Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: "Jihadistul John" ridică semne de întrebare

Ziarul de Vrancea
21 ian 2015 1048 vizualizări
Bărbatul cu accent londonez care apare în majoritatea înregistrărilor video publicate de Statul Islamic rămane un mister pentru opinia publică

Militantul grupării Statul Islamic (SI) care apare în înregistrarea video şi cere o răscumpărare de 200 de milioane de dolari în schimbul vieţii a doi japonezi arată şi vorbeşte la fel ca bărbatul din cel puţin alte cinci înregistrări video anterioare cu ostatici, relatează CNN. Vocea, postura şi ameninţările pe care jihadistul le proferează sunt "în mod ameninţător familiare", comentează postul american, adăugând că bărbatul mascat care flutură un cuţit şi vorbeşte cu accent londonez - alias "jihadistul John" - este autorul ameninţărilor proferate şi a "supravegheat" decapitările unor ostatici americani şi britanici. "Ştiţi că aveţi 72 de ore pentru a exercita presiuni asupra Guvernului vostru să ia o decizie înţeleaptă prin plata (sumei de) 200 de milioane de dolari pentru a salva vieţile cetăţenilor voştri", spune bărbatul în înregistrarea video care a apărut marţi, adresându-se cetăţenilor japonezi. "Altfel, acest cuţit va deveni coşmarul vostru", ameninţă el.
Suma cerută este echivalentul fondurilor promise recent de către premierul Shinzo Abe ca ajutor umanitar ţărilor din Orientul Mijlociu afectate de campania sângeroasă a SI în Irak şi în Siria. Însă misterul şi confuzia plutesc în continuare în jurul identităţii "jihadistului John".

A fost rănit, dar nu se vede

Oficiali americani şi britanici afirmă că ei cred că ştiu cine este bărbatul, dar că nu au dezvăluit informaţia. Acest lucru poate fi motivat prin faptul că agenţiile occidentale de informaţii cred că au mai mult de câştigat din faptul că păstrează tăcerea, apreciază Aki Peritz, un fost ofiţer CIA. "Ei pot exercita presiuni asupra familiei lui, asupra prietenilor lui", a declarat el. "Poate că au o linie către el. Poate că ştiu cine sunt verii lui, cine se duce în Siria, cine-l poate identifica. Însă dacă spui în mod public tuturor cine este, care este adevărata sa identitate, atunci poate că se va da la fund şi va dispărea", a adăugat acesta. Potrivit unor informaţii, "jihadistul John" a fost rănit într-un atac aerian al coaliţiei anti-SI conduse de către Statele Unite. Însă înregistrarea video în care acesta apare marţi sugerează, în cazul în care chiar el este cel din imagini, că este în viaţă şi se simte suficient de bine pentru a profera ameninţări cu moartea şi a cere răscumpărări. Această posibilă reapariţie ajută maşina propagandei SI, folosită de gruparea teroristă sunnită pentru a aduna bani şi a atrage recruţi.
"Par neafectaţi - că sunt capabili să filmeze acest video cu aceşti ostatici japonezi afară, la lumina zilei, probabil că undeva în Siria", a declarat pentru CNN analistul pentru probleme legate de terorism Paul Cruickshank. După cinci luni şi aproximativ 2.000 de atacuri aeriene de la înregistrarea video a SI cu asasinarea jurnalistului american James Foley, unul dintre cei mai faimoşi călăi pare să fie în continuare liber, deplânge postul american. Militari şi oficiali din cadrul serviciilor de informaţii britanice şi americane au refuzat să comenteze în legătură cu acest lucru.
În opinia unor experţi, problema constă în dificultatea infiltrării unor comandouri în Siria, cu scopul de a ajunge la "jihadistul John". "SI operează în ceea ce numim teritoriu interzis", afirmă unul.
O misiune a forţelor speciale americane a eşuat, în iulie, să-l localizeze pe Foley şi alţi ostatici, în Siria. Între timp, odată cu apropierea termenului-limită, Guvernul Japoniei urmează să ia o decizie cu privire la modul în care va răspunde ultimatumului.

