Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Preşcolarii din Marea Britanie, trataţi ca potenţiali terorişti

Ziarul de Vrancea
5 ian 2015 462 vizualizări
Angajaţii grădiniţelor din Marea Britanie vor fi obligaţi să raporteze copiii care riscă să devină terorişti, confom unei strategii de prevenire a terorismului redactată de Ministerul britanic de Interne. Această regulă, care vizează de asemenea angajaţii şcolilor, colegiilor, universităţilor, închisorilor şi spitalelor, are ca scop "să împiedice oamenii să fie implicaţi în terorism".

Conducerea şcolilor "trebuie să evalueze riscul ca elevii să fie atraşi de terorism, inclusiv de sprijinirea ideilor extremiste care fac parte din ideologia teroristă", se arată în document. "Personalul trebuie să identifice copiii care riscă să fie implicaţi în terorism" şi "să conteste ideile extremiste care pot fi folosite pentru a legitima terorismul", continuă documentul. Ministerul de Interne a precizat că trebuie raportate, de exemplu, comentariile antisemite făcute în faţa angajaţilor unei grădiniţe. "Şcolile, inclusiv grădiniţele, au datoria de a-şi îngriji elevii şi personalul. Noua îndatorire din proiectul de lege privind Combaterea Terorismului şi Securitatea, prin care trebuie să ia în considerare nevoia de a împiedica oamenii să fie implicaţi în terorism, va fi văzută la fel ca responsabilităţile actuale de îngrijire", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic. "Nu ne aşteptăm ca profesorii şi angajaţii grădiniţelor să se amestece în viaţa de familie, dar ne aşteptăm să ia măsuri atunci când observă un comportament îngrijorător. Este important ca toţi copiii că fie învăţaţi valorile fundamentale britanice într-un mod adecvat vârstei", a adăugat purtătorul de cuvânt.
Criticii au apreciat însă că această propunere ar fi greu de pus în practică şi ar transforma personalul şcolilor în spioni


Adolescenţii au mai puţini prieteni decât acum 20 de ani

n pentru că au mai mulţi bani, ei nu se simt atat de singuri, explică cercetătorii

Adolescenţii au mai puţini prieteni decât în urmă cu 20 de ani, în ciuda dezvoltării intense a reţelelor de socializare online, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la The University of Queensland din Australia.
Potrivit acestui studiu, adolescenţii se simt mai puţin singuri în prezent decât în urmă cu două decenii, însă aceştia au relaţii sociale superficiale.
Studiul, care a inclus un eşantion de peste 285.000 de liceeni americani, chestionaţi în perioada 1991 - 2012, a descoperit că tinerii au mai puţini prieteni cu care să interacţioneze, dar şi o mai mică dorinţă de a-şi face mai mulţi amici.
Potrivit Globe and Mail, care citează rezultatele acestui studiu publicat în Personality and Social Psychology Bulletin, schimbările economice ar putea fi cele care au determinat creşterea gradului de izolare în rândul tinerilor. "Oportunităţile economice mai mari oferă indivizilor o mai mare libertate de acţiune în privinţa gestionării fondurilor proprii, o mai mare libertate de a decide cu cine să înceapă o relaţie sentimentală şi cu cine să se căsătorească, de a reduce influenţa rudelor şi de a le da oamenilor o mai mare autonomie, fapt care poate creşte individualismul", au spus cercetătorii care au realizat acest studiu. "Modificările economice duc la creşterea individualităţii, fapt care poate duce la scăderea interesului pentru a avea prieteni, crescând încrederea în sine, stima de sine şi scăzând gradul de singurătate", au mai spus aceştia.
Coordonatorul studiului, doctorul David Clark, a spus că sunt necesare alte cercetări asupra societăţilor şi culturilor din afara SUA pentru a putea determina dacă modernizarea este cauza tuturor acestor probleme.
Rezultatele acestei cercetări vin după alte serii de studii care au arătat că dezvoltarea reţelelor de socializare online are un efect negativ asupra calităţii relaţiilor de prietenie.
Un studiu din anul 2006, realizat de sociologii de la Duke University, a arătat, de asemenea, că, în medie, cei mai mulţi adulţi au doar două persoane apropiate cu care pot discuta despre cele mai importante subiecte din viaţa lor. De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, un sfert dintre adulţi nu au niciun confident.


