Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Avionul malaysian dispărut duminică se află probabil pe fundul mării

Ziarul de Vrancea
29 dec 2014 330 vizualizări
Aşa susţine şeful Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare u «aceasta este o impresie preliminară care poate evolua odată cu evaluarea rezultatului căutărilor», a spus Bambang Soelistyo într-o conferinţă de presă.

Avionul AirAsia care a decolat duminică din Indonezia către Singapore cu 162 de persoane la bord probabil că se află "pe fundul Mării" Java, a declarat ieri şeful Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare (Basarnas), relatează AFP. "Ţinand cont de informaţiile de care dispunem şi de evaluarea potrivit căreia presupusul loc al prăbuşirii este în mare, ipoteza este că avionul se află pe fundul mării. Aceasta este o impresie preliminară care poate evolua odată cu evaluarea rezultatului căutărilor", a declarat Bambang Soelistyo într-o conferinţă de presă. El a adăugat că Indonezia nu dispune de "instrumentele" necesare, ca de exemplu submarine, pentru a scoate avionul de pe fundul mării, dar că ţara sa va apela alte state în acest sens, dacă va fi necesar. "Ţinand cont de lipsa noastră de tehnologie, am lucrat în coordonare cu ministrul de Externe pentru a putea împrumuta (mijloace) de la alte ţări care au propus ajutor. Este vorba despre Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite", a spus el. Operaţiunile de căutare a avionului în Marea Java au fost reluate ieri dimineaţa, după ce au fost întrerupte duminică, la căderea nopţii. Singapore, Malaysia şi Australia au trimis avioane şi nave să asiste Indonezia în aceste operaţiuni care se concentrează asupra Mării Java. Statele Unite s-au declarat şi ele pregătite să-şi ofere ajutorul. Avionul de tip Airbus A320-220 AirAsia, o companie malaysiană low cost, a dispărut fără urmă duminică, la puţin timp după ce a decolat de la Surabaya, în estul Insulei Java, după ce s-a confruntat cu condiţii meteorologice nefavorabile.Soarta avionului AirAsia, care efectua zborul QZ8501 şi care a dispărut pe cand se afla în spaţiul aerian al Mării Java, nu poate fi asimilată cu dispariţia neexplicată, în mare, a zborului MH370 Malaysia Airlines, a declarat ieri premierul australian Tony Abbott, relatează AFP. Australia conduce căutările în vederea localizării epavei avionului de tip Boeing 777-200 dispărut la 8 martie, la puţin timp după ce a decolat de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. "Cred că ar fi o mare eroare să asimilăm ceea ce se întamplă în acest moment cu cazul MH370", a declarat Abbott pentru postul de radio 2GB din Sydney.

Au scăpat fiindcă au întarziat la aeroport

O familie indoneziană formată din zece persoane, care trebuia să călătorească cu avionul AirAsia dispărut duminică la scurt timp după decolare, a scăpat ca prin minune pentru că nu a ajuns la timp la aeroport, a declarat luni unul dintre membrii acesteia, citat de AFP. Christianawati, în varstă de 36 de ani, a povestit că zece membri ai familiei sale, printre care mama şi fratele său mai mic, au mers la aeroportul din Surabaya, în estul insulei indoneziene Java, pentru a lua avionul care decola la ora locală 5.30. Ei mergeau în Singapore să sărbătorească Anul Nou. Cei şase adulţi rezervaseră iniţial bilete la zborul de la ora locală 7.30, dar AirAsia i-a transferat la cursa de la ora 5.30. "Ne-au trimis un mesaj şi ne-au sunat pe 15 şi 16 decembrie pentru a ne informa că orarul zborului nostru s-a schimbat, dar am pierdut aceste apeluri", a adăugat Christianawati. "Prin urmare, am ajuns la aeroport pentru a lua cursa de la ora 7.30, dar ni s-a spus că orarul zborului nostru a fost mutat la ora 5.30 şi că am întarziat. Desigur, am fost furioşi", a povestit ea.