Guvern minoritar la Chişinău?

n preşedintele Partidului Democrat a propus o coaliţie minoritară la guvernare, formată din PD şi PDLM, pentru stoparea crizei politice

Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, le-a propus colegilor din Partidul Liberal Democrat să formeze împreună o coaliţie minoritară PD-PLDM şi să-şi asume împreună responsabilitatea guvernării, potrivit Unimedia. Lupu a mai spus că negocierile PLDM, PDM şi PL nu au progresat, deşi s-au văzut repetat pe parcursul ultimelor zile, astfel ca democratul vede două formule pentru a ieşi din impas: o alianţă politică PLDM-PD, fie o coaliţie pentru guvernare PLDM-PD-PL. "Noi am invitat PLDM să meargă pe formula unei coaliti PLDM-PD şi să ne asumăm responsabilitatea pentru guvernare", a declarat Lupu.
În cursul dimineţii de ieri, liberalii au părăsit masa negocerilor. La randul său, preşedintele liberal-democratilor, Vlad Filat, a declarat că mai este nevoie de timp pentru consultări înainte de alegerea conducerii Legislativului şi Guvernului. "Din punctul nostru de vedere este important că aceasta sesiune extraordinară a început. A început procesul de desemnare a conducerii Parlamentului. Este normal, deoarece nu există o coaliţie majoritară consilidată, este normal ca partidele să poarte consultări. Vrem ca pentru conducerea Parlamentului şi viitorul Guvern să voteze cat mai mulţi deputaţi", a specificat Filat.

Consumul unui pahar cu alcool pe zi scade riscul de boli cardiace

Cercetătorii americani au efectuat un studiu pe aproape 15.000 de persoane şi au descoperit că un consum de până la şapte pahare cu alcool pe săptămână este asociat cu scăderea cu 20% a riscului de maladii cardiace pentru bărbaţi, în comparaţie cu cei care nu beau deloc. În cazul femeilor, riscul era cu 16% mai scăzut, potrivit unui raport publicat în European Heart Journal. Cercetări anterioare au descoperit că un consum mic de alcool protejează sănătatea inimii, dar acesta este primul studiu care a cercetat în profunzime insuficienţa cardiacă. Această boală apare în urma unor probleme la inimă ce slăbesc muşchiul cardiac, care nu mai pompează eficient sângele în corp. Insuficienţa cardiacă provoacă probleme precum oboseală, dificultăţi respiratorii, creşterea pulsului şi umflarea gleznelor şi poate duce la complicaţii severe.
Potrivit studiului, rata cea mai scăzută a insuficienţei cardiace s-a înregistrat în rândul voluntarilor care consumau până la 7 pahare cu alcool pe săptămână, iar rata cea mai mare de îmbolnăvire a fost descoperită în rândul foştilor consumatori de alcool. Un pahar cu alcool a fost definit, pentru acest studiu, ca o băutură care conţine 14 grame de alcool, echivalentul a aproximativ 125 de mililitri de vin, 250 de mililitri de bere sau 30 de mililitri de băuturi spirtoase, precum votca şi whiskey-ul.
În schimb, cercetătorii au identificat un risc de deces cu 47% mai mare în cazul bărbaţilor şi cu 89% mai mare în cazul femeilor care consumau peste 21 de pahare cu alcool pe săptămână la începutul studiului.

