Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Cea mai frumoasă femeie din lume vine din Africa de Sud

Ziarul de Vrancea
15 dec 2014 716 vizualizări
Reprezentanta Africii de Sud, Rolene Strauss, în vârstă de 22 de ani, a fost aleasă duminică Miss World 2014, la sfârşitul celei de-a 64-ediţii a concursului de frumuseţe care s-a desfăşurat la centrul ExCeL din Londra şi la care au participat candidate din 121 de ţări.

Noua regină a frumuseţii a dedicat ţării sale titlul obţinut. Studentă la medicină, tânăra brunetă, cu o înălţime de 1,77 metri, pasionată de sport şi muzică, a fost printre favorite la casele de pariuri britanice. Noua Miss World va vizita în curând Hondurasul pentru construirea unei şcoli ce va purta numele Miss Honduras, Jose Maria Alvarado, şi al surorii ei, Sofia Trinidad Alvarado, ucise în urmă cu câteva săptămâni.
Rolene Strauss este a treia reprezentantă a ţării sale care câştigă această distincţie. Sora sa a fost încoronată Miss Africa de Sud în anul 2000.
Cele mai multe titluri Miss World sunt deţinute de Venezuela, cu şase premii, devansând Regatul Unit şi India, cu câte cinci titluri fiecare.
Pe locul secund la Miss World 2014 s-a clasat unguroaica Edina Kulcsar, în vârstă de 23 de ani, iar locul al treilea i-a revenit americancei Elizabeth Safrit, de 22 de ani.

Rusia intenţionează să-şi construiască propria staţie spaţială

Agenţia spaţială rusă de stat ia în considerare ideea de a-şi construi propria staţie spaţială, a declarat, ieri, şeful Roscosmos, subliniind că tensiunile internaţionale afectează cooperarea spaţială. Un astfel de proiect ar rivaliza cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), un laborator orbital în a cărui construcţie şi operare sunt implicate 16 naţiuni, inclusiv Rusia şi Statele Unite ale Americii. Moscova şi-a exprimat îndoiala asupra viitorului pe termen lung al ISS, în condiţiile în care relaţiile administraţiei de la Kremlin cu cea de la Washington s-au deteriorat din cauza situaţiei din Ucraina. "Confirm că luăm în considerare o astfel de opţiune. Aceasta este o direcţie de dezvoltare posibilă", a transmis RIA, citându-l pe şeful Roscosmos Oleg Ostapenko. El a declarat că o staţie spaţială care ar aparţine doar Rusiei ar putea deveni o parte importantă a misiunilor ruseşti către Lună.
Reuters comentează că nu este clar încă modul în care un astfel de proiect va fi finanţat, având în vedere că experţii în economie se aşteaptă ca Rusia să intre în recesiune în 2015, iar criza economică este agravată de sancţiunile impuse de Occident din cauza politicii Rusiei privind criza din Ucraina.
Administraţia de la Washington doreşte să păstreze ISS funcţională până cel puţin în 2024, cu patru ani mai mult decât scopul iniţial. Un oficial rus a declarat în luna mai că Moscova va respinge cererea americanilor de a prelungi operarea ISS, un proiect în valoare de 100 de miliarde de dolari.

ONU acuză forţele ucrainene şi rebelii de acte de tortură

Organizaţia Naţiunilor Unite a acuzat, ieri, atât forţele ucrainene, cât şi rebelii proruşi de comiterea unor acte de "tortură" împotriva civililor din estul Ucrainei. Într-un raport publicat cu privire la respectarea drepturilor omului, ONU a atras atenţia asupra deteriorării considerabile a condiţiilor celor 5,2 milioane de locuitori care trăiesc în zona de conflict, în plină iarnă, şi care locuiesc în case fără apă şi încălzire, în condiţiile în care luptele au avariat instalaţiile. "Situaţia devine extrem de dificilă pentru populaţie, în special pentru persoanele în vârstă, copii şi cei care se află în instituţii publice, majoritatea aflate la limita supravieţuirii", potrivit raportului. În noiembrie, Guvernul ucrainean a sistat acordarea ajutoarelor sociale în teritoriile aflate sub controlul rebelilor proruşi. "Eforturile Guvernului pentru apărarea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi restabilirea ordinii în zona de conflict au fost însoţite de reţineri arbitrare, folosirea torturii şi dispariţia unor persoane suspectate de «terorism şi separatism»", potrivit raportului dat publictăţii de ONU. "Majoritatea acestor încălcări ale drepturilor omului au fost comise de batalioane de voluntari sau de serviciile ucrainene de securitate (SBU)", potrivit ONU.
De asemenea, ONU i-a acuzat pe rebeli că au înfiinţat un "stat criminal" în zonele pe care le controlează în regiunile industriale Doneţk şi Lugansk, cu susţinerea unor "combatanţi străini", aluzie la trupele ruse de elită. "În condiţiile în care legea şi ordinea sunt din ce în ce mai puţin respectate, astfel de abuzuri, inclusiv crime, tortură, răpiri, în schimbul unor răscumpărări sau muncă forţată sunt comise de membri ai grupărilor armate susţinute de combatanţi străini", menţionează raportul.