Tabletele şi telefoanele inteligente privează copiii de somn

Copiii care au acces la o tabletă sau un telefon inteligent în camera în care dorm au parte de mai puţin somn decât cei fără acces la astfel de dispozitive electronice, potrivit unui studiu american publicat ieri.
Dintre cei 2.000 de elevi implicaţi în studiu, cei care dispun de tablete sau telefoane inteligente în camera lor dorm noaptea cu 21 de minute mai puţin, în medie, faţă de copiii care nu au acces la un astfel de dispozitiv, potrivit unui studiului. De asemenea, copiii care au televizor în cameră dorm cu 18 minute mai puţin decât cei care nu posedă un astfel de aparat în dormitor. "Aceste rezultate trebuie să atragă atenţia asupra accesului nelimitat al copiilor la dispozitive electronice", au declarat autorii acestui studiu condus de Jennifer Falbe de la Institutul de Sănătate Publică al Universităţii California.

Mormântul unei regine necunoscute, descoperit în Egipt

Arheologii cehi au descoperit în Egipt mormântul unei regine până acum necunoscută, "Khant Kaous III", soţia unui faraon din cea de-a V-a dinastie, care a domnit în urmă cu 4.500 de ani. "Pentru prima dată, am descoperit numele acestei regine, care era până acum necunoscută înainte de a găsi mormântul ei", a afirmat ministrul egiptean Mamdouh al-Damaty.
Mormântul a fost descoperit la sud-vest de Cairo, în situl arheologic Abou Sir, care conţine mai multe piramide ale unor faraoni din a V-a dinastie, ce a domnit în Egiptul de Sus cu 2.500 de ani înainte de era noastră.
Această descoperire "ne va permite să ne lămurim în legătură cu anumite aspecte necunoscute din a V-a dinastie, care, alături de a IV-a dinastie, au fost martorii construcţiei primelor piramide", a precizat acelaşi ministru egiptean.
Mormântul datează de la mijlocul celei de-a V-a dinastii egiptene (2494 î.e.n. - 2345 î.e.n.). Arheologii au descoperit în acel sit unelte din viaţa cotidiană, 24 din calcar şi alte patru din aramă, ca şi inscripţii murale realizate de muncitorii care au realizat monumentul funerar, inclusiv numele şi titlurile deţinute de regina defunctă.

Comisia Europeană: Apartenenţa Greciei la zona euro este "irevocabilă"

Apartenenţa unei ţări la zona euro este irevocabilă, a afirmat ieri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), răspunzând unei întrebări privind eventuala renunţare de către Grecia la moneda unică europeană.
"Apartenenţa la euro este irevocabilă", a spus Annika Breidthardt în cursul conferinţei de presă cotidiene a CE, precizând că această chestiune este reglementată de "articolul 140, paragraful 3" al Tratatului de la Lisabona.
Precizarea CE survine în contextul informaţiilor publicate sâmbătă de săptămânalul german Der Spiegel potrivit cărora guvernul german consideră inevitabilă o ieşire a Greciei din zona euro dacă partidul de stânga Syriza câştigă alegerile legislative din 25 ianuarie.
Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare şi impozitare, Pierre Moscovici, lansase pe 29 decembrie un apel către cetăţenii greci să susţină la apropiatele alegeri legislative reformele favorabile creşterii, considerate "esenţiale pentru ca Grecia să prospere din nou în interiorul zonei euro".
"Grecii sunt liberi să-şi aleagă în mod suveran conducătorii", a declarat ieri preşedintele francez François Hollande, care a precizat că doar Grecia poate lua o decizie cu privire la apartenenţa la zona euro.

