Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Sangeroşii talibani afgani condamnă atacul talibanilor pakistanezi

Ziarul de Vrancea
17 dec 2014 483 vizualizări
Si asta în condiţiile în care cele două grupări teroriste colaborează ocazional la organizarea de atentate

Talibanii afgani, care sunt autorii a numeroase atentate sângeroase, au condamnat ieri atacul comis marţi de talibanii pakistanezi la o şcoală din Peshawar, soldat cu moartea a 141 de persoane, dintre care 132 de elevi.
Atentatul care a vizat o şcoală frecventată de copiii militarilor din Peshawar, o metropolă din nord-vestul Pakistanului, a fost revendicat de talibanii pakistanezi din mişcarea TTP, care luptă din 2007 împotriva Guvernului de la Islamabad, acuzat că susţine războiul american "împotriva terorismului" şi că "batjocoreşte islamul". Acest atac, cel mai mortal din istoria Pakistanului, a generat un val de condamnări, atât în ţară, cât şi în străinătate. "Emiratul islamic din Afganistan (numele oficial al talibanilor afgani - n.r.) exprimă condoleanţe în urma acestui incident şi plânge alături de familiile copiilor ucişi", a declarat purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid. "Uciderea premeditată a unor persoane nevinovate, femei şi copii, este contrară principiilor islamului", au adăugat talibanii afgani, aliaţi ocazionali ai talibanilor pakistanezi de-a lungul frontierei, dar care îşi concentrează atacurile asupra Afganistanului. Rebeliunea afgană afirmă de asemenea că a "condamnat întotdeauna uciderea copiilor şi a civililor nevinovaţi", inclusiv atentatul soldat cu 50 de morţi luna trecută, în timpul unui meci de volei în provincia Paktika, situată la frontiera cu Pakistanul.
Noul preşedinte afgan Ashraf Ghani, care s-a deplasat luna trecută la Islamabad pentru a ameliora relaţiile cu Pakistanul în vederea stabilizării regiunii după retragerea, la sfârşitul lunii, a majorităţii militarilor NATO, a condamnat marţi atacul de la Peshawar.

Pakistanul anulează moratoriul privind pedeapsa cu moartea

Pakistanul a dispus, ieri, anularea moratoriului privind aplicarea pedepsei cu moartea, decizia fiind valabilă pentru cazuri de terorism, după atacul talibanilor. Anunţul a fost făcut de premierul Nawaz Sharif, în prima dintre cele trei zile de doliu naţional decretate după masacru. Pedepsele cu moartea, relativ frecvente în Pakistan, nu mai erau aplicate din anul 2008.
Numeroşi analişti au început să ceară Guvernului şi armatei să intensifice operaţiunile împotriva talibanilor, în contextul în care atacurile teroriste, comise inclusiv de reţeaua Al-Qaida, au provocat moartea a circa 7.000 de oameni în ultimii şapte ani.

Justiţia UE scoate Hamas de pe lista cu organizaţii teroriste

Justiţia europeană a anulat ieri, pentru un viciu de procedură, înscrierea mişcării palestiniene Hamas pe lista UE cu organizaţii teroriste, dar a menţinut blocarea activelor organizaţiei în Europa. Curtea de Justiţie precizează că această anulare "nu implică nicio apreciere de fond asupra problemei catalogării mişcării Hamas drept grupare teroristă". Uniunea Europeană a înscris Hamasul pe această listă neagră în decembrie 2001.
"Efectele actelor anulate", respectiv blocarea fondurilor Hamas în UE, "sunt menţinute temporar pentru a garanta eficacitatea unor eventuale blocări de fonduri", a precizat tribunalul. Consiliul are la dispoziţie trei luni pentru a lua o nouă decizie de îngheţare a fondurilor, sau două luni pentru a face apel la Curtea de Justiţie a UE împotriva acestei decizii, a adăugat tribunalul într-un comunicat. Sesizat de Hamas, tribunalul constată că înscrierea sa pe listă este fondată "nu pe fapte examinate şi reţinute în decizii ale autorităţilor naţionale competente, ci pe acuzaţii extrase din presă şi de pe Internet". "Poziţia comună şi jurisprudenţa cer ca baza unei decizii" de acest fel să o reprezinte "elemente examinate concret şi reţinute în decizii ale autorităţilor naţionale competente". Tribunalul nu reţine însă argumentul Hamas, potrivit căruia gruparea nu poate fi înscrisă pe lista organizaţiilor teroriste întrucât "reprezintă un Guvern ales în mod legitim".
"Este o decizie care mă satisface", a comentat avocata Hamas, Liliane Glock. "Tribunalul a judecat pe lege şi a răspuns la singura întrebare care contează: lista europeană a organizaţiilor teroriste trebuie să o copieze pe cea americană? Tribunalul a răspuns că nu", a apreciat avocata. "Toate deciziile luate după 2001 care impun măsuri restrictive, inclusiv referitor la aripa armată, sunt anulate", a adăugat ea.
Uniunea Europeană "consideră în continuare Hamas o organizaţie teroristă" şi intenţionează să facă recurs la decizia justiţiei europene de a retrage mişcarea palestiniană de pe lista neagră a UE, a precizat, ulterior, Comisia Europeană. Această retragere "este o decizie legală şi nu o decizie politică luată de guvernele UE", care "vor lua în timp măsurile corective necesare, inclusiv un eventual recurs", a mai spus Comisia Europeană într-un comunicat.
UE a creat lista organizaţiilor teroriste în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Lista a inclus iniţial aripa armată a Hamas, după care şi aripa politică, în septembrie 2003.

