Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Mentorul fraţilor Kouachi lucra la spitalul unde au fost duse victimele de la Charlie Hebdo

Ziarul de Vrancea
12 ian 2015 937 vizualizări
Farid Benyettou, fostul "emir" al "filierei Buttes-Chaumont" care a contribuit la radicalizarea fraţilor Cherif şi Said Kouachi, lucrează din decembrie ca infirmier stagiar la unul dintre principalele spitale din Paris unde au fost transportate victimele atacului de la Charlie Hebdo.

Farid Benyettou a fost condamnat la şase ani de închisoare în 2008, în cadrul destructurării "filierei Buttes-Chaumont". El a ieşit din închisoare în 2011 şi, din decembrie, este infirmier stagiar la secţia de urgenţă a spitalului Pitié-Salpêtrière, relatează Le Parisien.
Născut la 10 mai 1981, Farid Benyettou predica la moscheea Adda'wa. Urmărit de serviciile de informaţii încă de la începutul anilor 2000, care au remarcat apropierea lui de Grupul Salafist pentru Predică şi Luptă (GSPC), el i-a întâlnit pe fraţii Kouachi, cărora le-a inculcat viziunea sa radicală despre religie şi din care a făcut primii săi elevi, pe care voia să îi trimită în Irak pentru a participa la jihad. După ce a ieşit din închisoare, în 2011, Farid Benyettou s-a înscris în anul următor la Institutul de formare a infirmierilor (Ifsi), după care la începutul lui decembrie s-a angajat la secţia de urgenţă a spitalului Pitié-Salpêtrière. Potrivit mai multor mărturii oferite de personalul medical, acesta era "un elev studios şi discret".
Farid Benyettou nu a lucrat însă miercuri şi joi, dar urma să se prezinte la serviciu în noaptea de vineri spre sâmbătă, precum şi în următoarele două. "Este de neimaginat că acest bărbat - pe care toată lumea îl prezintă drept unul dintre principalii mentori ai fraţilor Kouachi - ar fi putut primi victimele foştilor lui protejaţi", afirmă un medic din cadrul spitalului.
Printre colegii săi, stupefacţia este imensă. "Potrivit normelor Ministerului Sănătăţii, nu poţi pretinde un post de infirmier cu un cazier judiciar încărcat", explică un coleg de serviciu.

Student din Egipt, condamnat la 3 ani de închisoare dupa ce a scris pe Facebook că este ateu

Un student egiptean, în varsta de 21 de ani, a primit o sentinţă de trei ani de închisoare pentru "insultarea islamului" dupa ce a scris pe Facebook că este ateu, a anunţat avocatul său, citat de The Washington Times.

Chiar şi tatăl lui Karim al-Banna a depus mărturie împotriva sa, spunand că fiul său "adopta idei extremiste împotriva islamului". Karim a fost închis sambătă în provinica Baheira.

Circa 1.400 de francezi au plecat sau sunt dispuşi să plece pentru a lupta în Siria şi Irak

Aproximativ 1.400 de francezi sau rezidenţi în Franţa au plecat sau şi-au demonstrat disponibilitatea de a pleca pentru a lupta în Siria şi Irak, iar 70 dintre ei au murit în aceste lupte, a anunţat Guvernul.
Aceste cifre reprezintă o nouă creştere în raport cu estimările oferite în urmă cu câteva săptămâni de Guvern, care vorbea de 1.200 de persoane implicate şi 60 de morţi.
La jumătatea lui decembrie, autorităţile au estimat că dintre cei 1.200 de francezi sau rezidenţi în Franţa implicaţi în filiere jihadiste, 390 sunt în prezent "în zonă", iar 231 în tranzit către Irak şi Siria. În plus, ele estimau că 234 de persoane au părăsit Siria, dintre care 185 s-au întors deja în Franţa. "Aceasta reprezintă o creştere majoră într-un timp scurt: erau circa 30 de cazuri când am devenit ministru de Interne (jumătatea lu 2012), iar astăzi sunt 1.400", a dezvăluit Manuel Valls. Cei doi presupuşi autori ai atacului de la săptămânalul satiric Charlie Hebdo, Cherif şi Said Kouachi, au făcut parte "fără îndoială" dintre cei care au plecat pentru a se "forma pentru moarte şi teroare", a subliniat premierul.
În schimb, al treilea bărbat care a comis atentate, Amedy Coulibaly, "nu a plecat niciodată, nu era în vizorul serviciilor de informaţii", a adăugat el.
Numărul francezilor sau al persoanelor rezidente în Franţa implicate în filiere jihadiste s-a dublat de la începutul anului, potrivit autorităţilor, care afirmă că au destructurat recent 13 astfel de filiere care aduceau candidaţi pentru jihad în Irak şi Siria. Franţa este, alături de Belgia, una dintre principalele ţări occidentale ca număr de voluntari care s-au alăturat grupării Stat Islamic.