Curmalele pot preveni cancerul

Curmalele sunt bogate în substanţe care ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale normale, întăresc sistemul imunitar, iar antioxidanţii pot ajuta la prevenirea cancerului, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Clinical and Experimental Medicine. Potrivit cercetării, curmalele sunt bogate în antioxidanţi, o serie de substanţe care blochează radicalii liberi din organism, care pot deteriora celulele şi pot duce la apariţia cancerului.
Radicalii liberi sunt substanţe chimice reactive care apar în organism în urma proceselor naturale, dar nivelul acestora poate creşte din cauza toxinelor din mediul înconjurător.
Studiul a arătat că aceste fructe conţin niveluri ridicate de polifenoli, un tip de antioxidant despre care se crede că ajută la scăderea incidenţei cancerului şi a mortalităţii provocate de această boală. De asemenea, curmalele conţin beta D-glucan, o substanţă care a fost folosită în teste de laborator, pe animale, şi care a încetinit dezvoltarea tumorilor canceroase.
Curmalele conţin şi cantităţi mari de potasiu, util în menţinerea unui nivel normal al tensiunii arteriale, mangan, cupru şi seleniu, benefice în întărirea sistemului imunitar.
Savanţii cred că aceste fructe sunt benefice organismului datorită combinaţiei de minerale, care ajută şi la metabolizarea conţinutului ridicat de zahăr, astfel încât să nu fie transformat în grăsime.
"Sunt studii care au arătat capacitatea curmalelor de a preveni unele mutaţii celulare care duc la apariţia cancerului. Substanţele din curmale au proprietăţi antitumorale, dar mecanismul exact de acţiune al acestor fructe în prevenirea cancerului nu este cunoscut", a spus principalul autor al studiului, medicul Arshad H. Rahmani, de la Universitatea Qassim din Arabia Saudită.

Vinul alb nu există

Cercetătorii italieni au descoperit că strugurii albi conţin aceiaşi pigmenţi care dau culoare vinului roşu şi spun că, de fapt, vinul alb nu ar exista.
Prezenţa acestor pigmenţi, numiţi antocieni, ar putea explica motivul pentru care producătorii de vin ce folosesc struguri albi sunt uneori luaţi prin surprindere când băutura îmbuteliată de ei are o tentă roz. Antocienii sunt prezenţi în coaja bobului de strugure, iar în combinaţie cu alţi compuşi chimici sunt responsabili, în cea mai mare parte, de producerea culorii vinului. Culoarea vinului depinde de aciditatea sa (nivelul pH-ului, n.r.), antocienii colorând licoarea în roşu atunci când aciditatea este mare. Într-o soluţie alcalină, antocienii colorează lichidul în albastru.
Până în prezent, cei mai mulţi experţi în domeniu credeau că strugurii albi nu conţin antocieni, explicând astfel motivul pentru care vinul alb este de cele mai multe ori aproape incolor, a declarat, pentru revista New Scientist, Panagiotis Arapitsas, de la Fundaţia Edmund Mach din Italia.
Echipa de cercetători condusă de Arapitsas a utilizat tehnica intitulată spectrometrie de masă pentru a analiza struguri din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc şi Riesling, folosite pentru producerea vinului alb. Autorii studiului au descoperit că aceste soiuri conţin de fapt antocieni.
Concentraţia acestor substanţe în strugurii albi este de câteva mii de ori mai mică decât în cazul soiurilor de struguri negri, cum ar fi Merlot, potrivit studiului. Arapitsas crede că descoperirea poate oferi o explicaţie pentru acele vinuri care ar trebui să fie albe, dar ajung să aibă o tentă roz, precum vinul rosé.
Antocienii sunt responsabili şi pentru culoarea roşie a murelor, dar şi pentru culorile frunzelor în timpul toamnei.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.