Desenele animate, mai violente decât filmele pentru adulţi

Desenele animate pentru copii sunt mai violente decât filmele pentru publicul matur, iar personajele lor principale riscă de aproape trei ori mai mult să fie ucise, au dezvăluit autorii unui studiu recent.
Personajele principale din desenele animate prezintă un risc de 2,5 ori mai mare de a muri în comparaţie cu protagoniştii din filmele destinate publicului adult şi de aproape trei ori mai mare de a fi ucise, detaliază acelaşi studiu, publicat marţi în British Medical Journal.
Moartea unui personaj important intervine în două treimi din cazuri în desenele animate pentru copii, în timp ce acest lucru se întâmplă doar în jumătate din totalul filmelor destinate unui public mai în vârstă. "În loc să fie alternative inofensive şi mai blânde ale unor filme de groază şi ale unor drame, desenele animate pentru copii sunt, de fapt, un focar de crime şi de dezordine", au declarat autorii studiului, Ian Colman şi James Kirkbride.
Ei au trecut în revistă desene animate de succes, de la "Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici" în 1937 şi "Regatul de gheaţă/ Frozen" în 2013.
Cercetătorii au mai remarcat faptul că părinţii personajelor principale prezintă un risc de cinci ori mai mare de a muri în desenele animate.
Evantaiul de decese marcante este unul foarte larg: anumite personaje majore sunt ucise prin împuşcare în "Bambi", "Pocahontas" şi "Peter Pan", cu arme albe în "Mica sirenă" şi "Frumoasa din pădurea adormită" sau mor în urma atacurilor unor animale în "În căutarea lui Nemo" şi "Tarzan".

Premiera comediei despre dictatorul nord-coreean, anulată

Premiera newyorkeză a filmului "The Interview", o comedie despre un complot fictiv al CIA ce vizează asasinarea preşedintelui din Coreea de Nord, a fost anulată de organizatori, în urma unor ameninţări primite din partea piraţilor cibernetici. Purtătorul de cuvânt al lanţului de cinematografe în care ar fi trebuit să aibă loc proiecţia acestui film a anunţat că evenimentul a fost anulat.
Piraţii cibernetici care au accesat ilegal reţeaua de calculatoare a studiourilor Sony au ameninţat că vor ataca cinematografele din Statele Unite în care va fi proiectat acest film, produs de studioul hollywoodian.
Autorii acestor ameninţări provin din acelaşi grup care a publicat pe internet e-mailuri şi date personale furate din reţeaua de computere de la Sony Pictures. Piraţii cibernetici din grupul GOP ("Guardians of Peace" / "Gardienii Păcii") au menţionat atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 într-o serie de ameninţări recente, în care au spus că "lumea va fi plină de teamă". "Amintiţi-vă de 11 septembrie 2001. Vă recomandăm să vă ţineţi la distanţă de locurile (în care va fi proiectat filmul "The Interview") în acele momente", a scris acel grup într-un mesaj dat publicităţii marţi. Filmul "The Interview" îi are în rolurile principale pe actorii James Franco şi Seth Rogen. "Dacă locuinţa voastră se află în apropiere, ar fi mai bine să plecaţi de acasă. Orice s-ar întâmpla în zilele viitoare va fi din cauza lăcomiei studiourilor Sony Pictures Entertainment", au adăugat piraţii cibernetici.
Purtătorul de cuvânt al grupului Landmark, lanţul de cinematografe care ar fi trebuit să găzduiască premiera din New York, a confirmat că evenimentul a fost anulat, fără să ofere însă explicaţii.
Grupul Carmike Cinemas, care operează 278 de cinematografe în Statele Unite, a anulat toate proiecţiile programate ale acestui film, potrivit mai multor publicaţii americane.
Coreea de Nord a negat că ar fi fost implicată în acest atac informatic, pe care l-a descris însă ca pe o "faptă curajoasă şi îndreptăţită", ce ar fi putut să fie realizată de "susţinătorii şi simpatizanţii" ei.