O femeie, noul preşedinte al Croaţiei

Fostul ministru al Afacerilor Externe, conservatoarea Kolinda Grabar Kitarovici, a fost aleasă preşedintele Croaţiei, în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, duminică. Ea l-a învins pe preşedintele în exerciţiu, social-democratul Ivo Josipovici. Ea este prima femeie preşedinte în Balcani, aleasă prin sufragiu universal. "Doamna Kolinda Grabar Kitarovici a câştigat o luptă democratică şi o felicit", a declarat Josipovici, recunoscându-şi înfrângerea. Îmbrăcată într-o rochie neagră cu guler alb, ţinându-şi soţul de mână, această femeie în vârstă de 46 de ani s-a bucurat de victorie în faţa simpatizanţilor săi care îi scandau numele. "Vă promit că Croaţia va fi o ţară bogată şi prosperă, una dintre ţările cele mai dezvoltate ale Uniunii Europenii şi din lume", a declarat ea.
Candidata taberei conservatoare a obţinut 50,4 la sută din voturi faţă de 49,6 la sută Josipovici, potrivit rezultatelor după numărarea a 99,3 la sută din voturi, prezentate de Comisia electorală centrală.
În această ţară, care de şase ani se confruntă cu o criză economică gravă, după primul tur organizat în urmă cu două săptămâni, Josipovici, în vârstă de 57 de ani, jurist de profesie şi compozitor de muzică clasică, ce a candidat pentru un al doilea mandat de cinci ani, a devansat-o la diferenţă mică pe fosta şefă a diplomaţiei (2005-2008).
În această fostă republică iugoslavă, independentă din 1991 şi devenită în 2013 cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene, nivelul de participare la scrutin a fost de 58,9 la sută, cu 12 puncte procentuale mai mare decât la primul tur. Alegătorii din această ţară cu 4,2 milioane de locuitori au sancţionat lipsa de fermitate a lui Josipovici în faţa incapacităţii Guvernului de a redresa economia.
Croaţia este în recesiune aproape permanentă din 2008, iar datoria publică a acestei ţări reprezintă aproximativ 80 la sută din PIB. Nivelul şomajului se apropie de 20 la sută, un tânăr din doi neavând loc de muncă.
Cei doi candidaţi au promis să redreseze economia, chiar dacă aceste atribuţii nu ţin de funcţia prezidenţială. În termenii Constituţiei croate, preşedintele dispune de atribuţii limitate. El este comandantul suprem al forţelor armate şi gestionează împreună cu Guvernul politica externă.

Orban nu se lasă: Imigraţia este rea pentru Europa

Imigraţia economică este o sursă de probleme şi trebuie să fie oprită, a declarat duminică la Paris premierul ungur Viktor Orban, la finalul marşului împotriva terorismului. "Imigraţia economică este un lucru rău pentru Europa, este o sursă de probleme şi de pericole pentru popoarele europene, iar de aceea ea trebuie oprită", i-a spus el unui jurnalist de la televiziunea publică ungară, citat de MTI. "Atât timp cât voi fi eu premier, Ungaria nu va fi o destinaţie pentru imigranţi", a adăugat Orban. "Nu vrem să vedem printre noi minorităţi importante care să aibă caracteristici culturale diferite, vrem ca Ungaria să rămână Ungaria", a subliniat liderul populist.
Potrivit unor date oficiale, cel puţin 30.000 de persoane originare din Asia şi 5.000 originare din Africa locuiau cu reşedinţa în Ungaria în 2014.
Romii constituie principala minoritate etnică din Ungaria şi reprezintă 7-8% din populaţia ungară de zece milioane de persoane.

Un test de sânge ar putea ajuta oamenii să aleagă cea mai bună metodă de a renunţa la fumat

Un test de sânge ar putea ajuta oamenii să aleagă o metodă de a renunţa la fumat care să le ofere cele mai multe şanse de reuşită, potrivit unui studiu publicat ieri în revista medicală Lancet. Studii anterioare au arătat că până la 60% dintre fumătorii care doresc să renunţe la acest obicei ajung să fumeze din nou în prima săptămână după ce se decid să nu mai fumeze.
Cercetătorii spun că măsurarea timpului în care organismul fiecărei persoane descompune nicotina ar putea creşte şansele de succes în ceea ce priveşte renunţarea la fumat, dar alţi experţi consideră că trebuie luat în calcul şi raportul dintre costul şi eficienţa acestor noi teste sangvine.
Nicotina este substanţa din ţigări care dă cea mai mare dependenţă, iar fumătorii au nevoie de mai multă de fiecare dată când nivelul de nicotină din organism scade, ceea ce îi face să fumeze mai mult. Dar organismul fiecărei persoane descompune nicotina la rate diferite. Unii cercetători susţin că oamenii al căror organism procesează nicotina mai repede simt nevoie de a fuma mai multe ţigări şi ajung să le fie mai greu să renunţe la fumat.
Cercetătorii au descoperit că oamenii al căror organism descompune nicotina la o rată normală au o şansă mai mare de a se lăsa de fumat folosind medicamentul vareniclină decât cei care folosesc plasturi cu înlocuitori de nicotină. Totuşi, voluntarii al căror organism descompune nicotina mai încet au avut rate de succes similare, indiferent de metoda de renunţare la fumat folosită, dar au raportat mai multe efecte secundare în cazul utilizării medicamentului vareniclină.


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.