie. El ar fi fost în apropierea liniei de front cu SI şi apare frecvent pe reţele de socializare din Irak, alături de forţe proguvernamentale irakiene, în zone de conflict armat. Teheranul susţine Guvernul şiit de la Bagdad şi este un aliat-cheie al regimului de la Damasc.
Deşi este implicat în lupta împotriva SI, Iranul nu face parte din coaliţia condusă de către Statele Unite, care conduce o campanie de atacuri aeriene împotriva unor poziţii aflate sun controlul jihadiştilor sunniţi atât în Irak, cât şi în Siria. Forţele speciale Qods - aripa pentru operaţiuni externe a Gardienilor Revoluţiei - efectuează operaţiuni sensibile în domeniul securităţii, inclusiv culegere de informaţii, operaţiuni speciale şi acţiuni politice considerate necesare în apărarea Republicii islamice.

Boko Haram desfăşoară primul său atac în Ciad

Militanţii din cadrul grupării Boko Haram au desfăşurat un atac în Ciad, în noaptea de joi spre vineri, primul pe teritoriul acestui stat, au anunţat oficialii. Combatanţii au traversat Lacul Ciad cu patru bărci cu motor şi au atacat un sat, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Atacul militanţilor islamişti a fost însă respins de armata acestei ţări. Colonelul Azem Bermandoua Agouna, din armata Ciadului, a declarat că militanţii au ucis un soldat şi au rănit alţi patru în satul Ngouboua. El a precizat, de asemenea, că un lider local a fost ucis în timpul atacului, dar nu a confirmat informaţiile care anunţau moartea mai multor civili. Doi militanţi Boko Haram au fost, de asemenea ucişi şi alţi cinci au fost răniţi, a precizat el. Locuitorii susţin că militanţii au fost în număr de 30 şi au incendiat două treimi dintre casele din sat. "Au venit cu trei bărci şi au reuşit să ucidă zece persoane înainte ca atacul lor să fie respins de armată", a declarat un localnic. Forţele aeriene ciadiene au efectuat un raid ca răspuns la acest atac şi au distrus vasele militanţilor, au declarat oficialii. Ciadul s-a alăturat recent Nigeriei, Nigerului şi Camerunului în cadrul coaliţiei militare împotriva Boko Haram. Jihadiştii, care vor să creeze propriul califat islamic în Nigeria, au ucis mii de persoane şi au obligat alte câteva milioane să plece din propriile locuinţe din nord-estul Nigeriei începând din 2009.

Un nou-născut a decedat în ambulanţă pentru că nu a fost primit la niciun spital

Un copil nou-născut a murit în ambulanţă, în Sicilia, pentru că nu era niciun loc liber în trei spitale regionale, Ministerul italian al Sănătăţii declanşând o anchetă în acest caz, relatează ediţia italiană a publicaţiei The Local.
Nicole a murit în ambulanţă, în drum spre spitalul din Ragusa (sud-estul Siciliei). Copilul se născuse în urmă cu câteva ore în provincia siciliană Catania, dar nu a fost primit la niciunul dintre cele trei spitale regionale, pentru că nu erau locuri libere. Fetiţa se născuse cu probleme respiratorii la o clinică privată din Catania. Medicii au decis trimiterea fetiţei în Ragusa, un drum de 100 de kilometri, însă starea ei s-a înrăutăţit în ambulanţă şi a decedat. Ministerul italian al Sănătăţii a trimis inspectori la spitalele din Sicilia, declanşând o investigaţie în acest caz.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.