Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rusia refuză să mai finanţeze Transnistria

Ziarul de Vrancea
27 ian 2015 465 vizualizări
Kremlinul a refuzat pentru prima dată să mai susţină financiar regiunea separatistă moldoveană Transnistria, care întâmpină din această cauză dificultăţi la plata salariilor şi pensiilor.

Potrivit presei ruse, este vorba despre 100 de milioane de dolari, bani cu care Tiraspolul intenţiona să achite pensiile, salariile şi alte plăţi sociale. Un motiv pentru refuzul Moscovei de a mai finanţa regiunea transnistreană ar fi că banii sunt necesari pentru a susţine Crimeea, peninsula ucraineană anexată anul trecut de Rusia. O altă cauză pentru decizia Rusiei ar putea fi călătoriile liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, cu avioane charter, în condiţiile în care atât presa rusă, cât şi cea transnistreană au scris în ultima perioadă despre problemele economice ale Transnistriei.
Regiunea transnistreană datorează Rusiei pentru gaz cinci miliarde de dolari. Pe fondul lipsei de susţinere din partea Rusiei, investitorii ruşi ar fi început să plece din Transnistria, iar întreprinderi mari, cum este uzina metalurgică din Râbniţa, care aduceau venituri importante la buget, riscă să se închidă.

Cinci arestări în Franţa, într-un oraş din care 20 de persoane au plecat la jihad în Siria

Cinci persoane au fost arestate ieri, într-o operaţiune antijihadistă efectuată de către forţele franceze de securitate la Lunel, un oraş în sudul Franţei, din care aproximativ 20 de locuitori au plecat începând din 2013 la jihad în Siria. Cele cinci persoane sunt apropiaţi ai acestor foşti locuitori ai oraşului plecaţi în Orientul Mijlociu, potrivit autorităţilor franceze.
Operaţiunea, desfăşurată de către forţele franceze de elită a avut loc într-un imobil din centrul oraşului. "Au venit mai multe maşini fără însemne. Din ele au ieşit oameni cu cagule şi au spart uşile unor apartamente din imobil", a declarat un locuitor din clădire. "Mi s-a pus o puşcă la tâmplă (...), dar până la urmă l-au arestat pe vecinul de sub mine, Saïd", a continuat el. "M-au prins, m-au trântit pe jos, au dat în mine. L-au săltat pe fratele meu", a declarat alt martor.

Cuvintele încrucişate nu ajută la prevenirea demenţei

Rezolvarea de cuvinte încrucişate nu ajută la prevenirea pierderilor de memorie asociate cu demenţa, ca în cazul maladiei Alzheimer, a atras atenţia medicul german Joerg Schulz, director al Clinicii de Neurologie de la Spitalul Universitar din Aachen. Potrivit opiniei sale, cuvintele încrucişate nu constituie un exerciţiu pentru memoria pe termen scurt, care este prima afectată de demenţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru antrenarea memoriei pe baza computerului, ceea ce învaţă stagiarii fiind stocat în memoria lor pe termen lung, care nu este afectată până la stadiile avansate de demenţă. Pentru a rămâne agil mental, Schulz recomandă ca persoanele în vârsta să facă exerciţii fizice regulate şi să cultive contactele sociale.

Cel puţin nouă morţi într-un atentat al grupului Stat Islamic comis într-un hotel din Libia

Militanţi islamişti s-au aruncat în aer, ieri, într-un hotel din Tripoli unde sunt cazaţi diplomaţi şi oficiali guvernamentali, omorând cel puţin nouă persoane, inclusiv cinci străini, într-un atac revendicat de grupul terorist sunnit Stat Islamic. Patru indivizi rămaşi neidentificaţi au deschis focul şi s-au aruncat în aer într-un hotel din Tripoli. Potrivit unor surse locale, nouă persoane au fost ucise în atacul terorist, inclusiv cinci cetăţeni străini. Atentatul a fost revendicat de filiala libiană a organizaţiei teroriste Stat Islamic. Miliţii islamiste afiliate grupului terorist Stat Islamic au început să se infiltreze în Libia, un stat afectat de război civil. Libia se confruntă cu război civil începând din anul 2011, când regimul Muammar Kadhafi a fost înlăturat de la putere. Miliţii rebele cu pretenţii autonomiste au creat un guvern regional nerecunoscut în regiunea Cirenaica, în estul ţării, preluând controlul asupra a numeroase porturi din Marea Mediterană. Libia este condusă de două parlamente şi de două guverne rivale - un regim apropiat miliţiilor islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a ocupat capitala Tripoli, şi celălalt recunoscut de comunitatea internaţională, cu sediul la Tobruk, în apropiere de frontiera cu Egiptul.
Potrivit Corriere della Sera, miliţii islamiste afiliate reţelei teroriste Stat Islamic ocupă regiuni de coastă din Libia - Derna, Sirt şi Misrata, avansând spre vest.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.