PE aprobă deschiderea pieţei pentru unele fructe din Republica Moldova

Parlamentul European a votat ieri o rezoluţie care permite deschiderea pieţei pentru merele, strugurii şi prunele din Republica Moldova, pentru a compensa pierderile producătorilor locali cauzate de embargoul Rusiei asupra produselor moldoveneşti. Republica Moldova va putea exporta în UE, fără taxe, până la 40.000 de tone de mere proaspete (reprezentând 0,4% din producţia UE), 10.000 de tone de struguri proaspeţi de masă (0,6% din producţia UE) şi 10.000 de tone de prune proaspete (0,7% din producţia UE). Cea mai mare parte din aceste importuri vor merge, cel mai posibil, către România. Aceste măsuri ar trebui să compenseze pierderile producătorilor moldoveni cauzate de embargoul Rusiei, motivat politic, asupra produselor moldoveneşti. Parlamentarii europeni au adoptat textul cu 551 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 23 de abţineri.
Deşi 90% din toate importurile din R. Moldova au intrat în UE fără taxe din 2008, conform regulamentului de "preferinţe comerciale autonome", fructele proaspete fac parte din cele 10% importuri care nu erau incluse în acest regim. Cu toate acestea, vinul din Moldova a fost adăugat pe lista importurilor fără taxe în 2013, la cererea Parlamentului European.
Importurile din Republica Moldova în UE au reprezentat 0,1% din totalul importurilor UE în 2013.

Slăbitul poluează atmosfera

Marea parte a grăsimii pe care o pierde o persoană atunci când slăbeşte se elimină prin plămâni sub formă de bioxid de carbon (CO2), potrivit unui studiu realizat de cercetători australieni şi publicat ieri. Analizând biochimia grăsimii, şeful studiului, fizicianul Ruben Meerman, a descoperit că 84 la sută din atomii ei sunt eliminaţi sub formă de CO2 şi că restul de 16 la sută se pierde sub formă lichidă. Deşi formula grăsimii, cunoscută din 1960, este un amestec de carbon, hidrogen şi oxigen, nimeni nu a studiat ce se întâmplă cu atomii de grăsime atunci când sunt arşi în timpul exerciţiilor fizice. După patru luni de cercetări, Meerman şi colegul său Andrew Brown, de la Universitatea New South Wales, au aflat răspunsul cu ajutorul unui articol ştiinţific publicat în 1949. Atomii de oxigen sunt împărţiţi între bioxidul de carbon şi apă în proporţie de 2 la 1, ceea ce înseamnă că la fiecare patru atomi de oxigen expiraţi, doi sunt eliminaţi prin fluidele corporale ca transpiraţia, lacrimile sau urina. Potrivit lui Meerman şi Brown, la fiecare kilogram de grăsime pierdută sau oxidată, corpul are nevoie de cantităţi suplimentare de oxigen.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii au intrat în impas la Chişinău

Negocierile privind formarea unei noi coaliţii de guvernare în Republica Moldova au intrat în impas, a anunţat vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, după o nouă rundă de discuţii care a avut loc marţi între reprezentanţii formaţiunilor proeuropene care au câştigat alegerile de la 30 noiembrie. Liderul liberal, citat de Jurnal.md, nu a explicat însă care sunt problemele care au provocat acest impas, în timp ce reprezentanţii Partidului Liberal Democrat (PLDM) au refuzat să comenteze situaţia.
Anterior, liberalii au propus viitorilor colegi de coaliţie să împartă portofoliile în baza unui principiu european. Adică, prima funcţie să fie aleasă de formaţiunea care a obţinut cele mai multe mandate, apoi cea de-a doua şi a treia funcţie să le revină partidelor cu mai puţine voturi şi tot aşa până la epuizarea posturilor. Iniţiativa liberalilor a fost privită sceptic de reprezentanţii Partidului Democrat (PD), care consideră că un astfel de model va fi acceptat numai la partajarea ministerelor, nu şi la partajarea celor mai înalte funcţii în stat.
Negocierile între PL, PLDM şi PD privind formarea unei coaliţii de guvernare au început acum două săptămâni, cele trei formaţiuni proeuropene urmând să deţină împreună 55 de mandate în noul legislativ cu 101 locuri, ceea ce le permite să formeze o majoritate parlamentară în vederea votării unui guvern. Discuţiile au loc însă în secret, iar reprezentanţii formaţiunilor refuză să ofere informaţii în legătură cu subiectele ce sunt abordate şi cu modul de partajare a funcţiilor în stat. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au cerut transparenţă şi au criticat cele trei partide care vor să formeze o coaliţie discutând în secret.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.