Internațional

"Leii Islamului", vanaţi în Franţa

Ziarul de Vrancea
8 ian 2015 687 vizualizări
Presupuşii autori ai atacului de la Charlie Habdo, fraţii Cherif şi Said Kouachi, erau vanaţi aseară, la închiderea ediţiei, de poliţia franceză. Potrivit Le Parisien, cei doi bărbaţi au fost reperaţi în cursul dimineţii pe RN 2 la Villers-Cotterêts (Aisne). Ei circulau într-o maşină Renault Clio albă, cu plăcuţe de înmatriculare ascunse. Cei doi bărbaţi purtau cagule şi erau puternic înarmaţi. Aseară, forţele de ordine au fost dispuse pe o zonă extinsă de căutari (20 km pe 15 km), în jurul localităţii Crépy-en-Valois, unde existau indicii că suspecţii s-ar fi ascuns. Cei doi au fost elogiaţi de islamiştii radicali, fiind numiţi "lei ai Islamului".

Chérif Kouachi a avut legături cu reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, susţin unii experţi. Astfel, el făcea parte, în anii 2000, din filiera islamistă Buttes-Chaumont, activă la Paris. Din aceeaşi celulă teroristă făcea parte şi un actual membru al grupului terorist Stat Islamic, un individ care a revendicat recent asasinarea a doi disidenţi laici tunisieni. "Islamistul membru al grupului Stat Islamic se numeşte Boubaker al-Hakim şi reprezintă legătura între Cherif Kouachi şi reţeaua islamistă", afirmă expertul Jean-Pierre Filiu. "Al-Hakim nu are un rang înalt în ierarhia grupului Stat Islamic, dar un atac de o asemenea amploare nu putea fi comis fără susţinerea unei organizaţii teroriste", explică specialistul.
Un lider al reţelei teroriste Stat Islamic a salutat atacul terorist care a vizat redacţia Charlie Hebdo, justificând crimele ca fiind o răzbunare pentru insulte la adresa islamului şi sugerând asumarea atentatului. "Leii islamului l-au răzbunat pe Profetul Mahomed", a declarat Abu Musab, un lider al grupului terorist Stat Islamic. Reţeaua teroristă sunnită, care ocupă teritorii din Irak şi Siria unde a instituit un "califat", a ameninţat de mai multe ori Franţa cu atentate. Revista satirică Charlie Hebdo primise o serie de ameninţări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. "Leii noştri au comis atacul. Curg doar primele picături de sânge. Vor urma altele", a adăugat liderul terorist, precizând că nu ştie exact cine sunt autorii atentatului. "Nu ştim exact cine sunt autorii, dar sunt oameni care urmează calea emirului Abu Bakr Al-Baghdadi (liderul grupului Stat Islamic - n.red) şi a lui Osama ben Laden (fostul lider al reţelei teroriste Al-Qaida - n.red). Cruciaţii trebuie să se teamă pentru că o merită", a subliniat Abu Musab.

"Binefacerile atentatelor sinucigaşe"

O achetă difuzată de France 3 în 2005 arăta cât de hotărât era Cherif Kouachi, să moară ca martir în Irak. Kouachi nu vorbeşte direct, dar mai multe citate, extrase în mod vizibil din cadrul audierilor, arată că acesta era hotărât să moară ca martir în Irak.
Tânărul este prezentat ca un "elev sârguincios" al lui Farid Benyettou, un predicator din al XIX-lea arondisment al Parisului, care pregătea voluntari dispuşi să plece pentru a lupta în Irak, înainte ca filiera sa să fie destructurată. În cursul audierilor, Kouachi a rezumat conţinutul acestor "învăţături": "Farid mi-a spus că scrierile religioase oferă dovezi ale binefacerii atentatelor sinucigaşe. Este scris că este bine să mori ca martir". Pregătirea sa pentru luptă se face în mod "amator", subliniază jurnaliştii: "Două-trei alergări în parcul Buttes-Chaumont; o întâlnire fugitivă cu aşa-zisul specialist în arme care îi arată cum se mânuieşte un Kalaşnikov". "Graţie sfaturilor lui Farid, îndoielile mele s-au etompat. Mă temeam, dar nu îi spuneam. Este evident că Farid m-a influenţat în decizia mea de a pleca, în sensul în care a oferit o justificare morţii mele apropiate", povestea Cherif Kouachi. Tânărul îşi cumpărase un bilet către Siria înainte de a fi arestat şi condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare.
După doi ani, numele lui a fost citat într-un poiect de tentativă de evadare din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului islamic armat algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viaţă pentru că a comis un atentat într-o staţie de metrou din Paris în octombrie 1995 (30 de răniţi).
Cu capul ras şi oval, cu barba rară în fotografia difuzată în noaptea de miercuri spre joi de poliţie, Cherif Kouachi este cel mai probabil "înarmat şi periculos", la fel ca fratele său, Said, născut la 7 septembrie 1980, tot la Paris. Acesta din urmă, tot de naţionalitate franceză, apare în fotografie cu păr scurt negru şi o barbă nu foarte deasă.
Presupusul complice al celor doi fraţi, care s-a predat poliţiei în nord-estul Franţei, Mourad Hamyd, în vârstă de 18 ani, este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe atacatori. Mourad s-a predat poliţiei în oraşul Charleville-Mézières "după ce a văzut că numele lui circulă pe reţelele de socializare".


