Internațional

Tragedia aviatică de la Constanţa:Un om supravieţuieşte în apă la două grade cel mult 20 de minute

Ziarul de Vrancea
16 dec 2014 556 vizualizări
Primul echipaj a ajuns la locul accidentului la 15 minute de la primul apel prin 112, dar barca pneumatică din dotare avea motorul defect

Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD care s-a prăbuşit, luni după-amiază, în lacul Siutghiol şi-au pierdut viaţa. Laura Vizireanu, medicul aflat în elicopterul prăbuşit, a fost prima persoană recuperată de pompieri din apă. Ea a fost resuscitată iniţial de medicii de pe ambulanţă timp de aproximativ 45 de minute şi a răspuns manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportată la spital şi internată în stare critică, unde a murit câteva ore mai târziu. Scafandrii au reuşit să găsească şi mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucăţi, unele nu mai mari de câteva zeci de centimetri.
Anca Chiriţescu, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, a declarat că primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului la 15 minute de la anunţul primit la 112 şi că primul echipaj a ajuns la faţa locului cu o barcă penumatică cu un motor defect.

Şeful ISU, demis

La rândul său, secretul de stat Raed Arafat spunea că primul apel telefonic privind prăbuşirea elicopterului a fost la 6.11, iar la 16.14 au plecat primele echipaje. ”Au fost întrebări că de ce sunt bărci cu vâsle. Bărcile cu vâsle sunt pentru că dacă sunt scafandri jos, nu poţi să ai bărci cu motor. Eu ştiu că s-a intervenit cu trei bărci, dintre care la două motoarele au funcţionat şi s-a reuşit să fie scoasă prima persoană la 15 minute după sosirea lor. La 16.11 a fost primul apel telefonic, iar la 16.14 au plecat deja echipajele, la 16.30 au sosit la faţa locului, iar la 16.45, dacă informaţiile nu sunt greşite, prima victimă care a fost găsită a fost dusă în barcă sub resuscitare. Deci aceştia au fost timpii de reacţie şi de intervenţie”, a afirmat Raed Arafat.
El a mai anunţat că toate elicopterele SMURD de la serviciile din ţară vor fi oprite la sol până se va stabili că e sigur să se zboare cu ele.
Conform reprezentanţilor CJ Constanţa, aparatul de zbor a fost achiziţionat direct de la producătorul Eurocopter, avea aproximativ 180 de ore de zbor şi avea garanţie până la 1000 de ore.
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis ieri demiterea şefului ISU Constanţa, Viorel Jianu, şi a solicitat premierului Victor Ponta să îl schimbe din funcţie pe prefectul judeţului, Radu Volcinschi, urmare a problemelor la intervenţia de după prăbuşirea elicopterului SMURD.

Supravieţuirea conştientă, cel mult 12 minute

Supravieţuirea în apă la două grade Celsius, cât avea lacul Siutghiol când s-a prăbuşit elicopterul SMURD, era de cel mult 20 de minute, a declarat ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
"Accidentul aviatic s-a produs în timp ce aeronava survola lacul Siutghiol. Respectivul lac are lungime de 7,5 kilometri, lăţime medie de 2,5 kilometri, adâncime variabă, între 6-7 metri, fiind acoperit de mâl, iar în ziua de 15 decembrie, temperatura apei era de două grade Celsius. Aceste date sunt extrem de importante, în condiţiile în care, conform manualului internaţional de căutare-salvare şi a specificaţiilor din diagrama acestuia, în situaţia dată, suprvieţuirea conştientă ar fi putut fi de cel mult 12 minute, iar supravieţuirea generală, de cel mult 20 de minute, într-o apă de două grade Celsius", a spus Monica Dajbog.

Cei care au plecat

Asistenta medicală Gabriela Harton, care a murit în accident, are o fetiţă de 13 ani şi îşi pierduse soţul în urmă cu 11 ani. Ea începuse în acest an o nouă relaţie şi aflase chiar luni, în ziua tragediei, că este însărcinată, anunţându-şi prietenul printr-un mesaj dat din elicopter.
Laura Vizireanu, doctoriţa care şi-a pierdut viaţa, avea 39 de ani. Ea era mama unui băieţel de nouă ani şi fusese căsătorită cu fostul şef al Secţiei 3 Poliţie Constanţa, Mircea Vizitiu, care acum conduce Poliţia Judeţeană Brăila.
Petre Cătuneanu, pilotul elicopterului, era din Buzău, unde soţia sa este profesor-educator la Liceul de Nevăzători din oraş, cei doi având o fiică studentă. Pilotul avea 47 de ani şi 2.900 de ore de zbor, fiind angajat de zece ani în Ministerul Administraţiei şi Internelor. Recent, el fusese în concediu acasă, la Buzău. Vecinii acestuia spun că era relaxat şi îşi făcea planuri să zboare şi după ce avea să împlinească 50 de ani.
Copilotul elicopterului, Ginel Claudiu Crăcănel, primise în urmă cu trei săptămâni titlul de cetăţean de onoare al oraşului său natal, Mioveni, la ceremonie el rugând asistenţa să ţină un moment de reculegere pentru colegii săi morţi în accidentul aviatic din Sibiu. El avea 42 ani, era căsătorit şi avea un copil minor de clasa a patra.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.