Internațional

Cine a comis atentatele din Paris, versiunea turcă şi rusă

Ziarul de Vrancea
13 ian 2015 589 vizualizări
Turcii cred că în spatele atacurile teroriste din capitala Franţei s-ar afla serviciul secret israelian, în timp ce ruşii sunt convinşi că, de fapt, americanii au pus totul la cale

Teorii ale conspiraţiei au apărut în Turcia şi Rusia privind atentatele comise de trei jihadişti la Paris, mai mulţi oficiali afirmând că servicii de spionaj străine au organizat atacurile, pentru a pedepsi Franţa sau pentru a spori ura faţă de Islam, comentează Financial Times.
Melih Gokcek, primarul oraşului Ankara, a afirmat luni că "Mossadul (serviciul de informaţii israelian) este cu siguranţă responsabil de aceste incidente (...), sporeşte ura faţă de Islam". El a apreciat că atentatele au legătură cu demersurile Franţei în vederea recunoaşterii Palestinei.
Ali Sahin, parlamentar turc şi purtător de cuvânt pe afaceri externe al partidului de guvernământ AKP, a prezentat opt motive pentru care suspectează că atacurile au fost organizate "astfel încât să fie acuzaţi musulmanii şi Islamul".
La rândul său, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că "duplicitatea Occidentului este evidentă". "Ca musulmani nu am susţinut nici terorismul, nici masacrele: rasismul, discursul urii, islamofobia sunt în spatele acestor masacre. Vinovaţii sunt evidenţi: cetăţeni francezi au comis acest masacru, iar musulmanii au fost acuzaţi pentru el", a adăugat preşedintele turc, care s-a declarat uimit că serviciile franceze de informaţii nu i-au urmărit pe vinovaţi mai eficient.

"Pedeapsa americanilor împotriva lui Hollande"

În Rusia, comentatori pro-Kremlin au încercat să evidenţieze legături între atentatele din Franţa şi "uneltiri politice" din Statele Unite. Titrând "Au organizat americanii atacul terorist din Paris?", tabloidul Komsomolskaya Pravda a publicat o serie de interviuri pe site-ul său care prezentau diferite motive pentru care Washingtonul ar fi plănuit atentatele.
Într-un interviu, Aleksander Jilin, directorul Centrului din Moscova pentru Studierea problemelor aplicate, apreciază că atacul reprezintă pedeapsa americanilor împotriva preşedintelui francez Francois Hollande, pentru un interviu din 6 ianuarie în care a cerut Uniunii Europene să elimine sancţiunile impuse Rusiei. Washingtonul a folosit atacurile pentru a consolida interesele geopolitice ale SUA şi UE în Ucraina, a adăugat Jilin.
Alţii au repetat teorii ale conspiraţiei populare în Rusia, care acuză serviciile americane de informaţii pentru o serie de atentate teroriste, de la atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA, până la atacurile din Paris de săptămâna trecută. "În ultimii zece ani, aşa-zisul terorism islamist este sub controlul uneia dintre principalele agenţii de informaţii din lume. Sunt sigur că nişte supervizori americani sunt responsabili de atacurile teroriste din Paris, sau cel puţin de islamiştii care le-au comis", a precizat la rândul său Aleksei Martinov, directorul Institutului Internaţional pentru State Noi.

