Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Italia a rămas fără preşedinte

Ziarul de Vrancea
14 ian 2015 645 vizualizări
Preşedintele italian Giorgio Napolitano, în vârstă de 89 de ani, a demisionat ieri, a anunţat preşedinţia Republicii într-un scurt comunicat.

Scrisoarea de demisie a fost transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, care urmează să convoace adunarea "marilor electori" în termen de 15 zile, preşedintelui Senatului, Pietro Grasso, care va asigura interimatul şi şefului Guvernului, Matteo Renzi.
Ales pentru prima dată în 2006 şi reales în aprilie 2013 în lipsa unui acord în Parlament cu privire la un alt candidat, Napolitano nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a demisiona înainte de încheierea celor şapte ani de mandat, în 2020, din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate.
Cursa pentru găsirea unui succesor al acestuia a fost lansată la jumătatea lui decembrie, atunci când Napolitano a anunţat că intenţionează să nu mai rămână mult timp la conducerea ţării, asigurând că îşi va termina mandatul odată cu încheierea preşedinţiei italiene a UE.
În primele trei tururi de scrutin, un candidat trebuie să întrunească majoritatea de două treimi din totalul de 1.009 "mari electori" - deputaţi, senatori şi 58 de reprezentanţi ai regiunilor - pentru a fi ales, însă la cel de-al patrulea tur de scrutin este necesară majoritatea simplă.
"Alegerea preşedintelui Republicii, ca şi cea a Papei, este complet imprevizibilă şi, contrar unui conclav, nu are nici măcar susţinerea Duhului Sfânt", a scris ieri La Stampa într-un editorial.
Printre numele posibililor succesori ai lui Napolitano se numără Romano Prodi, fostul şef al Guvernului Giuliano Amato, fostul primar al Romei Walter Veltroni, miniştrii Pier Carlo Padoan (Economie) sau Roberta Pinotti (Apărare), dar niciunul nu pare în măsură să întrunească un consens.

Munca în exces duce la un consum exagerat de alcool

Munca în exces poate duce la un consum exagerat de alcool, potrivit oamenilor de ştiinţă dintr-o echipă internaţională, care au avertizat opinia publică, prin intermediul unui studiu publicat ieri, în legătură cu acest dublu exces ce afectează starea de sănătate.
Analiza unei serii de studii realizate pe un total de peste 400.000 de persoane arată că oamenii care lucrează peste 48 de ore pe săptămână, dincolo de limita impusă de o directivă europeană în domeniul muncii, prezintă o probabilitate mai mare de a adopta un comportament de consum considerat riscant pentru starea lor de sănătate, afirmă autorii acestei cercetări. Un consum de alcool considerat riscant corespunde unui număr de peste 14 băuturi alcoolice pe săptămână pentru femei şi de peste 21 pentru bărbaţi.
Referinţa pentru o băutură alcoolică este în general "unitatea" de alcool, adică 10 grame de alcool pur, corespunzând unui pahar standard, precum un mic pahar de whisky (3 centilitri), un pahar de vin (10 centilitri) şi o halbă de bere (25 centilitri cu o concentraţie de alcool de 5%).
Datele individuale arată că persoanele care lucrează între 49 şi 54 de ore pe săptămână şi cele ale căror orare de lucru săptămânale depăşesc durata de 55 de ore prezintă un risc mai mare cu 13% respectiv 12% de a abuza de alcool, în comparaţie cu angajaţii care lucrează între 35 şi 40 de ore săptămânal. Numărul mare de ore de muncă lucrate a fost în trecut asociat cu un risc sporit de maladii cardiovasculare, accidente de muncă şi probleme de sănătate mintală, notează autorii studiului.

Al-Qaida în Yemen: Atacul din Paris a fost comandat de al-Zawahiri

Organizaţia Al-Qaida în Yemen a revendicat atentatul care a decimat săptămâna trecută redacţia publicaţiei satirice franceze Charlie Hebdo, într-o înregistrare video postată ieri pe Internet, precizând că atacul a fost comis la ordinul liderului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri. "Eroii au fost recrutaţi şi au acţionat, au promis şi au trecut la fapte, spre marea satisfacţie a musulmanilor", a declarat în înregistrarea video postată pe un site islamist Nasser Ben Ali al-Anassi, unul dintre liderii Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), filiala din Yemen a reţelei teroriste Al-Qaida.
"Operaţiunea a fost efectuată la ordinul emirului nostru general Ayman al-Zawahiri şi în conformitate cu voinţa postumă a lui Osama ben Laden", a adăugat al-Anassi. "Noi, Al-Qaida în Peninsula Arabă, revendicăm responsabilitatea pentru această operaţiune, ca răzbunare", a precizat el. Acest lider al filialei Al-Qaida din Yemen făcea referire la autorii atentatului de la redacţia publicaţiei Charlie Hebdo, fraţii Kouachi, dintre care unul a afirmat că face parte din AQPA la scurt timp după comiterea atacului.
"Ţinem să transmitem naţiunii musulmane că noi am ales ţinta, am finanţat operaţiunea şi l-am recrutat pe şeful ei", a adăugat al-Anassi. Textul citit de acest lider AQPA era intitulat: "Răzbunare pentru profetul lui Allah: mesaj despre atacul binecuvântat de la Paris".
Într-o înregistrare video difuzată vineri, un lider religios al AQPA a ameninţat Franţa cu noi atacuri. "Nu veţi fi în siguranţă atât timp cât veţi lupta împotriva lui Allah, a mesagerului său şi a credincioşilor", declara în acest mesaj Harith al-Nadhari, o autoritate în materie de sharia, legea islamică.

