Internațional

Curiosity a descoperit molecule organice şi gaz metan pe Marte

Ziarul de Vrancea
17 dec 2014 568 vizualizări
Sursa gazului metan rămane o necunoscută pentru oamenii de ştiinţă

Robotul Curiosity al NASA a decoperit compuşi pe bază de carbon în eşantioanele de materie prelevate dintr-o rocă foarte veche, în ceea ce este prima detectare clară a unor compuşi organici pe suprafaţa planetei roşii, au anunţat, marţi, oamenii de ştiinţă. Roverul Curiosity a detectat, de asemenea, jeturi de metan în atmosferă, gaz care pe Terra este puternic legat de viaţă. Cercetătorii spun că este nevoie de mai multe studii, care ar putea fi dincolo de capabilităţile robotului marţian, pentru a stabili dacă substanţele organice şi/sau gazul metan au fost produse de forme de viaţă din trecut sau din prezent sau sunt rezultatul unor procese geochimice de pe Marte. "Avem o descoperire uriaşă. Am găsit compuşi organici pe Marte", a declarat John Grotzinger, cercetător şef al misiunii Curiosity, în cadrul California Institute of Technology din Pasadena. "Probabilitatea ca oricare dintre aceste lucruri să fie produse de o formă de viaţă... trebuie să respectăm faptul că există o posibilitate", a mai spus John Grotzinger.
La puţin timp după ce a ajuns pe Marte, Curiosity a descoperit că planeta cea mai asemănătoare cu Terra din Sistemul Solar a avut ingredientele necesare şi condiţiile de mediu potrivite pentru a întreţine viaţa microbială, roverul îndeplinind astfel scopul primar al misiunii. Detectarea emisiilor de gaz metan a fost o mare surpriză, potrivit cercetătorului Chris Webster, de la NASA.
Descoperirea de metan vine după o serie de observaţii efectuate cu telescoapele de pe Terra şi de sondele care orbitează planeta roşie care au detectat bule de gaz metan misterioase, care dispar. "Cu datele pe care le avem, nu putem spune care este sursa acestor emisii de gaz metan", a declarat Atreya.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.