Ziarele din lumea întreagă reproduc coperta noului număr din Charlie Hebdo

Numeroase ziare din lumea întreagă au reprodus, ieri, în semn de solidaritate, coperta noului număr din Charlie Hebdo, care îl prezintă din nou pe profetul Mahomed, de această dată plângând şi ţinând în mâini o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie". Pe coperta acestui "număr al supravieţuitorilor", realizat de jurnaliştii care au supravieţuit atentatului comis în redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, care va apărea azi, va fi tradus în 16 limbi şi va fi difuzat în 3 milioane de exemplare, profetul Mahomed este desenat în haine albe, cu lacrimi în ochi, ţinând o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie" - referindu-se la ralierea tuturor manifestanţilor care au protestat faţă de masacrul comis pe 7 ianuarie la Paris -, sub titlul liniştitor "Tout est pardonné" ("Totul se iartă").
În Marea Britanie, The Independent este singurul dintre marile ziare din regat care a publicat această copertă în versiunea sa tipărită.
The Guardian a reprodus-o pe site-ul său. "Editorialistul supravieţuitor din redacţia revistei satirice franceze afirmă că această copertă reprezintă un apel pentru iertarea teroriştilor care i-au asasinat pe colegii lui, săptămâna trecută", afirmă cotidianul britanic. The Telegraph a redus la rândul său o parte a desenului, pentru a elimina reprezentarea profetul Mohamed, deoarece reprezentările religioase sunt interzise de religia islamică.
În Danemarca, noua copertă din Charlie Hebdo a fost publicată pe mai multe site-uri ale unor ziare importante, precum Berlingske, Politiken, Information şi Ekstra-Bladet, cu excepţia notabilă a Jyllands-Posten. Acest cotidian a refuzat să publice desenele din Charlie Hebdo, după ameninţările pe care le-a primit în urma publicării unor caricaturi cu profetul Mahomed în 2005. În Franţa, cotidianul Le Monde şi caricaturistul său Plantu au adus un omagiu săptămânalului de satiră, publicând pe prima sa pagină un desen care prezintă un cardinal, un imam şi un rabin care râd împreună în timp ce lecturează noul număr din Charlie Hebdo ce îl are pe copertă pe profetul Mahomed.
În restul Europei, de la ţările nordice şi până în Spania, trecând prin Elveţia şi Belgia, cele mai multe ziare şi site-uri au reprodus coperta noului număr din Charlie Hebdo. "Din cauza unei caricaturi cu Mahomed au fost ucişi, cu o caricatură cu Mahomed vor reveni la viaţă", scrie Jornal de Negocios din Portugalia.
În Australia, cele mai multe companii de presă au reprodus la rândul lor acest desen. Daniel Sankey, redactorul-şef al site-lui news.com.au, a spus că decizia nu a fost luată cu uşurinţă. "Pe de-o parte, publicând această copertă, riscăm să-i ofensăm pe unii dintre cititorii noştri. Dar, pe de altă parte, dacă nu o publicăm, vom ofensa un număr şi mai mare din rândul cititorilor noştri, care vor ca noi să luăm poziţie contra acelor atacuri din Franţa", a spus el.
Noul număr din Charlie Hebdo, a cărui redacţie a fost decimată pe 7 ianuarie de jihadişti care au spus că doreau să îl răzbune pe profetul Mahomed, va fi tipărit în 3 milioane de exemplare - comparativ cu 60.000 cât erau tipărite de obicei - şi va fi distribuit în 25 de ţări.

Grupul terorist Stat Islamic şi-a deschis "filială" în Afganistan

teroriştii SI se confruntă în zonă cu teroriştii talibani pentru supremaţie, susţin surse oficiale

Organizaţia teroristă Stat Islamic a început să aibă activităţi în sudul Afganistanului, efectuând recrutări şi chiar luptând împotriva insurgenţilor talibani. Potrivit unor oficiali regionali afgani, un islamist identificat drept mollahul Abdul Rauf recrutează în sudul Afganistanului combatanţi pentru activităţile organizaţiei teroriste Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Activităţi de recrutare au fost semnalate în provincia afgană Helmand (sud), confirmă generalul afgan Mahmood Khan.
"Numeroşi lideri tribali, comandanţi militari şi lideri ai consiliilor religioase musulmane (ulema) mi-au transmis că au fost condactaţi de mollahul Rauf, care i-a invitat să li se alăture", a precizat Khan. Însă insurgenţii talibani i-au avertizat pe liderii tribali să nu se alăture reţelei teroriste sunnite.
Abdul Rauf a fost comandant militar în timpul regimului talibanilor din Afganistan (1996-2001). Islamistul a fost arestat după înlăturarea regimului taliban de către Statele Unite şi a fost deţinut la penitenciarul militar american de la Guantanamo Bay. "Oamenii spun că membrii grupului Stat Islamic au arborat drapele negre şi chiar au încercat să dea jos steagurile talibanilor în unele zone", afirmă Saifullah Sanginwal, lider tribal în districtul Sangin. "Există informaţii că 19 - 20 de oameni au fost ucişi" în lupte între rebelii talibani şi militanţi ai grupului terorist Stat Islamic, adaugă el.
Este prima dată când oficiali afgani confirmă prezenţa unor membri ai grupului terorist Stat Islamic în Afganistan.