Primarul şi poliţiştii din New York sunt la cuţite

Comandantul poliţiei din New York îi critică pe poliţiştii care i-au întors spatele primarului

Comandantul poliţiei din New York Bill Bratton a apreciat că este "foarte nepotrivit" comportamentul poliţiştilor care i-au întors spatele primarului oraşului, în timpul funeraliilor unui coleg de-al lor care a fost asasinat, relatează AFP. Zeci de mii de poliţişti au asistat sambătă, la New York, la funeraliile lui Rafael Ramos, unul dintre cei doi poliţişti asasinaţi la 20 decembrie la Brooklyn. Însă dovada tensiunii care continuă să existe între primarul New Yorkului şi poliţia oraşului este faptul că sute de poliţişti care au urmărit ceremonia de afară au ales să se întoarcă cu spatele spre ecrane atunci cand primarul Bill de Blasio a luat cuvantul, la biserica protestantă Christ Tabernacle, în Queens. Ei apreciază că primarul nu i-a susţinut suficient atunci cand oraşul a fost scena a numeroase manifestaţii ce denunţau practicile poliţiei, după moartea lui Mike Brown la Ferguson (Missouri) şi a lui Eric Garner la New York, în această vară. "Aceste funeralii erau în onoarea ofiţerului Ramos şi să faci politică sau să aduci alte probleme la acest eveniment, cred că a fost foarte nepotrivit şi nu îmi exprim sprijinul", a declarat Bill Bratton pentru postul de televiziune CBS. Bill de Blasio "este primarul New Yorkului. El era acolo pentru a reprezenta locuitorii din New York şi pentru a exprima regretele lor privind acest deces", a continuat Bratton. "În acelaşi timp, din nefericire este expresia sentimentului unora dintre poliţiştii noştri". "Nu putem nega că există temeri în cadrul comunităţii de culoare", a declarat Bratton, la postul NBC. "Acestea trebuie discutate într-un dialog", a adăugat el, apreciind că nu este vorba doar despre o problemă rasială, ci şi de sărăcie, clasă socială şi şomaj. Rafael Ramos, căsătorit şi tată a două fiice, a fost ucis pe 20 decembrie, împreună cu colegul său, Wenjian Liu, în varstă de 32 de ani, în maşina de serviciu, în Brooklyn. Cei doi poliţişti poate că nu au avut nici măcar timp să-şi vadă agresorul, un tanăr cu probleme psihice, Ismaaiyl Brinsley, în varstă de 28 de ani, care după ce i-a împuşcat s-a sinucis pe un peron de metrou, în vecinătate.

Vicepremierul ungar manifestă "optimism limitat" în privinţa lui Iohannis

Vicepremierul ungar Zsolt Semjen are un "optimism limitat" privind cooperarea cu preşedintele Klaus Iohannis, notand că, de-a lungul timpului, politicianul roman nu a manifestat prea mult interes pentru cauza maghiarilor şi că, în calitatea de şef al statului, nu poate nega legitimitatea autonomiei. Întrebat despre cooperarea cu Klaus Iohannis, Zsolt Semjen a declarat că are un "optimism limitat", explicand, potrivit MTI, că, în calitatea de primar al Sibiului, politicianul roman nu a manifestat prea mult interes faţă de afacerile comunităţii maghiare din Romania. "Însă noul preşedinte al Romaniei nu poate nega legitimitatea autonomiei, un lucru care este dincolo de orice dubiu în Europa", a spus Zsolt Semjen. Referindu-se la situaţia generală a comunităţii maghiarilor din diaspora, vicepremierul Ungariei a subliniat că problemele cele mai mari sunt ale comunităţii din Ucraina, din cauza conflictului şi amplificării naţionalismului.