Musulmanii din Franţa au înfiinţat adevărate mini-state islamiste

n autorităţile au pierdut controlul asupra unor cartiere şi suburbii din Franţa, unde musulmanii refuză orice formă de integrare, relatează presa americană n Franţa va deveni o ţară musulmană "într-un viitor nu foarte îndepărtat", se laudă militanţii islamişti

Masacrul comis miercuri la Paris de către terorişti autoproclamaţi Al-Qaida a fost posibil pe fundalul unei cedări treptate către islamişti, bloc cu bloc, a controlului asupra cartierelor majoritar musulmane, scrie ziarul american The Washington Times (WT). Franţa are cea mai importantă populaţie de musulmani din Europa, dintre care unii vorbesc în mod deschis despre ajungerea la conducerea ţării într-o bună zi şi despre înlocuirea sistemului legal occidental cu sharia. "Situaţia a scăpat de sub control, iar acest lucru este ireversibil", declară pentru ziar Soeren Kern, un analist de la Institutul Gatestone, autorul unui raport anual despre "Islamizarea Franţei". "Islamul face parte permanent, acum, din Franţa", apreciază el, iar "viitorul pare foarte sumbru". "Problema este că mulţi dintre aceşti musulmani din generaţia tânără nu se integrează în societatea franceză. Deşi sunt cetăţeni francezi, ei nu au un viitor în societatea franceză, cu adevărat. Se simt foarte alienaţi de Franţa. De aceea este islamul radical atât de atractiv, pentru că le dă un sens vieţii", continuă el.
Parisul şi alte oraşe - în pofida faptului că nu s-au transformat întru totul într-un refugiu pentru agenţi operativi Al-Qaida - au devenit, în ultimul deceniu, nişte "locuri fertile pentru musulmani extremişti". Conducătorii oraşelor au permis unor adevărate mini-state islamice virtuale să prospere, în timp ce musulmanii câştigă putere pentru a guverna în felul lor.
"Există zone interzise nu doar la Paris, ci în întreaga Franţă, în care ei deţin efectiv controlul", declară Robert Spencer, conducătorul JihadWatch.org, o organizaţie care monitorizează extremişti musulmani. "Ei operează în impunitate, aparent siguri că autorităţile nu pot sau nu vor acţiona în mod decisiv pentru a-i opri", subliniază el, adăugând că, "odată cu denegarea generală şi acoperirea motivului clar al atacului de la Charlie Hebdo, ei au motive întemeiate să gândească aşa".

Guvernul francez a pierdut controlul

Legătura dintre atac şi mişcarea de islamizare constă în faptul că jihadiştii francezi devin tot mai îndrăzneţi în încercarea de a elimina orice critică a islamului, este de părere Kern. "Ceea ce încearcă să facă este să oprească orice fe de critică a islamului, orice fel de discurs, caricatură, discuţie, totul", apreciază el. "În esenţă, Guvernul francez şi celelalte guverne europene au pierdut controlul asupra situaţiei. Este un bulgăre care se rostogoleşte şi a crescut tot mai mare, mai ales în ultimii zece ani", adaugă Kern.
Institutul de Cercetare Media pentru Mediul Mijlociu a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că jihadişti francezi discutau în mod deschis despre felul în care să se răzbune pe Charlie Hebdo pentru o carte de benzi desenate biografică despre Mohamed. Una dintre idei era să înceapă să omoare cetăţeni francezi.
Kern şi Institutul Gatestone au publicat un raport despre islamizarea Franţei în 2013 şi o continuare în decembrie. Potrivit acestui think tank - condus de către John Bolton, un fost ambasador american la ONU - populaţia musulmană a Franţei a atins 6,5 milioane de persoane, reprezentând apoape 10% din locuitorii ţării. Unii activişti musulmani preconizează că Franţa va deveni o ţară cu populaţie majoritar musulmană "într-un viitor nu prea îndepărtat". "Cine are dreptul să spună că, în 30 sau 40 de ani, Franţa nu va fi o ţară musulmană? Cine are dreptul, în această ţară, să ne priveze de acest lucru?", a declarat Marwan Muhammed, un purtător de cuvânt al Colectivului împotriva islamofobiei.
Pe de altă parte, musulmanii creează o şcoală publică separată, "complet ruptă de studenţi nemusulmani", se arată într-un document aparţinând serviciilor de informaţii divulgat pentru Le Figaro. De asemenea, peste 1.000 de supermarketuri vând cărţi islamice care îndeamnă la jihad şi la uciderea celor care nu sunt musulmani. Potrivit unui sondaj comandat de ziarul Le Monde anul trecut, 74% dintre cetăţenii francezi consideră islamul intolerant şi incompatibil cu valorile franceze.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.