Internațional

Schimbarea grecilor, spaima nemţilor

Ziarul de Vrancea
26 ian 2015 511 vizualizări
Germania era îngrijorată ieri de victoria partidului radical de stânga Syriza în Grecia, care ar putea pune în pericol politica europeană de reforme structurale şi de rigoare bugetară susţinută de cancelarul german Angela Merkel.

"Grecii au dreptul de a alege pe cine vor. Noi avem dreptul de a înceta să le mai finanţăm datoriile", a avertizat vicepreşedintele grupului conservator (CDU) al lui Merkel în Bundestag, Hans-Peter Friedrich.
Enumerând cerinţele Syriza, de la "oprirea reformelor în Grecia" până la obţinerea "de noi ajutoare", sau o despăgubire din partea Berlinului "pentru cel de-al Doilea Război Mondial", publicaţia germană Bild îl critică pe liderul său "periculos", Alexis Tsipras. "Zona euro nu este un tripou, în care fiecare poate să joace cum vrea. Un acord este un acord!", scrie Bild, amintind că "Europa şi-a respectat" angajamentele din 2010 acordând "peste 200 de miliarde de euro" Greciei.
"Grecia a făcut progrese pe calea reformelor. Ar fi catastrofal să se oprească la jumătatea drumului", afirma la rândul său Markus Kerber, şeful Federaţiei germane din industrie (BDI).
Situaţia este delicată pentru Berlin, "care aştepta cu siguranţă un alt rezultat", dar nu poate "împinge Grecia în prăpastie", apreciază Julian Rappold, cercetător la Institutul german de politică externă (DGAP) din Berlin. "Merkel vede în mod natural riscul unei schimbări la scară europeană", continuă el, evocând "semnalul" oferit de Syriza "altor partide populiste, ca Podemos din Spania", care ar putea contesta politicile de rigoare.

O primăvară roşie în Europa

Partidul radical de stânga din Germania, Die Linke, făcea apel la "o primăvară roşie europeană", potrivit preşedintei sale Katja Kipping, în timp ce sindicatul german Verdi schiţa un "program de investiţii" pentru a reconstrui Grecia.
Scrutinul din Grecia intervine într-un context deja tumultuos pentru Germania, în condiţiile în care "noua axă franco-italiană a militat cu ardoare anul trecut pentru o creştere economică mai mare în Europa şi o reducere a Pactului de stabilitate", aminteşte Rappold. Constrâns să se "arate conciliant", Berlinul va trebui să traseze limita subţire dintre subiectele care sunt negociabile şi cele care nu sunt. O nouă "reducere a datoriei" în favoarea Atenei nu este pentru moment luată în considerare, apreciază cercetătorul. Adesea nuanţată, cu excepţia cotidianului Bild, presa germană cerea să i se ofere o şansă lui Alexis Tsipras, subliniind contrastul între încrederea de care beneficiază el şi lipsa de apreciere din jurul partidelor din Grecia. Chiar şi cotidianul conservator Die Welt refuza să creadă în scenariul catastrofal al unui "naufragiu al zonei euro", apreciind că urgenţa situaţiei financiare elene va face din liderul Syriza un "reformator neaşteptat". Der Spiegel îl consideră la rândul său pe Tsipras "suficient de inteligent" pentru a "căuta o soluţie negociată" cu creditorii Greciei, deşi principiile unei restructurări a datoriei - nivelul dobânzilor, scadenţa - rămân neclare.
Scenariul unei ieşiri a Greciei din zona euro nu este deloc luat în serios de comentatori. La Berlin, mai multe persoane intervievate pe stradă considerau că un asemenea rezultat ar fi "foarte rău pentru toată Europa".

Extrema stangă, alianţă cu conservatorii naţionalişti

Partidul radical de stânga Syriza, care a câştigat alegerile parlamentare de duminică din Grecia, şi formaţiunea de dreapta Grecii Independenţi au ajuns la un acord, ieri, pentru a guverna împreună, au declarat Panos Kammenos, preşedintele acestei mici formaţiuni. "Vom acorda un vot de încredere noului premier Alexis Tsipras", a afirmat Panos Kammenos, la încheierea unei întâlniri la sediul Syriza cu liderul partidului, care a obţinut 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului, având nevoie doar de două pentru a deţine majoritatea absolută.
Partidul Grecii Independenţi are o retorică antiausteritate foarte fermă, la fel ca Syriza, dar apără poziţii naţionaliste şi conservatoare. Formaţiunea îşi anunţase încă înainte de alegeri intenţia de a se alia cu Syriza pentru a pune capăt "măsurilor de rigoare". Conform rezultatelor aproape definitive ale alegerilor legislative de duminică, Grecii Independenţi au obţinut 4,75 la sută din voturi şi vor avea 13 mandate, fiind a şasea forţă din Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.