Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Românii, printre cei mai nefericiţi oameni din lume

Ziarul de Vrancea
4 ian 2015 243 vizualizări
Paradoxal, cei mai fericiţi oameni trăiesc în regiunile cele mai sărace de pe glob

România se situează pe ultimele poziţii într-un top în care sunt prezentate ţările în care oamenii se simt foarte fericiţi. Studiul realizat de WIN/ Gallup International, pentru finalul anului 2014, arată că 70% dintre respondenţi sunt mai fericiţi, ceea ce înseamnă o creştere cu 10% faţă de 2013.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 64.000 de persoane din 65 de ţări, dintre care doar 6% s-au declarat nefericite, în comparaţie cu anul 2013, când au fost 12%. În schimb, procentul persoanelor care nu se simt nici fericite, nici nefericite a rămas constant: 23% faţă de 26% în 2013.
De asemenea, în urma studiului s-a constatat că persoanele care locuiesc în ţări subdezvoltate sunt mult mai fericite decât cele care trăiesc în state dezvoltate. Astfel, a rezultat că Africa este cea mai fericită regiune, cu 83 de procente, urmată de Asia, cu 77 de procente. Astfel, Fiji se situează pe primul loc, 93% dintre persoanele participante la studiu spunând că sunt fericite sau foarte fericite. Pe locul al doilea, se situează Columbia, cu 90%, urmată de Nigeria, cu 89%, pe locul al treilea. Arabia Saudită ocupă poziţia a patra, cu 87%, urmată de Filipine, cu 86%.
Pe de altă parte, la nivel european, Grecia este ţara în care locuitorii se simt foarte nefericiţi, doar un sfert dintre respondenţi declarând că sunt fericiţi. În schimb, Irak a fost declarată, la nivel global, ţara în care oamenii sunt cei mai nefericiţi, doar 31% dintre participanţii la studiu spunând că se simt fericiţi. Pe ultimele poziţii ale acestui top se clasează şi Bulgaria (32% persoane fericite), Hong Kong (39% persoane nefericite) şi Italia, România şi Serbia (41% persoane fericite).
De asemenea, o perspectivă globală a studiului arată că aproximativ jumătate dintre respondenţi (53%) sunt de părere că 2015 va fi un an mai bun decât 2014, Africa (75%) şi Asia (63) fiind regiunile cele mai optimiste în ceea ce priveşte anul care tocmai a început.

Care sunt cele mai proaste filme ale anului 2014

Cu aproximativ două săptămâni înainte de anunţul oficial al nominalizărilor pentru premiile Zmeura de Aur (Golden Raspberry Awards), site-ul GoldDerby.com a publicat listele scurte cu posibilii nominalizaţi la categoriile cel mai prost film, cel mai prost remake, cel mai prost scenariu, cel mai prost cuplu sau distribuţie, cel mai prost regizor, cel mai prost actor şi cea mai proastă actriţă, în rol principal şi secundar.
Filmul "Transformers: Exterminarea/ Transformers: Age of Extinction", are nouă nominalizări, inclusiv la categoriile cel mai prost film, cel mai prost regizor (Michael Bay), cel mai prost sequel (continuare a unui film, n.r.), cel mai prost scenariu şi cel mai prost actor în rol secundar şi cea mai proastă actriţă în rol secundar (Kelsey Grammer, Nicola Peltz şi Sophie Miles).
Pe locul al doilea privind numărul de nominalizări se află pelicula "Urma scapă turma/ A Million Ways to Die in the West", regizată de Seth MacFarlane. Filmul, care a fost prost primit de critici, are opt nominalizări la Zmeura de Aur, inclusiv la categoriile cel mai prost film, cel mai prost regizor şi cea mai proastă actriţă (Charlize Theron).
Filmele "Saving Christmas", "Sex Tape", "Legenda lui Hercule/ The Legend of Hercules" şi "A Haunted House 2" au câte şase nominalizări, potrivit listei publicate pe internet, în timp ce "Pompeii", "The Expendables 3: Eroi de sacrificiu" şi "Transcendence: Viaţă după moarte", în care joacă Johnny Depp, au câte cinci nominalizări. Cameron Diaz se află pe lista cu potenţialele nominalizate la categoria cea mai proastă actriţă cu două filme, prin prestaţiile sale în filmele "Sex Tape" şi "Cealaltă femeie/ The Other Woman". Diaz se află şi pe lista pentru cea mai proastă actriţă în rol secundar, pentru prestaţia din filmul "Annie".
Controversata comedie "The Interview", regizată de Seth Rogen, are patru nominalizări, inclusiv pentru cel mai prost film şi cel mai prost actor, cu doi candidaţi, Seth Rogen şi James Franco.
Celebra Jane Fonda ar putea primi un premiu Zmeura de Aur pentru rolul său de lesbiană bătrână din filmul "This is Where I Leave You", în timp ce Kelsey Grammer, Mel Gibson şi Arnold Schwarzenegger sunt pe lista pentru cel mai prost actor în rol secundar, pentru prestaţiile lor din filmul "The Expendables 3: Eroi de sacrificiu".
Anunţul oficial al nominalizărilor la premiile Zmeura de Aur va fi făcut pe 14 ianuarie, cu o zi înainte de anunţul nominalizărilor pentru premiile Oscar 2015.