Criză politică de proporţii în Grecia

Parlamentul elen a eşuat ieri în cea de-a treia încercare de a alege preşedintele Republicii, provocand organizarea unor alegeri legislative anticipate care ar putea să aducă la putere Syriza (stanga radicală), relatează AFP. După eşecul înregistrat de Stavros Dimas, un fost comisar european şi candidatul Guvernului în alegerile prezidenţiale, Parlamentul urmează să fie dizolvat în termen de zece zile. Premierul Antonis Samaras a anunţat că-i va cere actualului preşedinte, Carolos Papoulias, să convoace alegeri legislative anticipate pe 25 ianuarie. Dimas, care avea nevoie de 180 de voturi în al treilea tur de scrutin, a obţinut doar 168, exact ca în urmă cu şase zile, cand a avut loc turul doi. În primul tur el a obţinut 160 de voturi. Bursa de la Atena a înregistrat o pierdere de 11% după acest rezultat. Pieţele se tem de venirea la putere a partidului Syriza (extremă stanga), care se clasează pe primul loc în intenţiile de vot potrivit unor sondaje. Prima declaraţie a liderului acestui partid, Alexis Tsipras, a fost fără echivoc. Prin acest vot, a spus el, poporul şi-a arătat "voinţa de a pune capăt politicilor de austeritate". Grecia a fost ţara cea mai afectată de criza datoriilor. Ea a fost salvată de la faliment de către creditorii săi internaţionali - FMI, UE şi BCE -, care s-au angajat să-i împrumute 240 de miliarde de euro în schimbul unei politici economice foarte dificile pentru greci, dintre care peste un sfert sunt şomeri.

Toţi pasagerii feribotului groazei au fost evacuaţi

Toţi pasagerii feribotului Norman Atlantic, la bordul căruia a izbucnit un incendiu în largul Albaniei, provocand moartea a cel puţin cinci persoane, au fost evacuaţi, a anunţat luni Paza de Coastă italiană, citată de AFP. "Toţi pasagerii au fost evacuaţi, nouă membri ai echipajului se află încă la bord pentru a inspecta nava", a afirmat Paza de Coastă pe contul său de Twitter. Norman Atlantic transporta 478 de persoane, dintre care 56 de membri ai echipajului şi 422 de pasageri, inclusiv un roman. Autorităţile maritime italiene, elene şi albaneze au lansat o operaţiune pentru a recupera sute de persoane, care au rămas blocate pe feribot. Incendiul a izbucnit la bordul feribotului duminică, în spaţiul destinat autovehiculelor, pe o mare agitată şi în condiţii de rafale violente de vant, în timp ce nava efectua o cursă între Patras (sud-vestul Greciei) şi Ancona (estul Italiei). Parchetul din oraşul italian Bari (sud-est) a anunţat luni deschiderea unei anchete penale în urma incendiului de pe feribotul Norman Atlantic, care s-a soldat cu un mort, relatează AFP. Procurorul Giuseppe Volpe a anunţat deschiderea acestei aanchete după ce a vizitat Căpitania portului Bari, unde au sosit luni aproximativ 50 de persoane salvate de la bordul navei incendiate.

Talibanii revendică "înfrangerea" NATO în Afganistan

Talibanii afgani au catalogat ieri încheierea misiunii de luptă a NATO drept o "înfrangere" şi o "dezamăgire" pentru coaliţie, la o zi după ceremonia care a marcat 13 ani de război în această ţară, relatează AFP. Forţa combatantă NATO în Afganistan (ISAF) a coborat drapelul de la cartierul său general duminică, înainte să predea ştafeta misiunii "Susţinere Hotărată", alcătuită din 12.500 de oameni şi vizand formarea armatei afgane, pe 1 ianuarie. "Noi considerăm această etapă drept un indiciu clar al înfrangerii şi dezamăgirii lor", au reacţionat luni talibanii, într-un comnicat în engleză. "Statele Unite, aliaţii lor invadatori şi toate organizaţiile internaţionale arogante au suferit o înfrangere evidentă în acest război asimetric", au adăugat insurgenţii, acuzand forţele NATO că au condus ţara către o "baie de sange". Talibanii afgani, care au preluat puterea prin arme în 1996, după care au fost înlăturaţi în urma intervenţiei occidentale, la sfarşitul lui 2001, luptă de 13 ani împotriva forţelor occidentale şi aliaţilor lor din armata şi poliţia afgane. Insurecţia şi-a multiplicat în ultimele luni atacurile atat împotriva forţelor afgane, care preiau ştafeta de la militarii străini, cat şi expatriaţilor din Kabul.


