Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: O publicaţie din Iran, interzisă după ce a preluat sloganul "Je suis Charlie"

Ziarul de Vrancea
18 ian 2015 584 vizualizări
Justiţia iraniană a ordonat interzicerea cotidianului reformator Mardom-e Emrouz, care a preluat sloganul "Je suis Charlie". "Cotidianul a fost interzis în legătură cu (sloganul) Charlie Hebdo", a declarat Mohammad Ghouchani, redactorul-şef al Mardom-e Emrouz.

Justiţia iraniană a anunţat această decizie după ce cotidianul reformator iranian Mardom-e Emrouz a publicat pe prima pagină o fotografie aparţinând actorului american George Clooney, foarte popular în Iran, cu titlul "Clooney: Je suis Charlie".
Iranul a condamnat atacul împotriva Charlie Hebdo, dar a denunţat, de asemenea, publicarea miercuri a unei noi caricaturi cu profetul Mahomed. Mai multe publicaţii conservatoare din Iran au solicitat o acţiune în justiţie împotriva cotidianului Mardom-e Emrouz.

Terapia prin artă ajută copiii cu probleme de comportament

Terapia prin artă, desfăşurată în cadrul instituţiilor şcolare, ajută copiii să îşi rezolve problemele de comportament, potrivit unui nou studiu, realizat în Marea Britanie. Demarat în 2002, programul "The Art Room" se adresează copiilor cu vârsta între 5 şi 16 ani, despre care profesorii lor cred că au nevoie de suport emoţional şi comportamental. Potrivit unui studiu publicat în revista The Arts in Psychotherapy, cercetătorii au descoperit că elevii care au terminat programul de zece săptămâni erau mai puţin deprimaţi, cu mai puţine probleme comportamentale şi cu mai multă încredere de sine.
Programul "The Art Room" oferă un mediu de îngrijire şi creativitate prin care copiii pot "învăţa şi reuşi prin intermediul artei", a declarat Melissa Cortina, un psiholog implicat în programul educativ.
Specialiştii din cadrul programului "The Art Room" lucrează cu copiii în ceea ce priveşte aptitudinile sociale, educaţia, dar şi ca o formă de terapie.
"În momentul în care îşi dau seama că pot avea succes în ceea ce fac, cu ajutorul programului, pot folosi acest sentiment de încredere în sine în viaţa de zi cu zi şi la şcoală", a spus Melissa Cortina.

Cel puţin şapte biserici incendiate în Niger

Cel puţin şapte biserici au fost incendiate sâmbătă la Niamey de către manifestanţi ostili caricaturii lui Mahomed publicate de săptămânalul francez Charlie Hebdo, iar violenţele continuau să se propage în capitala Nigerului.
Cele şapte lăcaşuri de cult - majoritatea biserici evanghelice, dintre care unele funcţionau în mici vile, fără niciun semn religios distinctiv - au fost incendiate pe malul stâng al Niamey, potrivit unei jurnaliste AFP, care a văzut manifestanţi îndreptându-se şi către malul drept al capitalei, pe care există, de asemenea, numeroase biserici. Numeroase baruri, hoteluri, magazine de băuturi sau diverse magazine aparţinând unor nemusulmani sau având însemne ale unor întreprinderi franceze au fost, de asemenea, distruse. "Unii dintre noi am rămas baricadaţi în casă. Mie nu mi-a fost niciodată în viaţa mea atât de frică", a declarat un mecanic creştin vest-african, baricadat în atelier împreună cu muncitorii săi, privindu-i prin orificiile unei ferestre pe manifestanţi în timp ce jefuiau un chioşc de peste drum.
Potrivit unei surse din domeniul securităţii, şase grupuri de 200-300 de protestatari au fost numărate, care seamănă haosul în Niamey.