Un copil de zece a executat doi spioni ruşi

Grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria a difuzat o înregistrare video care prezintă executarea a doi bărbaţi prezentaţi ca fiind agenţi ai serviciilor secrete ruse. Înregistrarea video, care durează 7 minute, arată executarea de către un islamist adolescent a doi bărbaţi. Potrivit AFP, călăul pare a fi un copil de aproximativ zece ani. Cei doi ostatici sunt aşezaţi în genunchi şi sunt executaţi cu un pistol.

Somnul îndelungat, cheia procesului de învăţare

Somnul îndelungat reprezintă cheia procesului de învăţare şi a celui de memorare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie şi de cei de la Universitatea Bochum din Germania. Testele realizate pe un grup de 216 bebeluşi în vârstă de până la 12 luni au arătat că aceştia erau incapabili să îşi amintească noile cunoştinţe învăţate pe parcursul unei zile dacă nu dormeau suficient de mult la scurt timp după dobândirea informaţiilor.
Cercetătorii britanici şi cei germani sugerează că cea mai bună perioadă pentru învăţarea unor lucruri noi este intervalul de dinainte de somn. Ei au subliniat, de asemenea, importanţa lecturii înainte de a merge la culcare.
De asemenea, experţii consideră că somnul ar fi mult mai important în primii ani de viaţă decât la celelalte vârste. Oamenii îşi petrec cea mai mare parte a vieţii de bebeluş dormind, iar somnul lor este mai îndelungat decât în oricare altă perioadă a vieţii. Cu toate acestea, autorii studiului spun că "surprinzător de puţine lucruri" sunt cunoscute despre rolul pe care somnul îl are în primii ani de viaţă.

Un primar musulman din Olanda le cere islamiştilor să îşi facă bagajele şi să plece

Primarul oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, le-a cerut musulmanilor care întorc spatele libertăţii să "îşi facă bagajele" şi să plece din Olanda.
"Este de neînţeles să te întorci împotriva libertăţii ... Dar dacă nu îţi place libertatea, pentru numele lui Dumnezeu, fă-ţi bagajele şi pleacă", a declarat Ahmed Aboutaleb în direct la televiziunea naţională olandeză. "Trebuie să fie un loc în lume unde poţi fi tu însuţi, unde poţi fi sincer cu tine şi unde să nu te duci să ucizi jurnalişti nevinovaţi", a adăugat el. "Este stupid, este de neînţeles. Pleacă din Olanda dacă nu îţi găseşti locul aici. Toţi acei musulmani bineintenţionaţi vor fi acum urmăriţi", a adăugat el. Peste jumătate din populaţia oraşului Rotterdam este formată din minorităţi etnice sau rezidenţi non-nativi. Aboutaleb este născut în Maroc şi a devenit primarul acestui oraş în 2008.
Aceasta nu este prima dată când primarul face comentarii controversate despre musulmanii olandezi. În 2004, el a declarat că dacă aceştia refuză valorile olandeze, ar trebui să "ia primul avion şi să plece".
Aboutaleb nu este singurul politician olandez care s-a exprimat împotriva musulmanilor care sunt percepuţi ca fiind împotriva valorilor olandeze. Liderul Partidului Libertăţii (PVV), Geert Wilders, a fost pus sub protecţia poliţiei în 2004, pentru declaraţiile sale cu privire la islam.