Unele persoane obeze pot fi sănătoase tun

Cercetătorii americani le-au cerut unor persoane obeze să mănânce mai mult timp de câteva luni şi au descoperit că aproximativ un sfert dintre acestea prezentau o stare de sănătate bună, în ciuda creşterii în greutate.
Studiul a fost publicat în ediţia din 2 ianuarie a revistei Journal of Clinical Investigation şi a fost realizat de cercetători de la Washington University School of Medicine din St. Louis. Cele 20 de persoane care au participat la studiu au fost încurajate să includă o mie de calorii suplimentare pe zi în dieta lor şi să ia masa mai ales în restaurante de tip fast-food, cu scopul de a creşte în greutate cu 6%. "Nu este un lucru uşor de realizat. Este la fel de greu să te îngraşi ca şi să slăbeşti", a declarat Elisa Fabbrini, profesoară de medicină şi autoarea principală a cercetării. Persoanele care nu sufereau de afecţiuni legate în mod normal de obezitate, cum ar fi o rezistenţă la insulină, un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune sau un exces de grăsimi în ficat, nu au prezentat aceste complicaţii după ce s-au îngrăşat cu şapte kilograme, potrivit studiului.
Rezultatele studiului coroborează ceea ce savanţii au observat deja în rândul populaţiei normale: circa un sfert dintre persoanele obeze nu suferă de complicaţii susceptibile să provoace o criză cardiacă, un atac cerebral sau să ducă la instalarea diabetului. Pe de altă parte, starea de sănătate a celor care aveau deja probleme metabolice înainte de a lua în greutate s-a agravat după urmarea acestui regim caloric.

Un serial TV a fost cenzurat în China, din cauza sânilor actriţelor

O superproducţie de televiziune realizată în China a început să fie redifuzată după ce a fost retrasă din program la puţin timp de la premieră, după ce cenzorii din această ţară au spus că sânii femeilor din serial erau prea bine subliniaţi de vestimentaţie. De fapt, versiunea editată a superproducţiei de televiziune, care spune povestea vieţii împărătesei Wu Zetian de la sfârşitul secolului al VII-lea, prezintă doar chipul actriţelor, fără a mai fi arătat şi bustul acestora, potrivit agenţiei China Nouă. Această frescă istorică impresionantă despre singura împărăteasă din întreaga istorie a Chinei, rol interpretat de vedeta internaţionala Fan Bingbing, a avut premiera pe 21 decembrie la televiziunea prin satelit Hunan TV.
La o săptămână după premieră, difuzarea serialului "Împărăteasa Chinei" a fost întreruptă brusc, producătorii motivând decizia printr-o serie de presupuse probleme tehnice, fără a preciza care au fost acestea. Dar internauţii furioşi au făcut repede legătură între suspendarea difuzării serialului şi piepturile voluptuoase şi trăsăturile senzuale ale actriţelor îmbrăcate în costume de epocă.
Atotputernica Administraţie de Stat pentru presă, publicaţii, radio, cinema şi televiziune a refuzat la rândul său să ofere motivele din spatele retragerii bruşte a serialului. Reluarea difuzării producţiei, de această dată cu actriţele doar în gros-plan, a arătat însă că teoria internauţilor a fost corectă.