Poliţia din Florida a folosit imagini cu suspecţi de culoare ca ţinte de tir

Poliţia americană este criticată dur pentru folosirea în Florida a unor căni, pe care se aflau fotografii ale unor suspecţi de culoare, pe post de ţinte.
Sergentul Valerie Deant din cadrul Gărzii Naţionale a fost devastată când şi-a recunoscut fratele, în noiembrie, într-una dintre imaginile de pe cănile folosite ca ţinte de către lunetişti din cadrul Poliţiei din North Miami Beach, afirmă posul NBC6. Însă fotografia fratelui ei nu era singura fotografie a unui afroamerican folosită ca ţintă în noiembrie. Ca ţinte erau puse şase căni cu imagini ale unor bărbaţi afroamericani. Şeful Poliţiei din North Miami Beach, J. Scott Dennis, a respins acuzaţiile de rasism. Doi dintre lunetiştii săi foloseau cănile ca ţintă pentru a se antrena, a spus el, precizând că unul este hispanic, iar celălalt afroamerican de origine haitiană. Ţintele lor, o serie de afroamericani, pe care lunetiştii le-au lăsat la poligon, sunt doar unele dintre cele pe care le folosesc. Există şi "grupuri" de ţinte cu bărbaţi albi, bărbaţi hispanici şi femei albe, potrivit acestuia.
În total sunt 22 de imagini, printre care se află şi una cu un bărbat alb care ameninţă cu arma o femeie albă, dar şi una cu liderul defunct al reţelei teroriste Al-Qaida Osama ben Laden. "Acelaşi inventar a fost folosit timp de mai bine de un deceniu", a subliniat Dennis. În opinia sa, ideea este să ai o gamă de fotografii astfel încât lunetistul să poată să se antreneze selectând ţinta corectă şi evitând să omoare alte persoane, în viaţa reală.
Departamentul foloseşte căni cu imaginile unor persoane arestate în urmă cu 10-15 ani, iar Woody Deant a fost una dintre aceste persoane.
Deant a declarat că a fost arestat în adolescenţă, după o cursă de maşini, şi că s-a ţinut departe de probleme de atunci.

Limba maternă rămâne înrădăcinată în creier, chiar dacă a fost uitată

Limba maternă rămâne adânc înrădăcinată în creier, chiar dacă nu mai este vorbită sau dacă a fost uitată, relevă un studiu realizat de psihologi de la Universitatea McGill din Montreal. Acest studiu dezvăluie modul în care limba maternă modelează dezvoltarea creierului la scurt timp după naştere.
Cercetătorii au analizat grupe de copii cu vârste între 9 şi 17 ani. Un grup a fost constituit din copii născuţi şi crescuţi în familii francofone, fără nicio noţiune de limbă chineză. Al doilea grup a fost format din copii născuţi în China, adoptaţi înainte de vârsta de 3 ani de familii francofone şi care nu au mai auzit sau vorbit niciodată după aceea limba chineză. Al treilea grup l-au reprezentat copii născuţi în China, adoptaţi în copilărie şi care au continuat să vorbească limba chineză. Testele au constat în a difuza sonorităţi caracteristice limbii chineze, observând prin rezonanţe magnetice reacţiile cerebrale. Rezultatul indică faptul că toţi copiii care au avut contact cu limba chineză la vârstă foarte fragedă au manifestat activări cerebrale particulare, indiferent dacă au continuat sau nu să vorbească sau să audă această limbă, în timp ce ele nu au fost prezente la cei care au fost în contact exclusiv cu limba franceză.

Femeile voluptuoase nasc copii mai inteligenţi

Oamenii de ştiinţă au descoperit că ţesutul adipos contribuie în mod direct la dezvoltarea cerebrală în perioada de alăptare, iar posteriorul femeii reprezintă o rezervă de nutrienţi vitali, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Pittsburgh. Aceştia au adăugat că femeile cu depozite mari de grăsime în zonele coapselor şi a feselor dau naştere unor copii mai inteligenţi. Mai mult, în condiţiile în care corpul femeilor a evoluat astfel încât să poată depozita grăsimi, savanţii cred că acest lucru poate explica de ce unele femei reuşesc foarte greu să scape de depozitele adipoase de pe picioare şi fese. "Grăsimea din aceste zone este un depozit pentru dezvoltarea ulterioară a creierului copilului", a declarat Will Lassek, specialist în sănătate publică. Descoperirile sunt publicate în cartea lui Lassek, "Why women need fat" ("De ce au nevoie femeile de grăsime", n.r.), şi explică în amănunt diferenţele fundamentale dintre silueta masculină şi cea feminină. În trecut s-a dovedit că bărbaţii slăbesc mai repede decât femeile, diferenţele fizice şi psihologice contribuind la discrepanţe uriaşe între cele două sexe. De asemenea, organismul femeilor conţine mai multe grăsimi, circa 20-30%, comparativ cu 9-18% în cazul bărbaţilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.