Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Soarta unui băieţel seropozitiv nedorit de un sat provoacă emoţie în China

Ziarul de Vrancea
18 dec 2014 465 vizualizări
Soarta unui băiat seropozitiv în vârstă de opt ani, Kunkun, provoca ieri o emoţie puternică în China, pe reţelele de socializare, după ce 200 de locuitori ai unui sat au semnat o petiţie pentru a-l goni din localitate.

Kunkun a contractat virusul de la mama sa, la naştere, în 2006, iar aceasta a dispărut între timp. El a fost diagnosticat ca seropozitiv abia în 2011. Tatăl său a dispărut şi el, abandonându-l în grija bunicului. Însă inclusiv bunicul se află printre cei 200 de semnatari ai petiţiei sătenilor din Shufangya, în provincia Sichuan (sud-vest), care cer expulzarrea băiatului pentru a "proteja sănătatea" locuitorilor. De când a fost diagnosticat, i s-a interzis să meargă la şcoală, iar sătenii fug de el ca de un ciumat, din cauza stigmatizării puternice a seropozitivilor în China. "Nimeni nu se joacă cu mine. Mă joc singur", a declarat băiatul, citat de people.com.cn, site-ul oficial al Cotidianului Poporului, potrivit căruia sătenii îl numesc în petiţie "bombă cu ceas". "Este nevinovat, este doar un copil", dă asigurări şeful Partidului unic din sat, Wang Yishu. "Dar HIV-ul şi SIDA lui ne sperie prea tare", se justifică el pentru site. Cazul lui Kunkun era cel mai puternic dezbătut joi pe Weibo, "twitterul chinez", mulţi exprimându-şi perplexitatea faţă de lipsa de compasiune a chinezilor.
"Cum a putut să fie neglijat cu atâta lipsa de milă?", se întreabă un abonat.
"Este din cauză că populaţia chineză nu are acces la educaţie suficientă, de unde ignoranţa şi panica", îi răspunde altul.

Obama povesteşte că a fost luat drept ospătar şi valet

Barack şi Michelle Obama şi-au mărturisit, într-un interviu pentru o revistă americană, experienţele personale cu rasismul, preşedintele american dezvăluind că a fost confundat cu un ospătar la o cină elegantă. "Am avut această experienţă, în calitate de Primă Doamnă, într-o deplasare foarte mediatizată într-un (supermarket) Target, unde singura persoană care a venit la mine în magazin a fost o femeie care mi-a cerut să o ajut să ia ceva de pe un raft", a declarat Michelle Obama pentru revista People.
"Aceste incidente, în comunitatea de culoare, fac parte din viaţa cotidiană", a subliniat ea.
La rândul său, Barack Obama a declarat că a fost luat, în mai multe rânduri, drept valet de parcare sau ospătar. "Nu există bărbat de culoare de vârsta mea căruia, în timp ce-şi aşteaptă maşina la ieşirea din restaurant, să nu-i întindă cineva cheile", a declarat el, mărturisind că acest lucru i s-a întâmplat şi lui, personal. "Purta smoking, la o cină foarte elegantă, iar cineva i-a spus să se ducă să-i aducă o cafea", a adăugat Michelle.
Acest interviu a fost publicat în contextul în care tensiunile rasiale au fost reaprinse, în Statele Unite, de mai multe cazuri recente în care afroamericani neînarmaţi au fost ucişi de poliţişti albi. Mii de persoane au manifestat în ţară, în unele cazuri în mod violent, împotriva violenţelor din poliţie. "Micile iritări sau experienţe umilitoare la care suntem supuşi nu se compară deloc cu ceea ce a suferit generaţia anterioară", a subliniat preşedintele Statelor Unite. "Să fiu luat, din greşeală, drept ospătar la o cină elegantă este un lucru. Dar este cu totul altceva ca fiul meu să fie luat drept hoţ şi să fie încătuşat sau, şi mai rău, doar pentru că merge pe stradă îmbrăcat aşa cum se îmbracă adolescenţii", a subliniat şeful statului american.
Cuplul prezidenţial a declarat că a abordat problema rasismului cu cele două fiice, Sasha şi Malia, de când erau mici. "Ceea ce am încercat să le explicăm este că istoria nu se mişcă atât de repede pe cât ne-ar plăcea, că există vestigii ale sclaviei şi (legilor) lui Jim Crow" pentru segregare rasială, abolite în 1964, a continuat Barack Obama. "Iar chiar dacă lucrurile merg extrem de bine, aceste prejudecăţi există în continuare", a subliniat el.

Populaţia lumii trăieşte cu şase ani mai mult decât în 1990

Speranţa de viaţă a populaţiei lumii a crescut cu o medie de şase ani din 1990, susţine un amplu studiu statistic publicat ieri în revista medicală britanică The Lancet.
Speranţa medie de viaţă a crescut de la 65,3 ani în 1990 la 71,5 ani în 2013, explică analiza care include date statistice furnizate de 188 de ţări.
Pentru bărbaţi, speranţa de viaţă a crescut în medie cu 5,8 ani între 1990 şi 2013, în timp ce pentru femei, creşterea medie este de 6,6 ani.
"Progresele realizate în faţa unui număr mare de boli şi afecţiuni sunt bune, ba chiar remarcabile, dar putem şi trebuie să facem mai mult", a declarat autorul principal al studiului, dr. Christopher Murray, profesor la Universitatea Washington.
Potrivit cercetătorilor, în ţările bogate, scăderea numărului deceselor provocate de cancer şi de bolile cardiovasculare a condus la creşterea speranţei de viaţă, în timp ce în ţările sărace, progresul se explică în principal prin scăderea numărului de decese în rândul sugarilor şi copiilor din cauza diareei sau a bolilor respiratorii.
Pe de altă parte, trendul ascendent al speranţei de viaţă maschează o creştere a numărului de cazuri la anumite boli, cum ar fi în special cancerul de ficat cauzat de hepatita C (^ 125%), tulburările grave ale ritmului cardiac ( ^100%), bolile legate de consumul de droguri (^ 63%), insuficienţa renală cronică (^37%) şi diabetul (^ 9%).




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.