Mark Zuckerberg vrea să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni

La începutul fiecărui an, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg anunţă care este provocarea sa pentru anul care urmează şi care trebuie să îl ajute să înveţe ceva despre lumea înconjurătoare. Astfel, până în prezent, printre provocările anuale ale lui Zuckerberg s-au numărat să înveţe să vorbească mandarina (un dialect al limbii chineze), să cunoască în fiecare zi o nouă persoană care nu lucrează la Facebook, să scrie în fiecare zi un mesaj de mulţumire unei persoane care a făcut din această lume un loc mai bun, să devină vegetarian (sau să mănânce carne numai dacă ucide singur animalul pe care urmează să îl mănânce) şi să poarte cravată în fiecare zi.
Pe 31 decembrie 2014, Mark Zuckerberg a anunţat prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook că este în căutarea unei provocări pentru anul 2015. El a decis că provocarea sa pentru 2015 va fi să citească o carte nouă la fiecare două săptămâni, punând accentul pe învăţarea unor lucruri noi despre diferite culturi, credinţe, istorii şi tehnologii. "Sunt încântat de provocarea mea în domeniul lecturii. Consider că lectura este o activitate intelectuală care te împlineşte. Cărţile îţi permit să explorezi pe deplin un subiect şi să te afunzi mult mai profund în acesta decât ce îţi poate oferi cea mai mare parte a media în prezent", a spus, printre altele, Mark Zuckerberg. Prima carte pe care Mark Zuckerberg o va citi în acest an este "The End of Power", de Moisés Naím, un volum care explorează modul în care lumea se schimbă în sensul oferirii unei puteri mai mari persoanelor, decât în mod tradiţional, când puterea a fost deţinută de mari guverne, organizaţii militare sau de altă natură.
Totodată, Mark Zuckerberg a creat şi o pagină pe Facebook destinată noii sale provocări - "A Year of Books". Pe această pagină, Zuckerberg va anunţa ce cărţi va citi pe parcursul acestui an. De asemenea, el îi invită pe cei care au citit sau citesc cărţile respective să participe la discuţii pe această pagină de Facebook, care va fi moderată.

Ghinionul, principala cauză a cancerului

Cancerul apare de cele mai multe ori mai degrabă din cauza unui "ghinion" în ceea ce priveşte mutaţiile aleatorii ce se produc în timpul procesului de diviziune a celulelor, decât din cauze genetice sau care ţin de mediul nefavorabil, potrivit unui studiu american.
Studiul, publicat în ediţia din 2 ianuarie a revistei Science şi realizat de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins, este bazat pe un model statistic care ia în calcul o mare varietate de tipuri de cancer. Totuşi, analiza nu ia în calcul cancerul de sân, cea mai frecventă formă a bolii în cazul femeilor, nici pe cel de prostată, a doua cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la bărbaţi după cancerul de piele. Dintre formele de cancer la adulţi luate în calcul, circa două treimi sunt explicate prin apariţia de mutaţii genetice aleatorii care permit tumorilor să crească, iar o treime sunt rezultatul unor factori genetici sau ai mediului nefavorabil. "Acest studiu arată că vă puteţi creşte riscul de îmbolnăvire de cancer fumând sau adoptând alte stiluri de viaţă nesănătoase", a declarat unul dintre autorii cercetării, profesorul Bert Vogelstein, de la Universitatea de medicină Johns Hopkins. "Totuşi, numeroase forme de cancer sunt în mare parte rezultatul unui ghinion şi al unei mutaţii a unei gene care va provoca o tumoră, fără nicio legătură cu stilul de viaţă sau cu factorii ereditari", a mai spus Bert Vogelstein.
Potrivit cercetătorului, persoanele care trăiesc foarte mult deşi fumează sau stau foarte mult la soare, fără a-şi proteja pielea, şi nu se îmbolnăvesc de cancer nu au neapărat "gene bune": "Adevărul este că în cele mai multe cazuri este vorba pur şi simplu de noroc".
Savanţii au înţeles de mai mult timp că tumorile canceroase pot apărea atunci când celulele suşă comit mici greşeli - mutaţii. Dar acest nou studiu este primul care încearcă să facă lumină în ce priveşte numărul de ocurenţe ale cancerelor declanşate de acest proces, în raport cu numărul de îmbolnăviri cauzate de factori genetici sau de mediu nefavorabil. "Schimbarea obiceiurilor ar putea fi foarte utilă pentru evitarea anumitor forme de cancer, dar în cazul altora nu va avea niciun efect", a spus Cristian Tomasetti, bio-matematician şi profesor de oncologie la Johns Hopkins.

După aproape un secol, la Istanbul se va construi o nouă biserică

Guvernul islamo-conservator turc a autorizat construirea la Istanbul a unei biserici pentru minoritatea siriacă, o premieră de la înfiinţarea Republicii turce în 1923, a anunţat sâmbătă o sursă guvernamentală. "Va fi o premieră de la înfiinţarea Republicii. Au fost restaurate mai multe biserici şi au fost redeschise publicului, dar nicio biserică nouă nu a fost construită până în prezent", a explicat acest oficial sub acoperirea anonimatului.
Creştinii sunt ultraminoritari şi deseori sunt victime ale atacurilor în Turcia, ţară laică dar în care musulmanii sunt în proporţie de 99 la sută şi unde regimul este acuzat de criticii săi de "derivă islamistă". Guvernul de la Ankara, care speră să se alăture Uniunii Europene, a extins din această perspectivă drepturile minorităţilor religioase, restaurând biserici, mănăstiri, sinagogi şi restituindu-le proprietăţile.
Biserica urmează să fie construită în cartierul Yesilköy, pe malul Mării Marmara, pe un teren acordat de municipalitate, a precizat oficialul.
Construcţia sa, lansată în lunile următoare, va fi finanţată de o fundaţie care apără siriacii (ortodocşi şi catolici) ce trăiesc majoritatea în sud-estul Turciei şi al căror număr este estimat la aproximativ 20.000 de persoane.
Yesilköy, situat pe malul european al Istanbulului şi cunoscut europenilor sub numele său vechi de San Stefano, adăposteşte deja trei biserici: armeană gregoriană, greacă ortodoxă şi catolică.