Google se implică în domeniul aerospaţial

Compania Space Exploration Technologies (SpaceX), fondată de Elon Musk, a anunţat obţinerea unei finanţări de circa un miliard de dolari, din partea a doi noi investitori, Google Inc şi Fidelity Investments. Google şi Fidelity Investments vor deţine împreună puţin sub 10% din SpaceX, potrivit unui anunţ al companiei.
Compania fondată de antreprenorul canadian Elon Musk a anunţat că finanţarea o va ajuta să continue cercetarea în domeniul transporturilor spaţiale, reutilizarea materialelor şi construcţia de sateliţi. Google şi Fidelity se alătură investitorilor deja existenţi, Draper Fisher Jurvetson, Founders Fund, Valor Equity Partners şi Capricorn. Google este deja prezentă în domeniul aerospaţial, după achiziţionarea în 2014 a mai multor companii, inclusiv Skybox Imaging, companie ce activează în domeniul sateliţilor şi pentru care gigantul online american a plătit 500 de milioane de dolari în luna iunie. SpaceX a anunţat obţinerea noii finanţări în aceeaşi zi în care Planet Labs, un operator privat de sateliţi din San Francisco, fondat de foşti cercetători de la NASA, a anunţat că a obţinut o finanţare de 95 de milioane de dolari pentru a-şi construi afacerea de comercializare de imagini şi alte date satelitare.
Pe 10 ianuarie, compania americană SpaceX a lansat cu succes capsula Dragon către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în cadrul unei misiuni de aprovizionare a avanpostului orbital, însă a eşuat în prima sa tentativă de a recupera primul etaj al lansatorului, care s-a prăbuşit pe platforma teleghidată din Oceanul Atlantic unde trebuia să aterizeze. Recuperarea primului etaj al lansatorului este dorită pentru a scădea costurile misiunilor de transport spaţial, prin refolosirea unor echipamente. Tehnologia este însă la început, iar SpaceX anunţase că şansele de reuşită din prima încercare sunt foarte mici.

Rusia acuză SUA că vor "să domine lumea"

Rusia a acuzat ieri Statele Unite că vor "să domine lumea", impunându-şi poziţia în faţa europenilor în privinţa crizei ucrainene, după discursul preşedintelui american Barack Obama privind Starea Naţiunii. "Statele Unite au luat-o pe drumul confruntării şi vor să domine lumea", a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă. "Discursul de ieri al lui Obama arată că în centrul filosofiei americane, nu există decât un lucru: «Noi suntem numărul unu» şi toată lumea trebuie să o recunoască", a subliniat el. Pentru a-şi susţine afirmaţiile, Lavrov a amintit că Washingtonul s-a lăudat de mai multe ori că le-a "impus" partenerilor săi europeni sancţiunile economice împotriva Rusiei.
Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat marţi, în discursul său despre Starea Naţiunii susţinut în faţa Congresului SUA, că "marile puteri nu pot intimida ţările mici", referindu-se în mod evident la "agresiunea" rusă în Ucraina. "Am demonstrat puterea diplomaţiei şi forţei Statelor Unite", a declarat Obama. "Noi apărăm principiul potrivit căruia marile puteri nu pot intimida ţările mici, opunându-ne agresiunii ruseşti, susţinând democraţia în Ucraina şi reasigurându-ne aliaţii din NATO", a adăugat el. "Anul trecut, în timp ce efectuam lucrul dificil de a impune sancţiuni împreună cu aliaţii noştri, unii au sugerat că agresiunea (preşedintelui rus Vladimir) Putin constituie o demonstraţie extraordinară de strategie şi forţă", a continuat Obama. "Astăzi, Statele Unite sunt puternice şi unite cu aliaţii săi, în timp ce Rusia este izolată, iar economia sa este distrusă", a precizat el.
Însă aceste afirmaţii "nu corespund realităţii actuale", potrivit lui Lavrov, care a avertizat că acest lucru "se va schimba, iar această schimbare nu va dura mult timp". Americanii vor ajunge să "realizeze că nu îşi pot menţine această poziţie la nesfârşit", a apreciat el, făcând apel la Statele Unite şi la celelalte ţări să adopte "filosofia cooperării şi nu pe cea a dictaturii".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.