Cercetătorii americani, îngrijoraţi de evoluţia inteligenţei artificiale

Peste 700 de cercetători şi şefi de companii, între care Ellon Musk, miliardarul fondator al companiei aerospaţiale SpaceX, au lansat un apel privind utilizarea progreselor viitoare ale inteligenţei artificiale în folosul societăţii. "Există deja un amplu consens potrivit căruia cercetările din domeniul inteligenţei artificiale vor continua să progreseze şi că impactul asupra societăţii probabil va creşte", în sensul posibilităţii de a "eradica bolile şi sărăcia". "Ţinând cont de potenţialul inteligenţei artificiale, este important să-i studiem beneficiile şi să evităm capcanele", au subliniat ei, într-o scrisoare deschisă publicată de "Future of Life Institute" (FLI).
FLI este un organism american non profit, cu membrii iluştri precum britanicul Stephen Hawking, Ellon Musk şi George Church, profesor de genetică la Universitatea Harvard, sau actorul american Morgan Freeman.
Stephen Hawking, care este complet paralizat din cauza unei scleroze laterale amiotrofice şi se exprimă cu ajutorul unui computer, a avertizat de la începutul lunii decembrie asupra riscurilor pe care le prezintă dezvoltarea inteligenţei artificiale.
Într-un interviu pentru BBC, fizicianul a declarat că acest tip de tehnologie s-ar putea dezvolta rapid şi depăşi omenirea — un scenariu similar filmelor "Terminator".
Universitatea Stanford din California a lansat, la sfârşitul lui decembrie, un proiect menit să anticipeze evoluţia inteligenţei artificiale în cursul următorilor o sută de ani, invitând experţi în robotică şi alte discipline să se mobilizeze. Cercetătorii de la Stanford vor să examineze impactul pe care îl au maşinile capabile să înveţe şi să reflecteze asupra vieţii oamenilor, precum şi modul în care acestea lucrează şi comunică.

Facebook te cunoaşte mai bine decat prietenii

Reţeaua de socializare Facebook permite o mai bună sondare a personalităţii utilizatorilor decât o pot face prietenii şi cunoscuţii, se arată într-un studiu publicat în Statele Unite. În cadrul cercetării, un calculator a fost mai eficient în evidenţierea personalităţii unei persoane decât colegii de muncă sau membrii familiei, pe baza like-urilor date de utilizator. Cercetarea s-a bazat pe studii anterioare ale unor oameni de ştiinţă de la Cambridge, publicate în martie 2013, care arătau că o serie de aspecte psihologice şi demografice pot fi dezvăluite cu mare exactitate analizând like-urile de pe Facebook. Autorii noului studiu, cercetători de la Universitatea din Cambridge (Marea Britanie) şi Stanford (California), au apelat la un eşantion de 86.220 de voluntari utilizatori de Facebook, care au completat un chestionar despre trăsături ale personalităţii lor şi au permis accesul la like-urile personale. Rezultatele prezintă situaţia în privinţa a cinci trăsături de caracter: deschiderea de spirit (curiozitate şi imaginaţie), extraversiunea (tendinţa de a căuta compania celorlalţi), conştiinţa (autodisciplina, respectarea obligaţiilor), caracterul agreabil (tendinţa de a fi cooperant şi participativ) şi impulsivitatea (coleric, instabilitate emoţională). Prin intermediul acestora, cercetătorii au putut cunoaşte, pe baza like-urilor, trăsături ale personalităţii. Aprecierea artistului Salvador Dali sau a meditaţiei dezvăluie, de exemplu, un mare spirit de deschidere.
Autorii au comparat rezultatele întrebând un prieten al fiecăruia din 17.622 de participanţi şi câte doi apropiaţi ai altor 14.410, iar concluzia a fost că programele informatice specializate sunt mai eficiente în dezvăluirea personalităţii unei persoane. "Calculatoarele vor putea în viitor să ne determine trăsăturile psihologice şi să reacţioneze în funcţie de acestea, lucru care ar trebui să deschidă calea dezvoltării maşinilor dotate cu inteligenţă socio-emoţională", arată Wu Youyou, cercetătoare la centrul de psihometrie a Universităţii Cambridge, unul din principalii autori ai studiului menţionat.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.