Smartphone-urile Google vor traduce în timp real

Google a lansat ieri o nouă versiune a aplicaţiei sale gratuite de traducere "Google Translate" care transformă smartphone-urile cu sisteme de operare Android şi IOS (Apple) în aparate de traducere în timp real.
Cu această versiune evoluată, va fi suficient să îndreptăm smartphone-urile care funcţionează cu Android sau Apple spre afişele, meniurile, reţetele sau alte texte în limba franceză, germană, italiană, portugheză, rusă sau spaniolă, pentru a vedea traducerea în engleză.
Funcţia permite traducerea instantanee a textelor folosind camera foto a telefonului, facilitând astfel orientarea în spaţiu sau realizarea unei comenzi la restaurant, a explicat echipa care a lucrat la noul sistem, într-un mesaj postat pe un blog specializat. "Când consultaţi meniul unui restaurant este foarte practic, puteţi îndrepta imediat camera spre ceea ce vreţi să comandaţi", a declarat Otavio Good, fondatorul Quest Visual, care şi-a folosit iPhone-ul pentru a scana şi a traduce o reţetă de paste italieneşti. Sistemul funcţionează independent de internet, fapt ce evită supraîncărcarea benzii operatorului telefonic", a notat el.
Noua aplicaţie oferă şi o variantă pentru conversaţie care utilizează recunoaşterea vocală şi capacităţile de cloud ale Google pentru a traduce dialogul în limbi străine dintre două persoane. În acest caz este însă necesară o conexiune deoarece sistemul are nevoie de capacităţile serverelor Google pentru a asigura traducerea. Dezvoltatorii speră ca noul serviciu să fie util atât turiştilor care călătoresc în ţări străine cât şi profesorilor, personalului medical sau poliţiei.

Facebook introduce filtre pentru conţinutul inadecvat

Facebook lucrează la implementarea mesajelor de avertizare şi a filtrelor pentru conţinutul inadecvat pe care utilizatorii reţelei de socializare îl distribuie prietenilor lor, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei.
Reţeaua de socializare va instala anumite filtre prin care să împiedice utilizatorii cu vârste mai mici de 18 ani să acceseze videoclipurile ofensatoare sau care pot provoca stare de şoc, distribuite pe pagina lor de către prieteni. Facebook acceptă înregistrarea adolescenţilor care au împlinit vârsta de 13 ani.
Când oamenii distribuie informaţii pe Facebook este de aşteptat ca ei să facă acest lucru într-un mod responsabil, personalizând accesul la conţinutul mesajului distribuit, a explicat un purtător de cuvânt al companiei. În cazurile în care utilizatorii semnalează un conţinut inadecvat, Facebook poate transmite un mesaj de avertizare destinat adulţilor şi să-i împiedice pe utilizatorii tineri să vizioneze respectivul conţinut, a mai declarat responsabilul companiei.
Facebook a început să implementeze mesajele de avertizare şi filtrele în noiembrie anul trecut după ce în prealabil instalase sistemul care permitea rularea independentă a videoclipurilor pe paginile de notificări ale abonaţilor. Utilizatorii sunt obligaţi să bifeze mesajul de avertizare pentru a accesa mesajele video controversate, de exemplu. Deocamdată mesajele de avertizare nu vizează şi videoclipurile de pe Youtube care sunt distribuite pe reţeaua Facebook.

Peste 276.000 de imigranţi ilegali au intrat în UE în 2014

Peste 276.000 de imigranţi ilegali au intrat în UE în 2014, ceea ce reprezintă o creştere de 138 la sută în raport cu anul precedent, a anunţat marţi comisarul european pentru imigraţie, Dimitris Avramopoulos. Din acest total, 207.000 au intrat "traversând Marea Mediterană ilegal" a precizat comisarul, în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European privind dramele recente ale unor nave pline cu sute de imigranţi eşuate în largul Italiei. Începând din septembrie, peste 12 dintre aceste nave au ajuns în Europa", ceea ce arată că "traficanţii găsesc noi rute şi folosesc noi metode", a dezvăluit comisarul. Şi acest lucru se întâmplă în timp ce "conflictele din vecinătate generează un aflux constant de refugiaţi în Europa", care "va continua dacă nu se adoptă o acţiune decisivă şi coordonată a UE", a avertizat el.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.