Vânzările ruseşti de armament cresc, cele americane scad

Vânzările grupurilor ruseşti de armament continuă să crească din cauza cheltuielilor militare ale Moscovei, în timp ce bugetele alocate altor armate sunt afectate, a anunţat ieri Centrul de Cercetare Internaţională pentru Pace de la Stockholm (Sipri). "Creşterea notabilă a vânzărilor grupurilor ruseşti de armament atât în 2012, cât şi în 2013, este datorată în mare parte întreruperii investiţiilor în echipament militar de către Guvernul rus în anii 2000", a declarat Siemon Wezeman, un cercetător de la Sipri. Cifra de afaceri a marilor întreprinderi ruseşti din acest sector a crescut cu 20% în 2013. În schimb, pentru cele 100 cele mai mari grupuri de apărare din lume (fără cele chinezeşti), ea a scăzut al treilea an consecutiv, cu 2%, la 402 miliarde de dolari. În lipsa unor date fiabile, Sipri exclude din studiul său societăţile chinezeşti, care profită, totuşi, de al doilea cel mai mare buget militar din lume.
În Rusia, Tactical Missiles Corporation a înregistrat cea mai puternică creştere în 2013 (118%), urcând pe locul 46 la nivel mondial, creştere urmată de cea înregistrată de Almaz-Antey (34%). Almaz-Antey, numărul 12 mondial, ar putea să intre în Top 10, "în care se află exclusiv producători americani sau europeni, de la sfârşitul Războiului Rece", relevă Sipri.
Retragerea trupelor americane din Afganistan şi Irak a fost unul dintre motivele scăderii cu 4,5% a vânzărilor grupurilor americane. Însă acestea sunt reprezentate de şase firme în Top 10, între care şi Lockheed Martin, care a rămas numărul unu în 2013, urmat de Boeing.

Persoanele care stau mai mult în picioare sunt mai longevive

Ştiind că majoritatea oamenilor stau aşezaţi o mare parte a zilei, cercetători americani s-au întrebat dacă înlocuirea perioadelor când stăm în poziţia şezând cu unele în care să fim în picioare au vreun efect asupra riscului de mortalitate prematură. Circa 17.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 90 de ani, au fost observate din 1981. La începutul studiului şi apoi periodic au fost culese o serie de date, cum ar fi timpul zilnic petrecut în picioare, consumul de alcool şi fumatul, practicarea unei activităţi fizice etc. S-a înregistrat şi numărul de decese — mortalitatea globală (din orice cauză), cea de origine cardiovasculară şi cea din cauza cancerului. Rezultatele arată că nivelul mortalităţii (în perioada de observaţie) scade odată cu creşterea timpului petrecut în picioare, lucru valabil pentru mortalitatea generală şi cea din cauze cardiovasculare, dar nu şi pentru cancer. Persoanele sedentare trebuie să încerce pe cât posibil să realizeze în picioare unele activităţi pe care în mod normal le îndeplinesc din poziţia şezând. Birotica propune deja câteva soluţii în acest sens, cum ar fi mesele şi birourile adaptate. Foarte utile sunt şi ridicarea de la birou şi efectuarea câtorva paşi cel puţin o dată pe oră.

Medicii greci, şocaţi după ce o romancă a născut la 11 ani

O fată de origine română în vârstă de 11 ani a născut în Grecia, la Spitalul General Universitar Heraklion de pe insula Creta, doctorii afirmând că este pentru prima dată când acordă asistenţă la naştere unei tinere cu vârsta sub 14 ani. Potrivit Radio Creta, fata nu ştia că este însărcinată. Ea a mers la spital împreună cu mama ei, pentru un control de rutină. Medicii au fost şocaţi când au descoperit că tânăra era însărcinată în luna a şaptea. Doctorii au fost nevoiţi să efectueze o operaţie cezariană, iar tânăra a devenit mamă duminică, la vârsta de 11 ani. Starea de sănătate a tinerei mame şi a fetiţei ei este bună. Dr. Constantinos Relakis, care a efectuat intervenţia chirurgicală, a declarat că este pentru prima dată când a asistat la naştere o femeie atât de tânără. El a precizat că, în cei 30 de ani de carieră medicală, cea mai tânără pacientă pe care a ajutat-o să nască a avut 14 ani, iar astfel de cazuri nu sunt obişnuite în Grecia. Poliţia şi serviciile sociale din Grecia au fost informate în legătură cu acest caz. Tânăra mamă este încă în stare de şoc şi nu poate vorbi cu nimeni, dar beneficiază de consiliere.

Bilanţul alunecării de teren din Indonezia a ajuns la 51 de morţi

Echipele de intervenţie din Indonezia continuau să caute supravieţuitori ieri, la trei zile după o alunecare de teren pe insula Java, care s-a soldat cu 51 de morţi. În plus, 57 de săteni sunt în continuare daţi dispăruţi după ploile torenţiale care au provocat alunecarea de teren vineri seara, în localitatea Jemblung. Şansele de a găsi supravieţuitori sunt minime, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei naţionale pentru catastrofe naturale, Sutopo Purwo Nugroho. "Ne aşteptăm să scoatem mai multe cadavre din noroi până la sfârşitul zilei", a adăugat Sutopo.
Peste o mie de membri ai echipelor de intervenţie, inclusiv soldaţi şi poliţişti, continuau lucrările de excavaţie cu buldozere, lopeţi sau chiar cu mâinile goale prin grămezile de pământ care s-au acumulat în satul devastat, situat într-o vale înconjurată de coline şi păduri. La scurt timp după catastrofă, eforturile echipelor de salvare au fost împiedicate de ploile abundente, dar condiţiile meteorologice s-au ameliorat începând de duminică. Alunecările de teren sunt frecvente în timpul sezonului ploios în Indonezia, ţară care este de asemenea afectată în mod regulat de seisme şi erupţii vulcanice.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.