O fetiţă a supravieţuit unui accident de avion şi a plecat să caute ajutor

O fetiţă în vârstă de şapte ani, care a supravieţuit după ce avionul în care se afla împreună cu alte patru persoane s-a prăbuşit vineri în statul american Kentucky, a plecat de la locul accidentului pentru a căuta ajutor.
Larry Wilkins, în vârstă de 71 de ani, se uita la televizor în jurul orei locale 18.30, când a auzit bătăi în uşă. "Fetiţa venise la uşa mea", a declarat Wilkins pentru NBC News. "Sângera destul de rău, picioarele îi sângerau, avea nasul plin de sânge. Era desculţă, avea doar o şosetă", a povestit el.
"Mi-a spus că mama şi tatăl ei sunt morţi şi că a fost într-un avion care s-a prăbuşit, iar avionul este răsturnat", a adăugat el. "A întrebat dacă poate să stea aici. I-am spus: Draga mea, ce pot să fac petnru tine? Am luat un prosop şi am curăţat-o. Şi bineînţeles am sunat la 911", a explicat bărbatul.
Marty Gutzler, în vârstă de 49 de ani, şi Kimberly Gutzler, în vârstă de 45 de ani, împreună cu fiica lor de nouă ani Piper Gutzler şi verişoara acesteia, Sierra Walder, în vârstă de 14 ani, au murit în accident, potrivit poliţiei din Kentucky. Identitatea fetiţei în vârstă de şapte ani care a supravieţuit şi relaţia ei cu victimele nu a fost dezvăluită. Victimele erau originare din Nashville, Illinois, a precizat poliţia.
Epava unui avion Piper PA-34 şi cadavrele a patru persoane au fost găsite ulterior într-o zonă împădurită din Lyon County, a declarat poliţia.

Mahmureala nu are leac

Împotriva simptomelor mahmurelii există diferite remedii, fie că este vorba despre anumite băuturi şi mâncăruri, fie că este vorba despre medicamente care mai diminuează din stările neplăcute ce urmează consumului excesiv de alcool. Fie că este vorba despre dureri de cap, senzaţii de ameţeală, oboseală şi sete, aceste remedii nu vindecă mahmureala ci doar îi reduc simptomele sau durata, conform unui material publicat de Reuters. "Nu există niciun leac pentru mahmureală", susţine Dr. George Koob, directorul Institului Naţional american pentru studiul Abuzului de Alcool şi al Alcoolismului. Dr. Koob a precizat că există dovezi că un consum scăzut sau moderat de alcool poate avea efecte benefice asupra sănătăţii, însă mahmureala este un simptom al unei probleme mai importante: consumul excesiv de alcool. "Nu există medicamente pe care să le iei atunci când ai o mahmureală, iar noi nu acordăm fonduri pentru obţinerea unor astfel de medicamente", a declarat el.
Pe lângă senzaţia puternică de sete şi de ameţeli, consumul excesiv de alcool are un efect iritant asupra stomacului, produce o dilatare a vaselor de sânge şi duce la scăderea glicemiei, având ca rezultat stări de slăbiciune şi de oboseală.
Nu există niciun remediu împotriva consumului excesiv de alcool şi a mahmurelii pe care o aduce, însă există remedii pentru diferitele simptome, printre care şi nişte noi tablete efervescente care conţin cofeină şi aspirină. Aspirina, de altfel, se numără printre cele mai populare remedii împotriva durerilor de cap provocate de mahmureală, însă efectele sale sunt şi mai bune dacă este luată imediat după consumul excesiv de alcool, înainte de culcare şi înainte de instalarea mahmurelii.
Oenologul Kevin Zraly, autorul cărţii "Windows on the World Complete Wine Course", atrage atenţia asupra rolului jucat de deshidratare în instalarea stării de mahmureală şi îi îndeamnă pe petrecăreţi să nu uite să bea şi multă apă atunci când consumă alcool. "Pentru fiecare pahar de vin, beau şi două pahare de apă", susţine el.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.