Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Care sunt cele mai sigure oraşe din lume

Ziarul de Vrancea
5 feb 2015 574 vizualizări
Tokyo, Singapore şi Osaka sunt cele mai sigure oraşe din lume, conform unui clasament stabilit de revista britanică The Economist.

Publicaţia se sprijină pe statistici în materie de criminalitate cibernetică, sănătate, siguranţă a infrastructurilor, crime şi delicte pentru a stabili o ierarhie a oraşelor. Top 10 cuprinde următoarele oraşe, în ordine: Tokyo, Singapore, Osaka, Stockholm, Amsterdam, Sydney, Zurich, Toronto, Melbourne şi New York.

Smartphone-urile vor depista HIV şi sifilis în 15 minute

Un accesoriu pentru telefoanele inteligente poate să depisteze sifilisul şi HIV - virusul care declanşează SIDA - în mai puţin de 15 minute, cu aceeaşi eficienţă pe care o are un laborator medical performant. Este nevoie de o picătură de sânge, prelevată de micuţul aparat, de care se ocupă apoi o aplicaţie pentru telefonul mobil inteligent. Samuel Sia, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Columbia din Statele Unite, a condus un program-test pe un eşantion de 96 de pacienţi din Rwanda, iar rezultatele studiului său au fost publicate miercuri în revista Science Translational Medicine. Noul dispozitiv prezintă două avantaje majore. El costă doar 34 de dolari, mult sub costul de 18.000 de dolari aferent echipamentului medical obişnuit din laboratoare. În plus, dispozitivul se autoalimentează prin conectarea la telefonul mobil şi nu necesită branşarea la prizele electrice, acesta fiind un avantaj major în vederea coordonării programelor de testare din zonele sărace şi lipsite de electricitate. Potrivit profesorului Samuel Sia, utilizatorul nu are nevoie să deţină competenţe tehnice pentru a utiliza acest aparat.
Telefoanele mobile inteligente sunt pe cale să bulverseze sectorul diagnosticelor medicale, deoarece sunt pe punctul de a deveni veritabile laboratoare ambulante, stimulate de avântul luat de serviciile de stocare la distanţă ("Cloud"), fiind capabile să execute examinări oculare, să detecteze maladia Parkinson, malaria şi HIV şi să monitorizeze glicemia.

China obligă utilizatorii de internet să se înregistreze cu numele real

Utilizatorii de Internet din China vor fi obligaţi să folosească numele real pe reţelele de socializare şi bloguri, potrivit unor noi prevederi ale autorităţii chineze de reglementare în domeniu. Începând din 2012, Beijingul le-a cerut companiilor ce oferă servicii de Internet să păstreze numele real pentru unii utilizatori de Internet. În prezent, autorităţile chineze au decis să extindă această prevedere, astfel încât să fie aplicată inclusiv blogurilor, reţelelor de socializare şi secţiunilor de comentarii de pe site-uri. De asemenea, o nouă prevedere obligă companiile ce oferă servicii de Internet să includă în contract un punct prin care clienţii îşi iau angajamentul să se abţină de la orice activitate "ilegală sau nesănătoasă".
Într-un comunicat, autoritatea chineză de reglementare a Internetului anunţă că aceste prevederi au fost luate pentru a stopa "haosul" în privinţa numelor de utilizator. Folosirea unor conturi haioase cu Putin sau Obama promovează "cultura vulgară" şi încurajează comiterea de fraude, susţine autoritatea chineză.

Incidentele antisemite au atins un nivel record în Marea Britanie în 2014

Incidentele antisemite au atins un nivel record anul trecut în Marea Britanie, potrivit unui raport al organizaţiei Community Security Trust, care subliniază că numărul incidentelor a crescut de peste două ori în 2014, ajungând la 1.168. Acesta este cel mai mare număr de incidente antisemite din 1984, când Community Security Trust a început monitorizarea. "Reacţiile antisemite la conflictul din Israel şi Gaza" au reprezentat factorul principal pentru această creştere, a precizat organizaţia. Organizaţia caritabilă a înregistrat 314 incidente în iulie, cel mai mare număr înregistrat vreodată într-o singură lună. Aproape jumătate dintre autorii incidentelor au făcut referire la Gaza sau la palestinieni.
Community Security Trust a precizat însă că numărul incidentelor antisemite începuse deja să crească din primele şase luni ale anului 2014, înaintea conflictului armat din vară.

Numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un articol publicat miercuri pe site-ul său, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. Potrivit OMS, numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii. Cele cinci tipuri de cancer cel mai frecvent diagnosticate în 2012 la bărbaţi au fost cancerul pulmonar, de prostată, de colon, de rect, de stomac şi de ficat, în timp ce la femei, cele mai frecvente au fost cazurile de cancer de sân, de colon, de rect, de col uterin şi de stomac.
Per ansamblu, în acelaşi an 2012, cele mai multe decese cauzate de cancer au fost cele provocate de cancerul pulmonar (1,59 milioane de decese), de cancerul la ficat (745.000 decese), de cancerul de stomac (723.000 decese), de cancerul colorectal (694.000 decese), de cancerul de sân (521.000 decese) şi de cancerul esofagian (400.000 de decese).
De asemenea, aproximativ 30% din decesele cauzate de cancer au avut la bază cinci factori principali de risc, comportamentali şi dietetici: un indice de masă corporală crescut, consumul redus de fructe şi legume, lipsa exerciţiilor, fumatul şi consumul de alcool. Fumatul este cel mai important factor de risc, fiind cauza a aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer şi a circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.