Internațional

Coacăzele ar putea ajuta la controlarea tensiunii arteriale

Ziarul de Vrancea
8 feb 2015 601 vizualizări
Un studiu realizat în SUA a arătat că femeile care au mancat coacăze congelate timp de două luni au prezenat un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale

Consumul zilnic de coacăze ar putea ajuta la îmbunătăţirea valorilor tensiunii arteriale în cazul femeilor de varstă mijlocie, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează Reuters. Femeile care au mancat coacăze congelate timp de două luni au prezenat un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale şi niveluri mai ridicate în ceea ce priveşte o substanţă care relaxează vasele de sange. "Acest lucru ne arată că aceste fructe pot îmbunătăţi starea de sănătate a vaselor sangvine, pe langă reducerea tensiunii arteriale", a declarat Sarah Johnson, cercetătoare în domeniul nutriţiei şi al exerciţiilor fizice la Florida State University, care a condus studiul. Johnson şi colegii nu sugerează înlocuirea medicamentelor pentru hipertensiune cu coacăze, dar spun că aceste fructe de pădure ar putea regla o tendinţă de creştere a tensiunii şi a de rigidizare a vaselor de sange după menopauză, care creşte riscul de boli cardiace la femei. Cercetări anterioare au sugerat că aceste fructe de pădure ar putea scădea tensiunea arterială, au scris autorii studiului în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Unele cercetări au indicat, de asemenea, că flavonoidele şi alţi compuşi din coacăze ar putea ajuta la creşterea nivelului de oxid nitric, o substanţă chimică ce influenţează celulele care căptuşesc pereţii vaselor de sange. Studiul recent a fost efectuat pe 48 de femei, toate aflate la menopauză, cu varsta medie de 55 de ani şi un nivel al tensiunii arteriale la limită, foarte aproape de a fi diagnosticate cu hipertensiune. Timp de opt săptămani, jumătate dintre voluntare au consumat 22 de grame (circa o lingură şi jumătate) de pudră de coacăze în fiecare zi (echivalentul unei căni cu coacăze proaspete), iar celelalte femei din studiu au consumat aceeaşi cantitate dintr-o pudră care arăta asemănător, dar nu conţinea deloc coacăze. La începutul studiului, după patru săptămani şi apoi după opt săptămani, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială şi rigiditatea arterelor femeilor. Toate femeile din studiu puteau fi considerate deja "pre-hipertensive" sau suferind deja de hipertensiune. La debutul studiului, tensiunea arterială medie în cadrul ambelor grupe de femei era de 138/79 mm Hg, în condiţiile în care valorile considerate normale sunt de sub 120 pe mai puţin 80 mm Hg. După patru săptămani, valorile medii nu s-au schimbat în cadrul niciunuia dintre cele două grupuri. Totuşi, după opt săptămani de la startul studiului, femeile care consumau pudră de coacaze au prezentat o tensiune medie de 131/75 mmHg, reprezentand o scădere de circa 6%. În cazul femeilor care consumau pudra fără coacăze, valorile tensiunii nu s-au modificat.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.