Un nou scandal al cărnii de porc a izbucnit în China

Autorităţile chineze au destituit opt funcţionari guvernamentali, după ce pe piaţă a ajuns carne de porc contaminată cu un "virus foarte contagios", scria ieri presa de stat, relatează AFP. Acest ultim scandal alimentar din China a fost dezvăluit în urma unei anchete efectuate de către televiziunea publică CCTV, care a confirmat cat de "profitabil" este comerţul cu carne de porc stricată. Carnea de porc improprie consumulu a fost debitată în abatoarele din oraşul Gaoan, în provincia Jiangxi (centru), şi distribuită în cel puţin alte şapte provincii, a precizat CCTV în acest reportaj difuzat sambătă. "Unii dintre porci erau contaminaţi cu un virus extrem de contagios", a acuzat postul, fără să precizeze despre ce virus este vorba, în contextul în care populaţia este tot mai nemulţumită de scandalurile alimentare repetate care zguduie ţara. Opt oficiali din Gaoan care supervizează serviciile comerciale şi de inspecţie în domeniul igienei animale au fost destituiţi, a anunţat agenţia de presă China Nouă.

Mii de maşini blocate şi locuinţe fără electricitate în Europa

Ploaia urmată de îngheţ a provocat haos pe drumuri la sfarşitul săptămanii, iar numeroşi şoferi au fost nevoiţi să îşi abandoneze maşinile după ce au rămas înzăpeziţi

Mii de şoferi şi turişti au rămas blocaţi şi numeroase locuinţe au fost private de electricitate în condiţiile în care mai multe ţări europene se confruntă cu ninsori, ploi şi temperaturi scăzute, care au cauzat accidente soldate cu victime. Marea Britanie a înregistrat în noaptea de duminică spre luni cea mai scăzută temperatură din acest an, iar autorităţile au emis un avertisment privind formarea de gheaţă în estul regiunii Midlands, în condiţiile în care plouă şi este foarte frig, relatează cotidianul Metro în ediţia electronică. Ploaia urmată de îngheţ a provocat haos pe drumuri la sfarşitul săptămanii, iar numeroşi şoferi din Sheffield au fost nevoiţi să îşi abandoneze maşinile după ce au rămas înzăpeziţi. Peste 100.000 de locuinţe au rămas fără electricitate, după ce căderile de zăpadă au rupt mai multe cabluri de alimentare. Autorităţile ungare au emis de asemenea avertizări de vreme rea pentru vestul şi sud-vestul ţării, iar şoferii au fost sfătuiţi duminică să nu plece la drum, dacă este posibil, în aceste regiuni, relatează agenţia MTI. Serviciul Naţional de Meteorologie a anunţat duminică seara că a prelungit pentru luni avertizările de vreme rea pentru opt judeţe din vestul şi sud-vestul ţării, din cauza zăpezii şi a rafalelor de vant care pot atinge pe alocuri 70 de kilometri pe oră. În Franţa, un grup de turişti britanici a fost blocat cea mai mare parte a weekend-ului într-o sală municipală din Alpi, din cauza ninsorilor abundente. Potrivit AFP, turiştii au reuşit să ajungă în staţiunile din Savoia, unde situaţia a revenit la normal luni. Automobiliştii au avut un weekend de coşmar pe drumurile din staţiuni, mii de maşini fiind blocate în zăpadă şi aproape 15.000 de persoane găzduite în centre de urgenţă. Circulaţia feriboturilor între Calais (nordul Franţei) şi Dover (Anglia) a fost perturbată, iar portul Calais a fost închis sambătă dimineaţa timp de două ore din cauza unei furtuni cu rafale de vant de pană la 160 de kilometri pe oră. Pe de altă parte, un cetăţean elveţian a murit şi alte 30 de persoane au fost rănite, unele grav, într-o tamponare în lanţ provocată de ninsorile puternice, pe o autostradă din centrul Sloveniei. Tamponarea în lanţ, care a avut loc duminică după-amiaza din cauza lipsei de vizibilitate şi rafalelor puternice de vant, a implicat peste 50 de vehicule, inclusiv TIR-uri şi un autocar, pe o autostradă care asigură legătura între Ljubljana şi Koper, la aproximativ 40 de kilometri sud de capitala slovenă. În urma acestui accident, autostrada a rămas închisă timp de peste opt ore.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.